Εκτός πανεπιστημίων και ΤΕΙ κινδυνεύουν να βρεθούν δεκάδες έφηβοι που κατά το παρελθόν έπασχαν από νεοπλασματική ασθένεια και δικαιούνταν, ως το περυσινό έτος, να εισαχθούν στο Πανεπιστήμιο με τις ευεργετικές διατάξεις τού 5%.
Μετά τη μεγάλη δοκιμασία που βίωσαν στις πιο τρυφερές ηλικίες της ζωής τους, ζώντας για μεγάλο χρονικό διάστημα σε ένα ογκολογικό νοσοκομείο, 200 και πλέον έφηβοι, μαθητές της Γ’ Λυκείου, είχαν μια νέα δυσάρεστη έκπληξη. Μία εβδομάδα πριν από το Πάσχα έλαβαν επιστολή από την αρμόδια επιτροπή του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (ΚΕΣΥ), από την οποία… ενημερώθηκαν ότι δεν δικαιούνται πλέον την ένταξή τους στα ΑΕΙ με τη διαδικασία που ακολουθείται για τα παιδιά με σοβαρές παθήσεις, τα οποία καταλαμβάνουν το 5% των θέσεων στις πανεπιστημιακές σχολές.
Και αυτό τους ανακοινώθηκε λίγες μόνο ημέρες πριν από τις πανελλαδικές εξετάσεις, στις οποίες πολλοί από αυτούς δεν μπορούν να συμμετάσχουν, αφού δεν έχουν καν υποβάλει αίτηση συμμετοχής, υπολογίζοντας ότι θα ακολουθούσαν τη διαδικασία εισαγωγής υποψηφίων με σοβαρές παθήσεις που ίσχυε στη χώρα επί δεκαετίες.

Η τροποποίηση της διαδικασίας

Ειδικότερα, τα δύο συναρμόδια υπουργεία, Παιδείας και Υγείας, τροποποίησαν τη διαδικασία γνωμάτευσης των σοβαρών παθήσεων που δίνει τη δυνατότητα στα παιδιά που πάσχουν από αυτές να ενταχθούν σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ με τον βαθμό του απολυτηρίου τους, καταλαμβάνοντας συγκεκριμένες θέσεις –πέραν αυτών που καταλαμβάνουν οι υποψήφιοι με τις εισαγωγικές εξετάσεις. Οι θέσεις αυτές καταλαμβάνουν ως το 5% των θέσεων κάθε πανεπιστημιακής σχολής.
Η τροποποίηση της διαδικασίας εφαρμόζεται για πρώτη φορά την εφετινή χρονιά και αφορά μόνο τις περιπτώσεις πασχόντων από νεοπλασματικές νόσους (λευχαιμίες, λεμφώματα, συμπαγείς όγκους) και ασθενείς με AIDS. Μέχρι την περυσινή χρονιά οι νέοι αυτών των κατηγοριών ελάμβαναν το πιστοποιητικό πάθησης από τις πρωτοβάθμιες επιτροπές που συστήνει το υπουργείο Υγείας σε ορισμένα νοσοκομεία της χώρας προσκομίζοντας μόνο τα απαραίτητα δικαιολογητικά νοσηλείας.
Με τον νέο νόμο 4452, που ψηφίστηκε τον Φεβρουάριο του 2017, η διαδικασία άλλαξε και ειδικά οι περιπτώσεις ογκολογικών ασθενών κρίνονται από τη δευτεροβάθμια επιτροπή ενστάσεων του ΚΕΣΥ, χωρίς ωστόσο να είχε διευκρινιστεί με ποια κριτήρια θα γίνεται η τελική επιλογή. Τόσο ο νόμος όσο και η εγκύκλιος εφαρμογής του, που εκδόθηκε τον Νοέμβριο 2017, ανέφεραν αορίστως ότι η επιλογή θα γίνεται με «εξατομικευμένη κρίση της επιτροπής ενστάσεων».
Αποτέλεσμα αυτού ήταν εκατοντάδες παιδιά να υποβάλουν τις αιτήσεις τους χωρίς να γνωρίζουν ούτε την αλλαγή της διαδικασίας, ούτε και τα κριτήρια με τα οποία θα ελάμβαναν ή όχι το πιστοποιητικό πάθησης.
Να σημειωθεί ότι για τις υπόλοιπες 64 σοβαρές παθήσεις που περιλαμβάνονται στον κατάλογο όσων παιδιών δικαιούνται το συγκεκριμένο ευεργέτημα δεν επήλθε καμία αλλαγή στη διαδικασία απονομής του πιστοποιητικού πάθησης.

Κόκκινη κάρτα πριν από τις εξετάσεις

Μέχρι σήμερα η επιτροπή ενστάσεων έχει κρίνει έναν αριθμό αιτήσεων παιδιών με καρκίνο και έχει στείλει τις πρώτες απορριπτικές αποφάσεις, κυρίως σε όσα προέρχονται από περιοχές της περιφέρειας, οι αιτήσεις των οποίων εξετάστηκαν πρώτες. Με τις αποφάσεις αυτές απορρίπτονται όσα παιδιά ολοκλήρωσαν τη θεραπεία τους πριν από την τελευταία πενταετία. Η επιτροπή θεωρεί ότι η νεοπλασματική νόσος έχει ιαθεί και ως εκ τούτου δεν δικαιούνται το πιστοποιητικό πάθησης.
Οι περισσότεροι υποψήφιοι για την απόκτηση πιστοποιητικού πάθησης στις μεγάλες πόλεις δεν έχουν λάβει καν απάντηση, αφού το αίτημα δεν έχει ακόμη εξετασθεί ενάμιση μήνα πριν από τη διενέργεια των πανελλαδικών εξετάσεων. Και αυτό γιατί η θητεία της επιτροπής ενστάσεων του ΚΕΣΥ έληξε στις αρχές Μαρτίου και δεν έχει ορισθεί νέα.
Ωστόσο, αν δεν αλλάξει κάτι, όλα τα παιδιά θα βρεθούν μπροστά στην ίδια δυσάρεστη έκπληξη, ενώ ταυτόχρονα θεωρείται απολύτως βέβαιο ότι θα χάσουν τη χρονιά τους, καθώς δεν είναι κατάλληλα προετοιμασμένα, ώστε εναλλακτικά να συμμετάσχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις. Ούτε και ο χρόνος που απομένει είναι αρκετός για να προετοιμασθούν και να ανταγωνισθούν τους υπόλοιπους υποψηφίους.

«Οταν τα άλλα παιδιά φοιτούσαν, τα δικά μας πάλευαν να κρατηθούν στη ζωή»

Η κατάσταση αυτή έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση των συλλόγων γονέων παιδιών με νεοπλασματική νόσο, οι οποίοι έχουν κατακλύσει με επιστολές διαμαρτυρίας τα υπουργεία Παιδείας και Υγείας.

«Είμαστε σε συνεχή επικοινωνία με το υπουργείο Παιδείας και πιστεύω ότι θα δοθεί λύση άμεσα. Περιμένουμε τη σχετική τροπολογία από μέρα σε μέρα» δηλώνει προς «Το Βήμα» ο κ. Δημήτριος Σανδάλης, μέλος του Συλλόγου Γονέων Παιδιών με Νεοπλασματικές Ασθένειες Βόρειας Ελλάδας «Η Λάμψη».

Η υφυπουργός Παιδείας κυρία Μερόπη Τζούφη κατά την πρόσφατη συνάντησή της στα Ιωάννινα με εκπροσώπους του Συλλόγου Γονέων Παιδιών με Νεοπλασματική Νόσο «Η Φλόγα» δεσμεύθηκε ότι σύντομα θα υπάρξει νομοθετική ρύθμιση για την επίλυση του προβλήματος.

«Το θέμα δεν είναι αν τα παιδιά μας θεωρούνται ιαθέντα ή όχι, αλλά τα τεράστια κενά που έχουν δημιουργηθεί στην εκπαίδευσή τους τα προηγούμενα χρόνια» σημειώνει χαρακτηριστικά ο Σύλλογος Γονέων Παιδιών με Νεοπλασματική Νόσο «Η Φλόγα» σε επιστολή του προς τους υπουργούς Παιδείας και Υγείας με την οποία ζητεί να επιστρέψει το προηγούμενο – περυσινό καθεστώς.

«Πρόκειται για κατάφωρη αδικία» υπογραμμίζει η «Φλόγα» και συνεχίζει: «Οταν τα υπόλοιπα παιδιά ακολουθούσαν το εκπαιδευτικό πρόγραμμα, τα δικά μας πάλευαν να κρατηθούν στη ζωή. Τα εκπαιδευτικά κενά που δημιουργήθηκαν δεν καλύπτονται εύκολα, ούτε ο ανταγωνισμός είναι ισότιμος με τα άλλα παιδιά-υποψηφίους, που ολοκλήρωσαν ομαλά την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευσή τους. Για τον λόγο αυτόν άλλωστε ίσχυε μέχρι πρότινος το ειδικό καθεστώς εισαγωγής».

«Εχουμε πάρει προφορικές διαβεβαιώσεις ότι το θέμα θα διορθωθεί, αλλά ακόμη δεν έχουμε δει να γίνεται κάτι στην πράξη» δηλώνει η πρόεδρος της «Φλόγας» κυρία Μαρία Τρυφωνίδου.

Επιστολή προς τον γενικό γραμματέα Παιδείας έστειλε και ο Σύλλογος Γονέων Παιδιών με Νεοπλασματικές Ασθένειες Βόρειας Ελλάδας «Η Λάμψη». «Είμαστε σίγουροι ότι ο νομοθέτης όταν εισήγαγε τη διάταξη του 5% είχε στο μυαλό του καθαρά παιδαγωγικά κριτήρια. Ενα παιδί που νοσεί σε νεαρή ηλικία των 6, 7, 8, 9, 10 ετών χάνει 1 με 2 χρόνια φοίτησης στο Δημοτικό. Βγαίνει εντελώς από την εκπαιδευτική διαδικασία και όταν με το καλό επανέρχεται, δύσκολα μπορεί να καλύψει το χαμένο έδαφος. Η ανοσοκαταστολή που κυριαρχεί στη θεραπεία των παιδιών αυτών κατά τη διάρκεια της θεραπείας καθιστά αδύνατη την παρακολούθηση των μαθημάτων. Η επιτροπή θεωρεί ότι με την πενταετία το παιδί έγινε καλά; Ναι, η νόσος εξαφανίστηκε, αλλά η ψυχική κατάσταση του παιδιού είναι η ίδια με αυτή των συνομηλίκων του; Τα σημάδια που αφήνουν οι θεραπείες και τα πιθανά χειρουργεία αποκατάστασης που μπορεί να γίνονται για χρόνια μετά την ύφεση της νόσου δεν μετρούν για αυτά τα παιδιά;» διερωτώνται οι εκπρόσωποι του Συλλόγου. Επίσης, καλούν το υπουργείο Παιδείας «να είναι πάντα δίπλα σε αυτά τα παιδιά 17-18 ετών, παιδαγωγικά, να τα στηρίξει και να τους δώσει μια ευκαιρία να πραγματοποιήσουν τα όνειρά τους με αξιοπρέπεια δείχνοντας σεβασμό στον αγώνα που έδωσαν για να επιβιώσουν στερούμενα ένα σημαντικό κομμάτι της παιδικής τους ηλικίας αλλά και της μαθητικής τους ζωής».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ