Νέα συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας (πΓΔΜ) προγραμματίζεται υπό συνθήκες άκρας μυστικότητας για την Τετάρτη στη Βιέννη με την παράλληλη παρουσία του Μάθιου Νίμιτς.

Σύμφωνα με πληροφορίες από υψηλόβαθμες πηγές του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, οι κκ. Νίκος Κοτζιάς και Νίκολα Ντιμιτρόφ θα βρεθούν στην αυστριακή πρωτεύουσα την Τετάρτη 25 Απριλίου, μαζί με τον ειδικό απεσταλμένο του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για να εξετάσουν τα επόμενα βήματα των διαπραγματεύσεων για το ονοματολογικό.

Η χρονική στιγμή της νέας συνάντησης έχει ενδιαφέρον. Μόλις πριν από περίπου δύο 24ωρα, ο κ. Κοτζιάς είχε σε ραδιοφωνική του συνέντευξη εμφανιστεί πλήρως απαισιόδοξος για οποιαδήποτε πρόοδο μέχρι το προσεχές καλοκαίρι. «Είναι ολοφάνερο ότι η πΓΔΜ τον Ιούνιο δεν πρόκειται να μπει στο ΝΑΤΟ» ήταν η χαρακτηριστική του φράση, προσθέτοντας ότι η υπόθεση μεταφέρεται για το φθινόπωρο.

Είναι λοιπόν πιθανό οι νέες συνομιλίες να αφορούν στο χρονοδιάγραμμα, κάτι που είχε διαφανεί και μετά από τη συνάντηση της Οχρίδας. Υπενθυμίζεται ότι στην παραλίμνια πόλη, ο έλληνας υπουργός είχε πει ότι θα υπάρξουν τουλάχιστον άλλες δύο συναντήσεις του με τον σκοπιανό ομόλογό του.

Η πρώτη θα είναι αρχές Μαϊου στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της τετραμερούς διασυνοριακής συνεργασίας Ελλάδος, Αλβανίας, πΓΔΜ, Βουλγαρίας και η δεύτερη στο πλαίσιο της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης που προγραμματίζει το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών για τις 11-12 Μαϊου στο Σούνιο με τη συμμετοχή και των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων.