Πάιατ: Ανησυχώ για σειρά αθέλητων περιστατικών Ελλάδας – Τουρκίας

Ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ, χαρακτήρισε την Ελλάδα «κρίσιμης σημασίας πυλώνα σταθερότητας, όχι μόνο με τη μεγάλη γείτονα προς ανατολάς, αλλά και με τα Βαλκάνια, την ανατολική Μεσόγειο, τη βόρεια Αφρική και την ευρύτερη περιοχή της Μαύρης Θάλασσας», ενώ ταυτόχρονα δεν εμφανίστηκε ανήσυχος ως προς την προοπτική των επενδύσεων. Ο κ. Πάιάτ σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, εξέφρασε την ανησυχία του, περισσότερο «για μια σειρά αθέλητα περιστατικά» μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, παρά για «γεωπολιτικούς κινδύνους με τη μεγάλη στρατηγική έννοια» και προς τούτο υπογράμμισε την μεγάλη σημασία της διπλωματίας και την άμεση και ισχυρή δέσμευση των ΗΠΑ.

Ο πρέσβης των ΗΠΑ στην συνέντευξή του εκτιμά ότι «η αβεβαιότητα για την Ελλάδα έχει τελειώσει», αναφέρεται στα «ενθαρρυντικά μηνύματα» που έλαβε από τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Οικονομικών για την προώθηση του πακέτου των μεταρρυθμίσεων «ιδιοκτήτης του οποίου θα είναι η Ελλάδα» ενώ σημειώνει και την «σαφή άποψη των ΗΠΑ» ότι «η ανακούφιση κρατικού χρέους θα πρέπει να ενταχθεί σε μια διαδικασία για να μπει η Ελλάδα σ’ ένα θεμέλιο βιώσιμης ανάπτυξης» με την επίλυση του ζητήματος αυτού να επαφίεται στην Ελλάδα και τους ευρωπαίους εταίρους της.

Απαντώντας σε ερώτηση για το τι θα ακολουθήσει μετά την έξοδο της Ελλάδας από τα τα μνημόνια ανέφερε:«Πιστεύω πως αυτό έγκειται στον ελληνικό λαό και την ελληνική κυβέρνηση. Έχω ενθαρρυνθεί από τα μηνύματα που έλαβα από τον πρωθυπουργό, τον υπουργό Τσακαλώτο και άλλους στην κυβέρνηση όσον αφορά την αναγνώριση του γεγονότος ότι η Ελλάδα έχει εργαστεί πολύ σκληρά για αρκετά χρόνια για να προωθήσει την ατζέντα των μεταρρυθμίσεων και ο στόχος για το 2018 είναι να αρχίσει να προσδιορίζεται ένα πακέτο μεταρρυθμίσεων ιδιοκτήτης του οποίου θα είναι η Ελλάδα, που δεν θα έρχεται απ’ έξω και θα αντανακλά την επιθυμία του ελληνικού λαού και της ελληνικής κυβέρνησης να οικοδομήσουν υγιή θεμέλια για επενδύσεις και οικονομική πρόοδο».

Όσον αφορά το κούρεμα του χρέους επεσήμανε:«Είναι ένα μείζον ζήτημα για την Ελλάδα και την Ευρώπη. Η άποψη των ΗΠΑ είναι σαφής και δηλώθηκε επίσης από τον Πρόεδρο Τραμπ όταν ο πρωθυπουργός Τσίπρας ήταν στην Ουάσινγκτον. Πιστεύουμε πως η ανακούφιση κρατικού χρέους θα πρέπει να ενταχθεί σε μια διαδικασία για να μπει η Ελλάδα σ’ ένα θεμέλιο βιώσιμης ανάπτυξης. Τελικά όμως αυτό πρέπει να επιλυθεί από την Ελλάδα και τους ευρωπαίους εταίρους της».

Τέλος ο αμερικανός πρέσβης ρωτήθηκε για τους γεωπολιτικούς κινδύνους που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, την αποκαλούμενη ένταση από την Τουρκία αναφορικά με την ΑΟΖ, την Κύπρο και ανέφερε στην απάντηση του: «Η Ελλάδα ζει εδώ και καιρό, εκατοντάδες χρόνια, σε μια περίπλοκη γειτονιά. Έχετε μακρά ιστορία με την Τουρκία. Δεν ανησυχώ για γεωπολιτικούς κινδύνους με τη μεγάλη στρατηγική έννοια. Και είναι σαφές για μένα ότι ο πρωθυπουργός Τσίπρας είναι δεσμευμένος σε μια ισχυρή και σταθερή σχέση και από την πλευρά των ΗΠΑ βλέπουμε την Ελλάδα ως κρίσιμης σημασίας πυλώνα σταθερότητας, όχι μόνο με τη μεγάλη γείτονα προς ανατολάς, αλλά και με τα Βαλκάνια, την ανατολική Μεσόγειο, τη βόρεια Αφρική και την ευρύτερη περιοχή της Μαύρης Θάλασσας. Έτσι δεν ανησυχώ για τις επενδύσεις. Είναι πολύ σαφές ότι η Ελλάδα προχωράει μπροστά. Γι’ αυτό που ανησυχώ, όπως είπα και στη συζήτηση πριν από λίγο, είναι για μια σειρά αθέλητων περιστατικών και γι’ αυτό η διπλωματία είναι τόσο σημαντική και γι’ αυτό οι ΗΠΑ είναι δεσμευμένες άμεσα και ισχυρά».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk