• Αναζήτηση
 • 4,6 τρισ. δολάρια η αγορά mobile ως το 2022

  Σε βασικό συντελεστή της παγκόσμιας οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης εξελίσσεται το mobile, σύμφωνα με έρευνα

  ΤοΒΗΜΑ Team
  Σε βασικό συντελεστή της παγκόσμιας οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης εξελίσσεται το mobile, σύμφωνα με έρευνα του GSMA που παρουσίασε το ΣΕΠΕ. Το κινητό οικοσύστημα εισέφερε στο παγκόσμιο ΑΕΠ ποσοστό 4,5% το 2017, το οποίο αναμένεται να φτάσει το 5% ήδη από το 2022. Η συνεισφορά του κλάδου στην παγκόσμια ανάπτυξη μεταφράζεται – σε απόλυτα μεγέθη – σε $3,6 τρισ. για το 2017, με το ποσό αυτό να διευρύνεται στα $4,6 τρισ. το 2022.

  Καθώς ο πλανήτης επωφελείται όλο και περισσότερο από τις βελτιώσεις στην παραγωγικότητα και στην αποτελεσματικότητα που φέρνουν μαζί τους η ψηφιακή οικονομία και οι κινητές επικοινωνίες, το οικονομικό και κοινωνικό αποτύπωμα του mobile οικοσυστήματος ενισχύεται. Ηδη το 2017 ο κλάδος των κινητών επικοινωνιών υποστήριζε 29 εκατομμύρια θέσεις εργασίας (άμεσα και έμμεσα). Απέδωσε δε στα δημόσια ταμεία όλων των χωρών του κόσμου συνολικά σχεδόν $500 δισ. με τη μορφή της φορολογίας, καθώς και άλλα $25 δισ. μέσω δημοπρασιών φάσματος.

  Την περαιτέρω ενίσχυση της συμμετοχής του κλάδου στο παγκόσμιο οικονομικό αποτέλεσμα και στην κοινωνική ανάπτυξη θα στηρίξουν τα επόμενα χρόνια – σύμφωνα με τους αναλυτές – η έλευση των δικτύων επόμενης γενιάς και η τεχνολογία 5G. Οπως διαπιστώνει η έκθεση του GSMA, απ’ όπου προέρχονται οι παραπάνω προβλέψεις, πέρα από τη συμβολή στην οικονομική ανάπτυξη, η κινητή τεχνολογία χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση των προκλήσεων της πρόσβασης, του κόστους και της ποιότητας των υπηρεσιών σε βασικούς τομείς, όπως η υγειονομική περίθαλψη, η γεωργία, οι υπηρεσίες κοινής ωφελείας, η εκπαίδευση και οι χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες.

  Επενδύσεις στο 5G

  Σύμφωνα με τις διαπιστώσεις της έκθεσης, περίπου μία δεκαετία από την έναρξη των πρώτων εμπορικών δικτύων 4G, το 4G βρίσκεται σε καλό δρόμο ώστε να καταστεί η κορυφαία τεχνολογία κινητής τηλεφωνίας παγκοσμίως μέχρι το επόμενο έτος και να καλύψει περισσότερο από το ήμισυ (53%) των παγκόσμιων συνδέσεων μέχρι το 2025 (από 29% το 2017).

  Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, οι φορείς εκμετάλλευσης θα επενδύουν σε νέα δίκτυα 5G, με το πρώτο κύμα των επενδύσεων να υλοποιείται στη Βόρεια Αμερική και σε μεγάλες αγορές στην Ασία και στην Ευρώπη. Οι συνδέσεις 5G προβλέπεται να φθάσουν τα 1,2 δισεκατομμύρια μέχρι το 2025, αντιπροσωπεύοντας το 14% των συνολικών συνδέσεων εκείνης της εποχής. Συνολικά, έως το 2025 τα δύο τρίτα των συνδέσεων κινητής τηλεφωνίας στον κόσμο θα λειτουργήσουν σε δίκτυα 4G και 5G.

  Ενα δισ. νέες συνδέσεις

  Η νέα έκθεση της GSMA Intelligence (Mobile Economy), που δημοσιεύθηκε χθες στο Mobile World Congress, το οποίο πραγματοποιείται στη Βαρκελώνη, δείχνει ότι ο πλανήτης θα συνεχίσει να γίνεται όλο και πιο συνδεδεμένος τα επόμενα χρόνια. Η παγκόσμια βιομηχανία κινητής τηλεφωνίας αριθμούσε, το 2017, 5 δισ. μοναδικούς συνδρομητές και προβλέπεται να προσθέσει ακόμη ένα δισεκατομμύριο έως το 2025, φθάνοντας τα 5,9 δισεκατομμύρια συνδρομητές – που αντιστοιχεί στο 71% του παγκόσμιου αναμενόμενου πληθυσμού.

  Η ανάπτυξη των συνδρομητών κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου θα καθοδηγείται από τις αναπτυσσόμενες χώρες, ιδίως από το Μπανγκλαντές, την Κίνα, την Ινδία, την Ινδονησία και το Πακιστάν, καθώς και από τις αγορές της Υποσαχάριας Αφρικής και της Λατινικής Αμερικής.

  Περαιτέρω, μέχρι το 2025, αναμένεται ότι 5 δισ. συνδρομητές θα χρησιμοποιούν τα κινητά τους τηλέφωνα για πρόσβαση στο Διαδίκτυο, από 3,3 δισ. το 2017.

  HeliosPlus

  Οικονομία
  Σίβυλλα
  Helios Kiosk