• Αναζήτηση
 • Αντέχουν την καταιγίδα οι αναδυόμενες αγορές

  Οι μετοχές των αναδυομένων αγορών είχαν σχετικά καλή συμπεριφορά κατά την πρόσφατη αναστάτωση στις παγκόσμιες αγορές, εκτιμά η NN Investment Partners, θεωρώντας πως οι προσδοκίες για την ενίσχυση της εσωτερικής ζήτησης μπορούν να στηρίξουν τη διατήρηση των καλύτερων επιδόσεων των μετοχών των αναδυομένων αγορών, έναντι των ανεπτυγμένων.

  Οι μετοχές των αναδυομένων αγορών είχαν σχετικά καλή συμπεριφορά κατά την πρόσφατη αναστάτωση στις παγκόσμιες αγορές, εκτιμά η NN Investment Partners, θεωρώντας πως οι προσδοκίες για την ενίσχυση της εσωτερικής ζήτησης μπορούν να στηρίξουν τη διατήρηση των καλύτερων επιδόσεων των μετοχών των αναδυομένων αγορών, έναντι των ανεπτυγμένων.

  Συνήθως οι μετοχικές αγορές των αναδυομένων αγορών πλήττονται αισθητά κατά τις περιόδους απότομων διορθώσεων στις αγορές και ειδικά εκείνες που πυροδοτούνται από ανησυχίες για αύξηση του πληθωρισμού και των αποδόσεων των ομολόγων στις ανεπτυγμένες αγορές.

  Κατά την πρόσφατη διόρθωση παγκοσμίως στις μετοχικές αγορές, οι αναδυόμενες υστέρησαν των ανεπτυγμένων, αλλά όχι πολύ.

  Είναι ενδιαφέρον ότι οι συνήθεις «αδύναμοι κρίκοι» όπως η Τουρκία, η Βραζιλία και η Κολομβία δεν ήταν αυτές που προκάλεσαν την υπό-απόδοση των αναδυομένων αγορών, αλλά αντιθέτως τα πήγαν καλύτερα συγκριτικά με τις υπόλοιπες.

  Η μόνη αναδυόμενη αγορά που σαφέστατα υστέρησε τις προηγούμενες εβδομάδες ήταν της Κίνας, πράγμα που δεν προκαλεί έκπληξη λαμβάνοντας υπόψη τη σύνθεση των επενδυτικών χαρτοφυλακίων και την υπέρ-απόδοση της κατά τους προηγούμενους μήνες. Σε αυτό το διάστημα η αγορά της Κίνας και εδικά ο σχετικός με το internet κλάδος, είχε σημειώσει τη μεγαλύτερη άνοδο μεταξύ των αναδυομένων αγορών.

  Πιο μεγάλη έκπληξη προκάλεσε η συγκριτική απόδοση εκείνων των αναδυομένων αγορών που είναι πιο ευάλωτες σε μεγάλες μεταβολές στα επιτόκια των ανεπτυγμένων αγορών, ειδικά σε αυτήν την περίπτωση που η γενικευμένη αντίληψη είναι πως η διόρθωση σε μετοχικές αγορές προκλήθηκε από ανησυχίες σχετικά με τον πληθωρισμό και τις αυξημένες αποδόσεις των ομολόγων.

  Όσο οι αυξημένες αποδόσεις των ομολόγων σε ΗΠΑ και Ευρώπη δεν εξαναγκάζουν τις κεντρικές τράπεζες των αναπτυσσομένων χωρών να συσφίξουν τη νομισματική τους πολιτική και όσο οι χρηματοπιστωτικές συνθήκες σε αυτές παραμένουν ευνοϊκές, η βελτίωση της εσωτερικής ζήτησης στις αναδυόμενες αγορές μπορεί να συνεχιστεί και να στηρίξει τις καλύτερες επιδόσεις των μετοχών τους έναντι των ανεπτυγμένων αγορών, τάση που ξεκίνησε πριν 2 έτη, εκτιμά η NN.

  Διακρίνουμε, αναφέρει, καλές ευκαιρίες μέσα από τον διαχωρισμό των αναδυομένων σε αυτές που μπορούν να αντιπαρέλθουν τα υψηλότερα επιτόκια στις ανεπτυγμένες οικονομίες και σε αυτές που δεν έχουν βελτιώσει τις αδυναμίες τους και είναι πιθανό να πληγούν από τη σταδιακή ελάττωση της χρηματικής ρευστότητας παγκοσμίως.

  Τείνουμε στο να αξιοποιήσουμε ευκαιρίες στην Κίνα και να μειώσουμε περαιτέρω τις θέσεις σε αγορές, όπως της Τουρκίας, όπου οι μακροοικονομικές αδυναμίες είναι σημαντικές, η οικονομική τους πολιτική γίνεται πιο αδόκιμη και οι υψηλότερες αποδόσεις στα ομόλογα των ανεπτυγμένων αγορών θα πιέσουν ανοδικά τα επιτόκιά τους.

  Επίσης, τηρούμε επισημαίνει η NN, μειωμένες θέσεις στην Κολομβία και τις Φιλιππίνες, δύο αγορές που θεωρούμε ότι είναι πιθανό να υποβαθμιστούν. Η Κολομβία λόγω των επίμονων διπλών ελλειμμάτων και της ασθενικής ανάπτυξης και οι Φιλιππίνες λόγω του γεγονότος ότι έχει το χειρότερο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών στο σύνολο των αναδυομένων αγορών.

  Οικονομία
  Σίβυλλα
  • Έντυπη έκδοση Στο One Hyde Park Η θεραπαινίς Καντελάρια άφησε τις μικρές σταγόνες τσαγιού να κυλήσουν μέσα στις πορσελάνινες De Gournay κούπες. Παρατήρησα ότι τα... ΣΙΒΥΛΛΑ
  Helios Kiosk