• Αναζήτηση
 • Για τέταρτη θητεία εξελέγη πρόεδρος ο κ. Θ. Βενιάμης

  Aναγνωρίζοντας τη συνεισφορά του στον κλάδο της ναυτιλίας οι συνάδελφοί του εξέλεξαν για τέταρτη φορά τον κ. Θεόδωρο Βενιάμη πρόεδρο της Ενωσης Ελλήνων Εφοπλιστών (ΕΕΕ). Ο κ. Βενιάμης εξελέγη πρώτη φορά στο τιμόνι της Ενωσης το 2009. Η θητεία είναι τριετής και θα λήξει τον Φεβρουάριο του 2021.

  ΤοΒΗΜΑ Team
  Aναγνωρίζοντας τη συνεισφορά του στον κλάδο της ναυτιλίας οι συνάδελφοί του εξέλεξαν για τέταρτη φορά τον κ. Θεόδωρο Βενιάμη πρόεδρο της Ενωσης Ελλήνων Εφοπλιστών (ΕΕΕ). Ο κ. Βενιάμης εξελέγη πρώτη φορά στο τιμόνι της Ενωσης το 2009. Η θητεία είναι τριετής και θα λήξει τον Φεβρουάριο του 2021.
  Μιλώντας στην ετήσια γενική συνέλευση της ΕΕΕ, ο κ. Βενιάμης εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι το 2018 θα είναι χρονιά ανάκαμψης για τη ναυτιλία.
  Οπως επισήμανε, οι διακυμάνσεις που παρατηρήθηκαν το προηγούμενο έτος στη ναυλαγορά φαίνεται να ξεπερνιούνται οριστικά και όλοι οι επιμέρους κλάδοι θα μπορέσουν να επιστρέψουν σε ρυθμούς ανάκαμψης και κερδοφορίας.
  Ο κ. Βενιάμης τόνισε ότι και το 2018 η ελληνική ναυτιλία διατηρεί ακάθεκτη τα υψηλά ποσοστά πλοιοκτησίας στη διεθνή ναυτιλιακή κατάταξη, ελέγχοντας το 20% περίπου της παγκόσμιας χωρητικότητας και το 50% της ΕΕ με 4.800 πλοία, με μερίδιο 30% στα δεξαμενόπλοια, 22% στα bulk carriers, 16% στα πλοία μεταφοράς χημικών και προϊόντων πετρελαίου, 15% στα LNG / LPG, 11% στα ψυγεία και 9% στα containers.

  Ποιοτική παρουσία

  Εκανε ιδιαίτερη αναφορά στην ποιοτική παρουσία του ελληνικού στόλου παγκοσμίως υπογραμμίζοντας ότι μέσος όρος ηλικίας για τα ελληνόκτητα πλοία είναι τα 11,54 έτη και για τα πλοία υπό ελληνική σημαία τα 13,74 έτη, όταν ο παγκόσμιος μέσος όρος είναι 14,81 έτη.
  Σύμφωνα με τον κ. Βενιάμη, το ναυτιλιακό συνάλλαγμα στη χώρα μας την περίοδο Ιανουαρίου – Νοεμβρίου 2017 ήταν 8,33 δισ. ευρώ αυξανόμενο σε ποσοστό περίπου 18% σε σχέση με την ίδια περίοδο το 2016. Οπως διευκρίνισε: «Επειτα από δύο χρόνια από την επιβολή των capital controls, η εισαγωγή ναυτιλιακού συναλλάγματος επανέρχεται σταδιακά στα προηγούμενα επίπεδα εισαγωγής».
  Ο πρόεδρος της ΕΕΕ εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι σύντομα θα επιτευχθεί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μια συμφωνία που θα σέβεται τη θεσμική και συνταγματική κατοχύρωση του ελληνικού νομοθετικού πλαισίου της ναυτιλίας, αναφέροντας ότι η ελληνική πολιτεία έχει υποστηρίξει σε κάθε επίπεδο στην ΕΕ σθεναρά την ελληνική υπόθεση προς διασφάλιση των θέσεων της ναυτιλίας μας.
  Πρόσθεσε ότι η ελληνόκτητη ναυτιλία και το 2017 ανταποκρίθηκε για ακόμη μια φορά στο αίτημα της πολιτείας για παράταση της οικειοθελούς οικονομικής συνεισφοράς της για ένα επιπλέον έτος, δηλαδή και το 2018, προκειμένου να επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι και να ολοκληρωθεί η σχετική αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς.
  Ο κ. Βενιάμης δήλωσε επίσης ότι η ΕΕΕ από την 1η Ιανουαρίου 2018 αποφάσισε να λειτουργήσει γραφείο της στις Βρυξέλλες με σκοπό να εντατικοποιήσει την προώθηση των θέσεών της προς τα νομοθετικά όργανα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
  Για τη ναυτική εκπαίδευση τόνισε ότι η ΕΕΕ έχει προτείνει την αναδιαμόρφωση του συστήματος λειτουργίας των Επαγγελματικών Ναυτικών Λυκείων προκειμένου να μπορούν οι απόφοιτοι αυτών, υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, να εξελίσσονται ως τον βαθμό του Α’ Πλοιάρχου και Α’ Μηχανικού.
  Σημειώνεται ότι το νέο ΔΣ της ΕΕΕ συγκροτήθηκε σε σώμα ως εξής: Πρόεδρος: Βενιάμης Ε. Θεόδωρος, αντιπρόεδροι: Αγγελόπουλος Κ. Γεώργιος, Μαρτίνος Ι. Κωνσταντίνος, γραμματείς: Λαιμός Ν. Αντώνιος-Θωμάς, Τραυλού Ν. Μελπομένη, ταμίας: Ξυλάς Α. Ιωάννης και αναπλ. ταμίας: Μακρυμίχαλος Ι. Γεώργιος 

  ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

  Οικονομία
  Σίβυλλα
  • Έντυπη έκδοση Extravagant σκηνικό… Η στάχτη από το πούρο έπεσε ξαφνικά πάνω στο βαρύτιμο χαλί του 18ου αιώνα. Δίπλα ακριβώς στον πίνακα του... ΣΙΒΥΛΛΑ
  Helios Kiosk