• Αναζήτηση
 • Το σχέδιο του ESM για το ελληνικό χρέος στο EuroWorking Group

  Συνεδριάζει αύριο Πέμπτη το EuroWorking Group όπου θα συζητηθούν τα πρώτα σχέδια στα οποία έχουν καταλήξει οι τεχνοκράτες του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), ώστε να διαπιστωθεί η επίδρασή τους στο ελληνικό χρέος. Οι τεχνικές συζητήσεις θα συνεχιστούν και τις επόμενες ημέρες έτσι ώστε το σχέδιο να εκγριθεί από το Eurogroup της 12ης Μαρτίου.

  ΤοΒΗΜΑ Team

  Συνεδριάζει σήμερα Πέμπτη το EuroWorking Group όπου θα συζητηθούν τα πρώτα σχέδια στα οποία έχουν καταλήξει οι τεχνοκράτες του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), για το ελληνικό χρέος. Οι τεχνικές συζητήσεις θα συνεχιστούν και τις επόμενες ημέρες έτσι ώστε το τελικό σχέδιο να εγκριθεί από το Eurogroup της 12ης Μαρτίου.

  Το περίγραμμα του σχεδίου αναμένεται να αποτελέσει και θέμα συζήτησης στην συνάντηση που θα έχουν την Πέμπτη ο ευρωπαίος επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί και ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Ντέκλαν Κοστέλλο, με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο.

  Υπενθυμίζεται ότι από την 1η Ιανουαρίου 2017 εφαρμόζονται ήδη τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το δημόσιο χρέος, που πέτυχαν ελάφρυνσή του κατά περίπου 25 δισ. ευρώ.

  Εφόσον όλα πάνε καλά και οριστικοποιηθούν και τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, θα ακολουθήσει νέος κύκλος αναβαθμίσεων, αλλά και νέος κύκλος μείωσης των επιτοκίων δανεισμού του Ελληνικού Δημοσίου, ενώ θα βελτιωθεί περαιτέρω το οικονομικό κλίμα, εξέλιξη που θα αγγίξει και το χρηματιστήριο.

  Ποια μέτρα εξετάζονται

  Το πακέτο των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τις ακόλουθες παρεμβάσεις:

  – Τη σύνδεση των μέτρων ελάφρυνσης με την πορεία εξέλιξης του ΑΕΠ.

  – Την πρόωρη αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ (περίπου 11 δισ. ευρώ) με δάνειο από τον ESM. Τα δάνεια του ΔΝΤ έχουν επιτόκιο 3,8%, ενώ του ESM 0,8 -0,9%.

  – Την κατάργηση του αυξημένου περιθωρίου στα επιτόκια

  – Την επιστροφή των κερδών από ANFA και SMP (σ.σ.: που έχουν αποκομίσει η ΕΚΤ και οι εθνικές κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης από τις αγορές ελληνικών ομολόγων)

  – Από τον ανασχεδιασμό (reprofiling) των δανείων που έχει λάβει η Ελλάδα από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ) ως εξής:

  • Με επιμήκυνση της σταθμισμένης μέγιστης μέσης διάρκειας των δανείων του ΕΤΧΣ κατά 15 χρόνια
  • Με πλαφόν στις αποπληρωμές των δανείων του ΕΤΧΣ στο 0,4% του ΑΕΠ έως το 2050
  • Με τη μερική αναστολή πληρωμών τόκων για δάνεια του ΕΤΧΣ έως το 2050. Η Ελλάδα θα πλήρωνε 1% κατ’ ανώτατο όριο, το επιπλέον ποσό θα μεταφερόταν στο μέλλον.
  • Την αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ, περίπου 11,5 δισ. ευρώ, που έχουν απομείνει και τα οποία έχουν επιτόκιο 3,8% ενώ τα δάνεια από τον ESM κοστίζουν μόλις 0,8% – 0,9%.
  Οικονομία