• Αναζήτηση
 • Η Ισπανία προτείνει Ντε Γκίντος για την αντιπροεδρία της ΕΚΤ

  Η Ισπανία πρότεινε τον υπουργό Οικονομικών Luis de Guindos για τη θέση του αντιπροέδρου της ΕΚΤ, είπε το υπουργείο Οικονομικών σε σχετική ανακοίνωση την Τετάρτη.

  ΤοΒΗΜΑ Team
  Η Ισπανία πρότεινε τον υπουργό  Οικονομικών Λουίς Ντε Γκίντος για τη θέση του αντιπροέδρου της  ΕΚΤ, είπε το υπουργείο Οικονομικών σε σχετική ανακοίνωση την  Τετάρτη. 

  Τη θέση του Πορτογάλου Βίτος Κονστάνσιο, η θητεία του οποίου  λήγει στις 31 Μαΐου, διεκδικεί και ο κεντρικός τραπεζίτης της  Ιρλανδίας, Φίλιπ Λέιν. 

  Με την έναρξη της διαδικασίας, όπως παρατηρεί το Reuters, για την πλήρωση της δεύτερης  σημαντικότερης θέσης στην ΕΚΤ ξεκινάει και η αντίστοιχη  διαδικασία αλλαγής και των άλλων πέντε μελών του διοικητικού  συμβουλίου της ΕΚΤ, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου, που  αναμένεται να κρατήσει δύο χρόνια. 

  Ο de Guindos, 58 ετών, ανέλαβε το υπουργείο όταν το  συντηρητικό Κόμμα των Πολιτών του Μαριάνο Ραχόι κέρδισε τις  εκλογές το 2011 και χειρίστηκε τα οικονομικά της χώρας εν μέσω  της χειρότερης οικονομικής κρίσης εδώ και δεκαετίες. 

  Πριν αναλάβει υπουργός Οικονομίας διατέλεσε επικεφαλής του  χρηματοοικονομικού τμήματος της PricewaterhouseCooper στην  Μαδρίτη και επικεφαλής στις εταιρίες Nomura Securities  and Lehman Brothers στην Ιβηρική χερσόνησο. 

  Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα ψηφίσουν στις 19  Φεβρουαρίου για τον υποψήφιο. Θα ακολουθήσει ακροαματική  διαδικασία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και η τελική έγκριση από  τους Ευρωπαίους ηγέτες. 

  Η υποψηφιότητα Ντε Γκίντος ίσως να συναντήσει κάποιες  αντιδράσεις λόγω του ότι υιοθέτησε τις σκληροπυρηνικές  γερμανικές θέσεις κατά την διάρκεια της κρίσης στην ευρωζώνη και  ανησυχιών ότι η εκλογή του θα ανοίξει τον δρόμο για τη διαδοχή  του Ντράγκι από κάποιον Βορειοευρωπαίο το 2019.

  Οικονομία