• Αναζήτηση
 • ΕτΕ: Νέες εταιρικές δανειοδοτήσεις €3 δισ. το χρόνο έως το 2020

  Αύξηση της ζήτησης τα επόμενα χρόνια στην εταιρική πίστη αναμένει η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας, η οποία με

  Αύξηση της ζήτησης τα επόμενα χρόνια στην εταιρική πίστη αναμένει η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας, η οποία με βάση τα μοντέλα που έχει «τρέξει» εκτιμά ότι έως και το 2020 οι επενδύσεις στη χώρα θα αυξάνονται με ετήσιο ρυθμό της τάξης των 5 δισ. ευρώ.

  Στο πλαίσιο αυτό, το σχέδιό της προβλέπει τη χορήγηση δανείων προς επιχειρήσεις, τόσο με νέες εκταμιεύσεις, όσο και με αναχρηματοδοτήσεις, ύψους 3 δισ. ευρώ καθε χρόνο μέσα στην επόμενη τριετία.
  Ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας Λεωνίδας Φραγκιαδάκης θεωρεί ότι η οικονομία επανέρχεται σταδιακά στην κανονικότητα, καθώς κάθε χρονιά από το 2015 έως και σήμερα είναι καλύτερη της προηγούμενης.
  Στο πλαίσιο αυτό πιστεύει ότι είναι δυνατή η καθαρή έξοδος στις αγορές μετά τη λήξη του τρίτου μνημονίου τον ερχόμενο Αύγουστο.
  Με τον τρόπο αυτό εκτιμά ότι θα σταλεί το μήνυμα στη διεθνή επενδυτική κοινότητα ότι η χώρα έχει εξέλθει της κρίσης και ότι οι κίνδυνοι έχουν μειωθεί αισθητά.

  Η εκτίμηση για stress tests

  Σε σχέση με τα επικείμενα stress tests, η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας από την πρώτη ανάγνωσή τους, δεν ανησυχεί για το αποτέλεσμά τους.
  Με βάση τις εσωτερικές ασκήσεις που θα «τρέξει» τις επόμενες 1 – 2 εβδομάδες θα μπορεί να διατυπώσει ασφαλέστερες εκτιμήσεις.
  Σε σχέση με την καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής, πηγές από τον όμιλο σημειώνουν ότι προς το παρόν οι πληροφορίες που έχουν δεν οδηγούν στο συμπέρασμα ότι το deal θα χαλάσει.
  Και προσθέτουν ότι θα περιμένουν έως και το τέλος Μαρτίου, οπότε και έχει δοθεί η προσθεσμία στην Exin που έχει κερδίσει το σχετικό διαγωνισμό, να προχωρήσει στις απαραίτητες ενέργειες, και ανάλογα με τις εξελίξεις θα κινηθούν αναλόγως.
  Πάντως, όπως τονίζουν με νόημα οι ίδιοι κύκλοι, η Εθνική Ασφαλιστική αποτελεί ένα σημαντικό περιουσιακό στοιχείο, το οποίο σε κάθε περίπτωση θα αξιοποιηθεί για την ενίσχυση των δεικτών κεφαλαιακής επάρκειας του ομίλου, όπως προβλέπεται και στο πλάνο αναδιάρθρωσης που έχει συμφωνηθεί με τον εποπτικό βραχίονα της ΕΚΤ, τον SSM.
  Σημειώνουν δε ότι ο χρόνος ολοκλήρωσης της συναλλαγής δεν θα επηρεάσει το αποτέλεσμα των stress tests στα οποία συμμετέχει η Εθνική Τράπεζα.

  Πωλήσεις δανείων 3 δισ. ευρώ

  Αναφορικά με τις πωλήσεις κόκκινων δανείων σε τρίτους, η διοίκηση του ομίλου θα έχει ολοκληρώσει τη μεταβίβαση ενός χαρτοφυλακίου οφειλών καταναλωτικής πίστης και μικρομεσαίων επχειρήσεων ύψους 3 δισ. ευρώ μέχρι και το Μάρτιο.
  Θα ακολουθήσει, σύμφωνα με το σχεδιασμό, η πώληση ενός χαρτοφυλακίου δανείων με εξασφαλίσεις που έχουν δοθεί προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις, της τάξης των 1 δισ. ευρώ.
  Η συναλλαγή αυτή προγραμματίζεται για το ερχόμενο φθινόπωρο. Με την ολοκλήρωση αυτών των ενεργειών, η Εθνική Τράπεζα θα υπερκαλύψει το στόχο της για τη φετινή χρονιά στις ρευστοποιήσεις δανείων κατά 1 δισ. ευρώ.
  Τέλος, πληροφορίες αναφέρουν ότι η Εθνική Τράπεζα με στόχο την περαιτέρω μείωση του λειτουργικού της κόστους και την ανανέωση του στελεχιακού της δυναμικού, θα προχωρήσει σε νέο πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου 300 περίπου ατόμων.
  Οικονομία
  Σίβυλλα
  Helios Kiosk