• Αναζήτηση
 • Η Ιρλανδία διεκδικεί τη θέση του αντιπροέδρου της ΕΚΤ

  Η Ιρλανδία πρότεινε την Τρίτη τον κεντρικό της τραπεζίτη Philip Lane για τη θέση του αντιπροέδρου της ΕΚΤ, την πρώτη υποψηφιότητα για την κάλυψη της θέσης, που προμηνύει την μεγάλη μάχη που θα δοθεί αργότερα για την θέση του επικεφαλής της ΕΚΤ.

  ΤοΒΗΜΑ Team
  Η Ιρλανδία πρότεινε την Τρίτη  τον κεντρικό της τραπεζίτη Philip Lane για τη θέση του  αντιπροέδρου της ΕΚΤ, την πρώτη υποψηφιότητα για την κάλυψη της  θέσης, που προμηνύει την μεγάλη μάχη που θα δοθεί αργότερα για  την θέση του επικεφαλής της ΕΚΤ. 

  Την θέση του αντιπροέδρου, τη δεύτερη σημαντικότερη στην  κεντρική τράπεζα, κατέχει αυτή τη στιγμή ο Πορτογάλος Vitor  Constancio, με την οκταετή θητεία του να λήγει τον Μάιο.  

  Οι υπουργοί οικονομικών της ευρωζώνης εκίνησαν διαδικασία  διαδοχής του την προηγούμενη εβδομάδα, ανοίγοντας ένα διετή  κύκλο σημαντικών αλλαγών στο εξαμελές εκτελεστικό συμβούλιο της  ΕΚΤ, ενός από τους σημαντικότερους ευρωπαϊκούς θεσμούς.  Την απόφαση παρακολουθούν στενά οι επενδυτές, καθώς θα  μπορούσε να επηρεάσει την μάχη για την αντικατάσταση του  προέδρου της ΕΚΤ Mario Draghi το 2019, παρατηρεί το Reuters.
   
  Ο Ισπανός υπουργός Οικονομίας Luis de Guindos θεωρείτο ως ο  πιθανότερος υποψήφιος για τη θέση του αντιπροέδρου. Ωστόσο,  ορισμένα κράτη-μέλη του νότου της ευρωζώνης θα υποστηρίξουν την  υποψηφιότητα Lane, καθώς θεωρούν πως ο de Guindo ευθυγραμμίστηκε  τα τελευταία χρόνια με τη γραμμή των σκληρών γερμανικών θέσεων.  Χώρες όπως η Γαλλία, πιθανότατα φοβούνται ότι η κάλυψη της  θέσης του αντιπροέδρου από έναν Ισπανό, θα ενισχύσει τις  πιθανότητες μίας υποψηφιότητας από τον Βορρά για την θέση του  Draghi, όπως του προέδρου της Bundesbank Jens Weidmann.
   
  Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις μπορούν να παρουσιάσουν τους  υποψηφίους τους για την αντιπροεδρία μέχρι τις 7 Φεβρουαρίου.  Στη συνέχεια οι υπουργοί οικονομικών της ευρωζώνης θα ψηφίσουν  στις 19 Φεβρουαρίου, πριν την ακρόαση του Ευρωπαϊκού  Κοινοβουλίου και τον τελικό διορισμό από τους ηγέτες της ΕΕ.
   
  Οι θητείες Draghi, Praet και του Γάλλου Benoit Coeure,  επίσης μέλος του συμβουλίου, λήγουν στο τέλος του επόμενου  χρόνου. Αυτό δημιουργεί μεγάλη αβεβαιότητα καθώς συμπίπτει με  την περίοδο που η ΕΚΤ θα πρέπει να προχωρήσει σε περιορισμό της  πολυετούς χαλαρής νομισματικής πολιτικής της,συμπεριλαμβανομένου  και του προγράμματος αγοράς ομολόγων (QE).  
  Οικονομία