Υψηλά περιθώρια για μετοχές – ομόλογα

Αν η παλαιά ρήση των αγορών «το έτος θα κυλήσει όπως κυλά ο Ιανουάριος» (as January goes, so goes the year) επιβεβαιωθεί, τότε το 2018 αναμένεται να αποτελέσει μια καλή χρονιά τόσο για τις ελληνικές μετοχές, οι οποίες κερδίζουν ήδη 5 δισ. ευρώ εφέτος, όσο και για τα ελληνικά ομόλογα, οι αποδόσεις των οποίων κινούνται σε προ κρίσης επίπεδα.

Αν η παλαιά ρήση των αγορών «το έτος θα κυλήσει όπως κυλά ο Ιανουάριος» (as January goes, so goes the year) επιβεβαιωθεί, τότε το 2018 αναμένεται να αποτελέσει μια καλή χρονιά τόσο για τις ελληνικές μετοχές, οι οποίες κερδίζουν ήδη 5 δισ. ευρώ εφέτος, όσο και για τα ελληνικά ομόλογα, οι αποδόσεις των οποίων κινούνται σε προ κρίσης επίπεδα.
Καθώς μάλιστα το ράλι των ομολόγων ξεπέρασε τις προσδοκίες, ενδιαφέρον παρουσιάζει η εκτίμηση των Lionel Melin και Jeanne Asseraf-Bitton, στρατηγικών αναλυτών της Lyxor Asset Management, πως ήρθε η σειρά των ελληνικών μετοχών να υπεραποδώσουν, εκτιμώντας ότι το χρηματιστήριο της Αθήνας έχει μεσοπρόθεσμα περιθώρια ανόδου 50%, ώστε να προσεγγίσει εκ νέου τα επίπεδα του 2014.
Για ορισμένους διαχειριστές θεσμικών χαρτοφυλακίων επίσης, το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών θα μπορούσε να επηρεάσει καταλυτικά και το χρηματιστήριο της Αθήνας. Αν ο Πρωθυπουργός επιλέξει τελικά μετά την έξοδο από τα μνημόνια τον Αύγουστο του 2018 και δεδομένων των μέτρων που έρχονται το 2019 να πάει σε εκλογές το ερχόμενο φθινόπωρο, ελπίζοντας σε «comeback» στις επόμενες εκλογές που θα διεξαχθούν με απλή αναλογική βάσει του ισχύοντος νόμου, οι διαχειριστές αναμένουν ύστερα από μια διόρθωση των τιμών την αρχή ενός νέου ράλι, καθώς η νέα κυβέρνηση εκτιμάται πως θα είναι πιο φιλική για τις αγορές.

Επενδυτικό ενδιαφέρον

Μια άλλη ομάδα αναλυτών δεν αποκλείει ο Πρωθυπουργός να θελήσει να πάει σε εκλογές το 2019, ελπίζοντας να κερδίσει πόντους σε περίπτωση ανάκαμψης της οικονομίας.
Το γεγονός πάντως ότι η χώρα – παρά τη συνέχιση της εποπτείας των δανειστών – ετοιμάζεται να βγει στις 20 Αυγούστου από το πρόγραμμα διάσωσης έχει αυξήσει το επενδυτικό ενδιαφέρον αμερικανικών κυρίως funds, τα οποία στο κυνήγι των αποδόσεων παίρνουν βραχυπρόθεσμες κυρίως θέσεις στα ελληνικά ομόλογα και στις μετοχές.
Οι αποδόσεις για τα 10ετή ομόλογα βρέθηκαν μάλιστα σε χαμηλά 12 ετών, ενώ τα διετή και τα πενταετή κινούνται κοντά σε ιστορικά χαμηλά, την ώρα που το αμέσως επόμενο διάστημα η χώρα ετοιμάζεται να δοκιμάσει εκ νέου τις αγορές με την νέα έκδοση επταετούς ομολόγου (στα βήματα των τραπεζών που εξέδωσαν καλυμμένα ομόλογα), η οποία για μεγάλο μέρος της αγοράς αναμένεται να είναι επιτυχημένη. Η πολύ ελαφρά ατζέντα αποπληρωμής χρεών της Ελλάδας δίνει την ευκαιρία στη χώρα να προχωρήσει σε τρεις εκδόσεις ομολόγων ως τον ερχόμενο Αύγουστο σε ήρεμο κλίμα, αφού οι ανάγκες αναχρηματοδότησης είναι ήπιες, 3,7 δισ. ευρώ εφέτος και 12 δισ. ευρώ το 2019. Στόχος του Ελληνικού Δημοσίου μάλιστα είναι από τα 19 δισ. ευρώ του «μαξιλαριού ασφαλείας» που επιθυμεί να δημιουργήσει τα 9 δισ. ευρώ να προέλθουν από τις τρεις νέες εκδόσεις ομολόγων ως τον Αύγουστο του 2018.

Οι συνολικές τάσεις

Για ορισμένους διαχειριστές πάντως, αν και τα ελληνικά ομόλογα θα συνεχίσουν να πηγαίνουν καλά και το 2018, εν τούτοις με τα spreads στα προ κρίσης επίπεδα τα περιθώρια πτώσης των αποδόσεων (ανόδου των τιμών) δείχνουν πλέον να περιορίζονται. Ετσι οι αποδόσεις μπορεί να λαμβάνουν πια υπόψη και τις συνολικές τάσεις που διαμορφώνονται στα ομόλογα της ευρωπαϊκής περιφέρειας, την ώρα μάλιστα που πλησιάζει και το τέλος του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης (QE) των 2,55 τρισ. ευρώ της ΕΚΤ.
Από την άλλη μεριά, καθώς η υποαπόδοση των ελληνικών μετοχών σε σχέση με τις ευρωπαϊκές ξεπερνά το 80%, εκτιμάται ότι το ελληνικό χρηματιστήριο έχει περιθώρια για «ριμπάουντ».
Για ορισμένους traders και στρατηγικούς αναλυτές η πρόσφατη άνοδος των ελληνικών μετοχών, η οποία ενίσχυσε κατά 10,5 δισ. ευρώ την κεφαλαιοποίησή τους από τα μέσα του περασμένου Νοεμβρίου, μπορεί να συνεχιστεί εφόσον η οικονομία παραμείνει στο μονοπάτι της ανάπτυξης.
Οπως εκτιμούν οι αναλυτές της Lyxor, η Ελλάδα οδεύει στο τέλος του τρίτου προγράμματος και, αν και η οικονομική ανάπτυξη εξακολουθεί να είναι υποτονική, η παγκόσμια και περιφερειακή ανάκαμψη θα βοηθήσουν.
Με τις μεταρρυθμίσεις να βρίσκονται σε εξέλιξη, οι επίσημοι πιστωτές της ΕΕ είναι πιθανό να διευκολύνουν την Ελλάδα στην έξοδο από το Μνημόνιο, διασφαλίζοντας ότι ο εγχώριος τραπεζικός τομέας είναι βιώσιμος, και να είναι ανοιχτοί στην περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους.
Οι ευρωπαϊκές αρχές πρέπει να ανοίξουν το χρονοδιάγραμμα αναδιάρθρωσης χρέους, πιθανότατα πριν από τη σύνοδο κορυφής της ευρωζώνης στις 29 Ιουνίου.
Με τον γάλλο πρόεδρο να υπογραμμίζει την ανάγκη βιωσιμότητας της Ελλάδας (και της ευρωζώνης) και με μια κυβέρνηση συνασπισμού της Γερμανίας να σχηματίζεται σύντομα, οι διαπραγματεύσεις αυτές έχουν πολύ καλές πιθανότητες επιτυχίας.

Οι προσδοκίες

Το παραπάνω πλαίσιο δημιουργεί προσδοκίες για τα ελληνικά ομόλογα και τις ελληνικές μετοχές, με τις τελευταίες να δείχνουν πως έχουν μεγαλύτερα περιθώρια για να υπεραποδώσουν. Σήμερα ο γενικός δείκτης του χρηματιστηρίου της Αθήνας βρίσκεται 34% χαμηλότερα από την κορύφωση του το 2014, ενώ παραμένει περίπου 83% χαμηλότερα από το υψηλό που είχε σημειώσει το 2007.
Οι ελληνικές μετοχές μάλιστα εκτιμάται ότι διακινούνται σήμερα στο Χρηματιστήριο με «έκπτωση» από πλευράς αποτιμήσεων που φθάνει ακόμα και το 80%.
Τυχόν διαχειρίσιμα αποτελέσματα στις αρχές Μαΐου στα stress tests των τραπεζών, οι οποίες ακολούθησαν την πορεία αναταραχής της ίδιας της χώρας και αναλογούν στο 25% της Κεφαλαιοποίησης του Χρηματιστηρίου Αθηνών, θα μπορούσαν να δώσουν επιπλέον ώθηση στον γενικό δείκτη. Παράλληλα, για την αγορά, οι εταιρείες (και άρα και οι μετοχές τους) που επιβίωσαν σε ένα δύσκολο περιβάλλον συρρίκνωσης της ζήτησης, έλλειψης χρηματοδότησης και περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων έχουν γίνει εξαιρετικά αποδοτικές και είναι πρωταθλητές στη διαχείριση κρίσεων, με αποτέλεσμα να θεωρούνται και οι «νικητές της επόμενης ημέρας».

Κέρδη 5 δισ. ευρώ από την αρχή του έτους

Κέρδη 5 δισ. ευρώ σημειώνουν εφέτος οι ελληνικές μετοχές, ενώ η κινητικότητα στο Χρηματιστήριο της Αθήνας δεν έχει πάντως αναθερμάνει την προοπτική νέων εισαγωγών εταιρειών. Αναμένονται 2-3 νέες εκδόσεις εταιρικών ομολόγων, ενώ ενδιαφέρον παρουσιάζει και η προοπτική, όπως λέγεται, της διπλής εισαγωγής του πάλαι ποτέ κραταιού blue chip του χρηματιστηρίου, της Chipita, σε Λονδίνο και Αθήνα. Η εταιρεία πάντως θα αποφασίσει τον Απρίλιο σε ποιο ή ποια χρηματιστήρια θα εισαχθούν προς διαπραγμάτευση οι μετοχές της. Εν τω μεταξύ, το ETF Global X MSCI Greece, το εισηγμένο ΔΑΚ ελληνικών μετοχών σε Αθήνα και Ν. Υόρκη, καταγράφει εισροές κεφαλαίων εδώ και επτά διαδοχικές εβδομάδες.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk