Πιο γρήγορα η μονάδα αποβλήτων στην Ηπειρο

Με ταχείς ρυθμούς προχωρεί η κατασκευή του έργου Επεξεργασίας Αστικών Στερεών Αποβλήτων Περιφέρειας Ηπείρου που αποτελεί σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ) και εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί το καλοκαίρι του 2018, πολύ πιο μπροστά από το χρονοδιάγραμμα, αφού το έργο ξεκίνησε τον Αύγουστο του 2017.

Με ταχείς ρυθμούς προχωρεί η κατασκευή του έργου Επεξεργασίας Αστικών Στερεών Αποβλήτων Περιφέρειας Ηπείρου που αποτελεί σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ) και εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί το καλοκαίρι του 2018, πολύ πιο μπροστά από το χρονοδιάγραμμα, αφού το έργο ξεκίνησε τον Αύγουστο του 2017.
Το έργο υλοποιείται από την Αειφορική Ηπείρου, εταιρεία μέλος του oμίλου ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, και την Περιφέρεια Ηπείρου και αφορά τη μελέτη, αδειοδότηση, χρηματοδότηση, κατασκευή, ασφάλιση, λειτουργία και συντήρηση του έργου για τα επόμενα 25 χρόνια. Η συνολική διάρκεια της σύμβασης είναι 26,5 έτη και περιλαμβάνει 18μηνη κατασκευαστική περίοδο και 25ετή περίοδο λειτουργίας. Το έργο συγχρηματοδοτείται από πόρους του ΕΣΠΑ. Το ύψος τής επένδυσης ανέρχεται συνολικά στα 52,6 εκατ. ευρώ.

Ικανοποίηση

Στο πλαίσιο της μηνιαίας συνάντησης εργασίας που πραγματοποιήθηκε στην Περιφέρεια Ηπείρου, υπό την προεδρία της αντιπεριφερειάρχου κυρίας Τατιάνας Καλογιάννη, για την αξιολόγηση της πορείας κατασκευής του έργου ΣΔΙΤ Επεξεργασίας Αστικών Στερεών Αποβλήτων της Περιφέρειας, εκφράστηκε από όλες τις πλευρές η απόλυτη ικανοποίησή τους για την ταχύτητα και την ποιότητα υλοποίησής του.

Εργο πρότυπο

Ο ειδικός γραμματέας ΣΔΙΤ κ. Νικόλαος Μαντζούφας μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης χαρακτήρισε το έργο πρότυπο, σημειώνοντας ότι έξι μήνες μετά την υπογραφή του το έργο βρίσκεται μπροστά από το χρονοδιάγραμμα, με εντυπωσιακή πρόοδο κατασκευής και εξαιρετικά ποιοτικά χαρακτηριστικά. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι θα υπάρχει περισσότερος χρόνος για τις δοκιμές λειτουργίας προκειμένου να παραδοθεί ένα έργο άρτιο.
Οπως δήλωσε ο κ. Μαντζούφας, είναι ένα υπόδειγμα σύμπραξης δημόσιου και ιδιωτικού τομέα που αποδεικνύει τις ικανότητες και την αποτελεσματικότητα των ανθρώπων στη χώρα μας, ενώ έδωσε συγχαρητήρια τόσο στην αναθέτουσα Αρχή (Περιφέρεια Ηπείρου) όσο και στον ιδιωτικό φορέα σύμπραξης. Ο βασικός άξονας του σχεδιασμού είναι η διαχείριση συμβατικών αποβλήτων με χρήση σύγχρονων τεχνολογιών, απόλυτης περιβαλλοντικής προστασίας και με οικονομικά βιώσιμο τρόπο ώστε να διασφαλίζεται η διαχρονική εφαρμογή του σχεδιασμού.
Το έργο θα επεξεργάζεται σε ετήσια βάση 105 χιλιάδες τόνους απορριμμάτων μέσω της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ), θα ανακυκλώνει τουλάχιστον 17.000 τόνους χρήσιμων υλικών και θα παράγει πράσινη ενέργεια ικανή να καλύψει τις ανάγκες 3.000 οικογενειών με εξοικονόμηση 12.000 τόνων CO2.

Παράλληλες δράσεις

Κατά τη διάρκεια κατασκευής του έργου θα δημιουργηθούν συνολικά 200 θέσεις εργασίας κατά την περίοδο κατασκευής, 90 μόνιμες θέσεις εργασίας κατά την 25ετή λειτουργία και μεγάλος αριθμός παράλληλων θέσεων εργασίας (μεταφορές, εμπορία και διαχείριση ανακυκλώσιμων υλικών κ.λπ.). Σημειώνεται πως η διεθνής εμπειρία από αντίστοιχα έργα έχει δείξει ότι η περιοχή όπου εγκαθίστανται τέτοιες μονάδες αναζωογονούνται από παράλληλες δράσεις περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, επισκέψεις σχολείων, πανεπιστημίων και φορέων.
Μια πολύ θετική εξέλιξη είναι ότι το έργο ΣΔΙΤ Επεξεργασίας Αστικών Στερεών Αποβλήτων Περιφέρειας Ηπείρου αξιολογήθηκε και κρίθηκε από τη Eurostat ως OFF Balance της γενικής κυβέρνησης, γεγονός που οφείλεται στη σωστή κατανομή κινδύνων των συμβάσεων και στην ουσιαστική μεταφορά ρίσκου στον ιδιωτικό τομέα, με αποτέλεσμα η χρηματοδοτική συμβολή του Δημοσίου να μην προσμετράται στο χρέος και στο έλλειμμα της χώρας.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk