• Αναζήτηση
 • Ντράγκι: Πηγή ανησυχίας η πρόσφατη μεταβλητότητα στις ισοτιμίες

  Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) επαναβεβαίωσε την Πέμπτη την πολιτική της, υποσχόμενη να κρατήσει τα

  ΤοΒΗΜΑ Team

  Η πρόσφατη μεταβλητότητα στις αγορές συναλλάγματος, με το ευρώ να έχει αυξηθεί αισθητά έναντι του δολαρίου, «αποτελεί πηγή ανησυχίας» παραδέχθηκε ο επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, επαναλαμβάνοντας ότι παραμένουμε έτοιμοι να ενισχύσουμε σε μέγεθος ή διάρκεια το πρόγραμμα QE εάν καταστεί αναγκαίο.

  Ο Ντράγκι μίλησε για ισχυρό ρυθμό οικονομικής επέκτασης στην ευρωζώνη, ωστόσο ο πληθωρισμός παραμένει υποτονικός, γεγονός που μαζί με τους κινδύνους που παραμένουν καθιστούν αναγκαία ακόμη την υποστηρικτική νομισματική πολιτική.

  Στις αναφορές με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την Ελλάδα η επισήμανση σχετικά με την συμμετοχή της χώρας στο QE, αλλά και η παρατήρηση ότι η σημερινή συγκυρία είναι ευκαιρία για τις χώρες με υψηλό χρέος να χτίσουν δημοσιονομικά μαξιλάρια.

  Η ΕΚΤ διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια

  Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) επαναβεβαίωσε την Πέμπτη την πολιτική της, υποσχόμενη να κρατήσει τα επιτόκια σταθερά πολύ πέραν του χρονικού ορίζοντα διενέργειας των αγορών ομολόγων και διατηρώντας τη δέσμευση για αύξηση των αγορών αυτών, εάν χρειαστεί.

  Η ΕΚΤ διατήρησε τα επιτόκια στα ιστορικά χαμηλά επίπεδά τους, επιβεβαίωσε ότι θα συνεχίσει να πραγματοποιεί μηνιαίες αγορές ομολόγων, ύψους 30 δισεκ. ευρώ το μήνα, έως τα τέλη Σεπτεμβρίου και είπε ότι είναι έτοιμη να αυξήσει το μέγεθος ή και τη διάρκεια του προγράμματος αγορών ομολόγων εάν επιδεινωθούν οι προοπτικές για τον πληθωρισμό.

  Ενώ η απόφαση να διατηρηθεί αμετάβλητη η πολιτική επιβεβαίωσε τις προβλέψεις της αγοράς, κάποιοι ανέμεναν μια αλλαγή στη φρασεολογία της ΕΚΤ, καθώς, σύμφωνα με τα πρακτικά της συνεδρίασης του Δεκεμβρίου, οι αξιωματούχοι είχαν αφήσει να εννοηθεί ότι ίσως χρειαστεί μια αναθεώρηση της κατεύθυνσης της πολιτικής της «στις αρχές» του 2018.

  «Εάν οι προοπτικές καταστούν λιγότερο ευνοϊκές ή οι χρηματοπιστωτικές συνθήκες παύσουν να υποστηρίζουν την περαιτέρω πρόοδο προς μια διαρκή προσαρμογή της πορείας του πληθωρισμού, το Διοικητικό Συμβούλιο παραμένει έτοιμο να αυξήσει το μέγεθος και/ή τη διάρκεια του προγράμματος αγοράς στοιχείων ενεργητικού (asset purchase programme – APP)», ανέφερε η ΕΚΤ σε ανακοίνωση.

  Στη σημερινή συνεδρίαση, η ΕΚΤ διατήρησε το επιτόκιο διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων στο -0,40%. Παράλληλα, το επιτόκιο για πράξεις κύριας αναχρηματοδότησης παρέμεινε αμετάβλητο στο 0,00% και το επιτόκιο διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης στο 0,25%

  «Το Διοικητικό Συμβούλιο αναμένει ότι τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ θα παραμείνουν στα σημερινά τους επίπεδα για παρατεταμένη χρονική περίοδο και πολύ πέραν του χρονικού ορίζοντα διενέργειας των καθαρών αγορών στοιχείων ενεργητικού», πρόσθεσε η ΕΚΤ.

  Οικονομία