Στην Αγρια Δύση των νοσοκομείων

Τον περασμένο Ιούλιο, στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του χειρουργικού τομέα του Γενικού Νοσοκομείου Νίκαιας, συνέβη μια αποτρόπαια πράξη: αστυνομικός επιτέθηκε σε ειδικευόμενη ιατρό με χειροδικίες και ύβρεις διότι δεν διέκοψε την παροχή πρώτων βοηθειών προς τον τραυματία τροχαίου, προκειμένου να ξεκινήσει η ανακριτική διαδικασία.

Τον περασμένο Ιούλιο, στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του χειρουργικού τομέα του Γενικού Νοσοκομείου Νίκαιας, συνέβη μια αποτρόπαια πράξη: αστυνομικός επιτέθηκε σε ειδικευόμενη ιατρό με χειροδικίες και ύβρεις διότι δεν διέκοψε την παροχή πρώτων βοηθειών προς τον τραυματία τροχαίου, προκειμένου να ξεκινήσει η ανακριτική διαδικασία. Οπως καταγγέλλουν ιατροί και εργαζόμενοι, ο αστυνομικός εξαφανίστηκε αμέσως μετά το συμβάν και, παρότι έχουν παρέλθει έξι μήνες, δεν έχουν δοθεί τα στοιχεία του στη διοίκηση του νοσοκομείου από τα αρμόδια υπουργεία.
Το χειρότερο όμως συνέβη την παραμονή της Πρωτοχρονιάς σε νοσοκομείο της περιφέρειας. Συγκεκριμένα, στο Γενικό Νοσοκομείο Λαμίας ένας νέος άνδρας απείλησε με όπλο τους εργαστηριακούς υπαλλήλους όταν εκείνοι προσπαθούσαν να κάνουν αξονική τομογραφία στον πατέρα του. Αυτό που έχει γίνει γνωστό είναι ότι η ένταση προκλήθηκε επειδή κατά τη μεταφορά του ασθενούς στο μηχάνημα εκείνος πόνεσε.
Ενα ακόμη περιστατικό συνέβη πριν από λίγες ημέρες στο Λαϊκό Νοσοκομείο. Την Πέμπτη, 11 Ιανουαρίου, το Διοικητικό Συμβούλιο της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας – Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) έλαβε καταγγελία ιατρού του Λαϊκού Νοσοκομείου για άσκηση βίας από ασθενή στα επείγοντα παθολογικά ιατρεία σε ημέρα γενικής εφημερίας.
Να θυμίσουμε ότι τον περασμένο χρόνο είχαν σημειωθεί τέσσερα περιστατικά ξυλοδαρμού ιατρονοσηλευτικού προσωπικού από συγγενείς ασθενών στα Νοσοκομεία της Νάξου, του «Παπανικολάου» Θεσσαλονίκης, της Αμαλιάδας και της Σύρου. Και οι τέσσερις αφορούσαν περιπτώσεις που είτε «δεν υπήρχε διαθέσιμο ασθενοφόρο βάρδιας» ή «δεν άντεχαν να περιμένουν άλλο» μέχρι να εξεταστούν.
«Τα γεγονότα αυτά είναι συχνά και επαναλαμβανόμενα σε πολλά νοσοκομεία» αναφέρουν οι εκπρόσωποι της Ενωσης, οι οποίοι ζήτησαν από τη διοίκηση του Λαϊκού να προχωρήσει η διαδικασία διαλεύκανσης του συμβάντος και να προστατεύσει το προσωπικό, ιατρικό και νοσηλευτικό, από αυτά τα δυσάρεστα γεγονότα.

Αύξηση των περιστατικών βίας

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) κ. Μιχάλη Γιαννάκο, τα τελευταία χρόνια τα περιστατικά βίας στα δημόσια νοσοκομεία έχουν αυξηθεί και είναι πιο σοβαρά. «Ελλείψει κονδυλίων και προσωπικού για φύλαξη, ιδίως στα νοσοκομεία της περιφέρειας, η νοσηλεία και η εργασία στα νοσοκομεία δεν είναι ιδιαιτέρως ασφαλείς. Επεισόδια, ξυλοδαρμοί, σοβαροί τραυματισμοί, φωτιές, διακίνηση ναρκωτικών, κυρίως στα ψυχιατρικά νοσοκομεία, είναι ο κανόνας και όχι η εξαίρεση» αναφέρει. Προσθέτει επίσης ότι είναι πια συχνές οι κλοπές τόσο αντικειμένων εργαζομένων από τα αποδυτήρια όσο και αυτοκινήτων από τους χώρους στάθμευσης. «Στο πάρκινγκ του ΑΧΕΠΑ έχουν καταγραφεί καταστροφές αυτοκινήτων. Σπάνε τα τζάμια και τα ανοίγουν ανενόχλητοι. Πολλά τμήματα, όπου υπάρχουν μηχανήματα και υλικά, δεν διαθέτουν πόρτες ασφαλείας, ενώ δεν υπάρχουν κάμερες στους κοινόχρηστους χώρους» σημειώνει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ.
Η άποψη του αντιπροέδρου της ΕΙΝΑΠ κ. Ηλία Σιώρα είναι ότι για την κατάσταση που επικρατεί ευθύνονται οι ελλείψεις ιατρονοσηλευτικού προσωπικού και η απουσία μονάδων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, με αποτέλεσμα να συσσωρεύεται το σύνολο των περιστατικών στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών των νοσοκομείων.
«Η μεγάλη ευθύνη ανήκει διαχρονικά στην Πολιτεία» προσθέτει ο γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ) κ. Πάνος Παπανικολάου. «Η πλειοψηφία του κόσμου συμπαρίσταται στον τιτάνιο αγώνα που δίνουμε καθημερινά όλοι όσοι εργαζόμαστε στα δημόσια νοσοκομεία. Ωστόσο, η Πολιτεία δεν υποστηρίζει το έργο μας. Δεν είναι δυνατόν να στοχοποιεί το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό αποσείοντας δικές της ευθύνες» προσθέτει.

Στην ημερήσια διάταξη οι κλοπές

Οπως αναφέρει ο κ. Γιαννάκος, τα μεγάλα νοσοκομεία διαθέτουν αυτήν την εποχή σε κάθε βάρδια μόνο δύο άτομα σεκιούριτι και το καλοκαίρι, με τις άδειες, ένα άτομο. Επίσης, υπάρχουν μικρότερα νοσοκομεία – Κέντρα Υγείας στα νησιά που δεν έχουν καθόλου φύλαξη. «Γι’ αυτό παρατηρούνται κλοπές και πολλές επιθέσεις σε προσωπικό. Οι νοσηλευτές και οι τραυματιοφορείς «πληρώνουν» τις ελλείψεις και τις αναμονές» σχολιάζει.
Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ αναφέρει ότι στο Νοσοκομείο Πατρών «Ο Αγιος Ανδρέας» οι κλοπές από τις κλινικές και τα αποδυτήρια για το προσωπικό είναι στην ημερήσια διάταξη. Επίσης, πριν από λίγους μήνες ένας τοξικομανής εισήχθη στον χώρο των χειρουργείων και απέσπασε χρήματα και κάρτες μέσα από τα αποδυτήρια για το προσωπικό, τη στιγμή που οι εργαζόμενοι βρίσκονταν στις χειρουργικές αίθουσες.

«Ξέφραγο αμπέλι» το «Δρομοκαΐτειο»

Σοβαρές ελλείψεις ιατρών, νοσηλευτών και εργαζομένων στον τομέα της φύλαξης παρατηρούνται και στα ψυχιατρικά νοσοκομεία, όπου εκτός από τους ψυχιατρικούς ασθενείς κυκλοφορούν και πολλοί τοξικομανείς. «Εξαιτίας των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών των ασθενών που νοσηλεύονται στα ψυχιατρικά νοσοκομεία, η κατάσταση εκεί είναι χειρότερη. Οι κλοπές, οι απειλές και οι επιθέσεις στους εργαζομένους είναι καθημερινό φαινόμενο» λέει ο κ. Γιαννάκος.

Χαρακτηριστικά αναφέρει δύο περιστατικά που συνέβησαν τον περασμένο Οκτώβριο στο «Δρομοκαΐτειο». «Τοξικομανής, που είχε έρθει στο νοσοκομείο με εισαγγελική παραγγελία, έκοψε τους ιμάντες από το κρεβάτι που ήταν καθηλωμένος και έφυγε. Γύρισε πίσω κρυφά και έκανε διακίνηση ναρκωτικών». Και το δεύτερο περιστατικό αφορά επίσης τοξικομανή που νοσηλευόταν στο ίδιο νοσοκομείο. «Εφυγε από το νοσηλευτικό τμήμα και γύρισε πίσω στον περιβάλλοντα χώρο του νοσοκομείου με αιχμηρό αντικείμενο κυνηγώντας να σκοτώσει ασθενείς και προσωπικό» επισημαίνει. Να σημειωθεί ότι το «Δρομοκαΐτειο» διαθέτει μόνο 11 εργαζόμενους για τη φύλαξη ενός χώρου 400 στρεμμάτων, στον οποίο υπάρχουν περισσότερα από 30 κτίρια, πολλά από αυτά εγκαταλελειμμένα.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk