Η κυβέρνηση υπέρ σύνθετης, ενιαίας ονομασίας για την πΓΔΜ

Εντείνονται οι διεργασίες για το θέμα της ονοματολογίας της ΠΓΔΜ τόσο εντός όσο και εκτός Ελλάδας. Στο πλαίσιο αυτό, πραγματοποιείται σήμερα μίνι υπουργικό συμβούλιο στο Μέγαρο Μαξίμου προκειμένου να υπάρξουν ζυμώσεις σχετικά με το πώς θα κινηθεί η κυβέρνηση στο θέμα και κυρίως εάν μπορεί να υπάρξει ενιαία θέση, λόγω της γνωστής διαφοροποίησης εκ μέρους των ΑΝΕΛ.

Εντείνονται οι διεργασίες για το θέμα της ονοματολογίας της πΓΔΜ τόσο
εντός όσο και εκτός Ελλάδας.

Στο πλαίσιο αυτό, πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη
μίνι υπουργικό συμβούλιο στο Μέγαρο Μαξίμου προκειμένου να υπάρξουν
ζυμώσεις σχετικά με το πώς θα κινηθεί η κυβέρνηση στο θέμα και κυρίως
εάν μπορεί να υπάρξει ενιαία θέση, λόγω της γνωστής διαφοροποίησης εκ
μέρους των ΑΝΕΛ.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς ενημέρωσαν για τα μέχρι στιγμής δεδομένα αλλά και τον τρόπο με τον οποίο προτίθεται να κινηθεί η κυβέρνηση.

Στο μίνι υπουργικό συμμετείχαν οι υπουργοί Εξωτερικών, Άμυνας, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και οι τρεις υπουργοί Επικρατείας.

Δηλώσεις Κοτζιά μετά το μίνι-υπουργικό

«Η χρονιά θα είναι χρονιά που θα λύσουμε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής που έχουν βαλτώσει εδώ και δεκαετίες και που το εθνικό συμφέρον επιτάσσει να βρούμε ορθές και παραγωγικές λύσει», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, μετά από την ολοκλήρωση του μίνι-υπουργικού.

Επ’ αυτού του θέματος, ο κ. Κοτζιάς είπε ότι «όσον αφορά στη FYROM αφορούσε περισσότερο το ονοματολογικό», για να τονίσει ότι «στο ονοματολογικό η κυβέρνηση, όπως έχει επανειλημμένα υπογραμμίσει, στηρίζει και διαπραγματεύεται για μια σύνθετη ονομασία ενιαία σε όλες τις χρήσεις της, κάτι εξάλλου που είχε προβάλλει η Ελλάδα ως και στο Βουκουρέστι».

Σημείωσε ότι «είμαστε υπέρ μιας συνεννόησης με όλα τα κόμματα και τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας, με κάθε προσωπικότητα και πολίτη που ενδιαφέρεται και θέλει λύσεις στα ζητήματα που απασχόλησης τη χώρα ώστε να ανοίξουμε ένα καλύτερο μέλλον χωρίς προβλήματα του παρελθόντος να καταδυναστεύουν την πολιτική αυτού του τόπου»

Ο Καμμένος επιμένει στη θέση του

Επιμένει στη θέση του για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ ο Πάνος Καμμένος, όπως ξεκαθάρισε κατά την έξοδό του από το μίνι – υπουργικό.

Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ και υπουργός Αμυνας τόνισε ότι έχει εμπιστοσύνη στον υπουργό Εξωτερικών Ν.Κοτζιά ότι θα συνεχίσει τις σκληρές διαπραγματεύσεις με την ηγεσία της πΓΔΜ, ώστε να επιτευχθεί λύση που να διασφαλίζει τα εθνικά συμφέροντα.

Οι σημαντικές συναντήσεις των επομένων ημερών

Κατά τα λοιπά οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις Αθήνας – Σκοπίων με στόχο την επίλυση του θέματος της ονομασίας συνεχίζονται ενώ επίκεινται και σημαντικές συναντήσεις.

Την ερχόμενη Δευτέρα ή Τρίτη αναμένεται να βρεθεί στην Αθήνα ο αντιπρόεδρος της πΓΔΜ, Μπούγιαρ Οσμάνι ο οποίος θα έχει συναντήσεις με τον Νίκο Κοτζιά και τον Γιώργο Κατρούγκαλο.

Λίγες ημέρες αργότερα, και συγκεκριμένα στις 19 Ιανουαρίου, θα πραγματοποιηθεί στη Νέα Υόρκη συνάντηση του διαμεσολαβητή του ΟΗΕ για το θέμα του ονόματος Μάθιου Νίμιτς με τους διαπραγματευτές της Ελλάδας και της πΓΔΜ,. π

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk