• Αναζήτηση
 • ΓΕΝ: Τα μποφόρ «ακύρωσαν» τον έλεγχο στο MURAT TERZI

  Το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού υποστηρίζει πως λόγω των ισχυρών ανέμων δεν μπορούσε να γίνει νηοψία στο αλιευτικό σκάφος, κάτι που έγινε την επόμενη χωρίς να εντοπιστεί κάτι ύποπτο.

  ΤοΒΗΜΑ Team

  Ανακοίνωση για τα όσα κατήγγειλε ο Ανδρέας Λοβέρδος σχετικά με το περιστατικό με το τουρκικό αλιευτικό σκάφος MURAT TERZI εξέδωσε το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού, αποδίδοντας την απραξία των μελών του πληρώματος της φρεγάτας «ΕΛΛΗ» στις καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν στο σημείο τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή.

  Όπως αναφέρει το ΓΕΝ, «την 25 Μαΐου 2016 η φρεγάτα ΕΛΛΗ που συμμετείχε στην άσκηση PHOENIX EXPRESS 2016, διετάχθη αρμοδίως, κατόπιν σχετικού αιτήματος υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, να πλεύσει σε θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης, προς διερεύνηση πληροφορίας που αφορούσε την κίνηση ύποπτων σκαφών για πιθανή παράνομη δραστηριότητα στη θάλασσα.

  Μεταμεσονύκτιες ώρες της 26 Μαΐου 2016, η φρεγάτα ΕΛΛΗ εντόπισε ένα αλιευτικό σκάφος περί τα 100 ναυτικά μίλια νότια ν. Κρήτης. Η φρεγάτα ΕΛΛΗ πραγματοποίησε διαδικασία αναγνώρισης (HAILING) και διαπίστωσε ότι επρόκειτο για το αλιευτικό σκάφος MURAT TERZI, σημαίας Τουρκίας, το οποίο έπλεε προς λιμένα Τύνιδας. Ακολούθως, η φρεγάτα ΕΛΛΗ διετάχθη από ΓΕΝ να εκτελέσει διαδικασία νηοψίας (BOARDING) με την ομάδα ΜΥΑ του ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ, η οποία ήδη επέβαινε στη φρεγάτα στο πλαίσιο της ανωτέρω άσκησης».

  Σύμφωνα με το ΓΕΝ, δεν έγινε έλεγχος από τους άνδρες του Λιμενικού Σώματος λόγω των άσχημων καιρικών συνθηκών. «Λόγω των εξαιρετικά δυσμενών καιρικών συνθηκών που επικρατούσαν στην περιοχή (άνεμοι Βόρειοι-Βορειοανατολικοί έντασης 8Β) καθίστατο απαγορευτική η καθαίρεση λέμβου από τη φρεγάτα για τη διεξαγωγή της νηοψίας» αναφέρει το Γενικό Επιτελείο, συμπληρώνοντας πως «η φρεγάτα ΕΛΛΗ ακολούθως διετάχθη όπως με κατάλληλες κινήσεις οδηγήσει το MURAT TERZI σε λιμένα Ιεράπετρας. Κατά την κίνηση αυτή, παρατηρήθηκε από τη φρεγάτα ΕΛΛΗ η ρίψη στη θάλασσα αριθμού σάκων από το MURAT TERZI. Η εν λόγω ενέργεια καταγράφηκε από την κάμερα υπέρυθρης ακτινοβολίας του πλοίου.

  Στη συνέχεια, πρωινές ώρες της 26 Μαΐου 2016, κατόπιν βελτίωσης καιρικών συνθηκών, εκτελέσθηκε νηοψία επί του MURAT TERZI, από την ομάδα ΜΥΑ του ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ, η οποία επέβαινε στη φρεγάτα ΕΛΛΗ, χωρίς να εντοπισθούν ύποπτα ευρήματα».

  Όσον αφορά στα σακιά που κατεγράφη να πετά στη θάλασσα το πλήρωμα του τουρκικού αλιευτικού, το ΓΕΝ σημειώνει πως «σε σχετική ερώτηση από την ομάδα νηοψίας στον κυβερνήτη του MURAT TERZI, δόθηκε η απάντηση ότι οι σάκοι που ρίφθηκαν στη θάλασσα, ήταν αλλοιωμένα αλιεύματα, λόγω προβλήματος στα ψυγεία του MURAT TERZI».

  Απορρίπτει ο Λοβέρδος ισχυρισμούς του ΓΕΝ για τις καιρικές συνθήκες

  Απορρίπτει με νέα του τοποθέτηση ο Ανδρέας Λοβέρδος τον ισχυρισμό του ΓΕΝ ότι καθυστέρησε να διεξάγει νηοψία στο τουρκικό αλιευτικό σκάφος MURAT TERZI, επειδή οι καιρικές συνθήκες ήταν απαγορευτικές.

  «Όπως ενημερωνόμαστε, οι καιρικές συνθήκες δεν ήταν απαγορευτικές για τη διενέργεια νηοψίας με άγημα επιβαίνοντος λέμβου. Αλίμονο δε, εάν τα πανάξια πληρώματα του Πολεμικού Ναυτικού και του Λιμενικού ορρωδούσαν μπροστά στις συγκεκριμένες θαλάσσιες συνθήκες» σημειώνει ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

  Ο κ. Λοβέρδος τονίζει για ακόμα μια φορά «ότι δεν δόθηκε ποτέ εντολή για οποιαδήποτε ενέργεια της φρεγάτας», εκφράζοντας την ελπίδα «πως και αυτές οι αναφορές θα κατατεθούν στην Βουλή».

  «Η αναφορά στο Λιμενικό Σώμα γίνεται διότι, όπως μαθαίνουμε, στη φρεγάτα επέβαιναν και δυνάμεις του σώματος αυτού. Κι ακόμη μαθαίνουμε πως υπάρχουν αναφορές ότι το πλήρωμα και οι δυνάμεις του Λιμενικού που επέβαιναν στη φρεγάτα «Έλλη» τελούσαν σε απόλυτη επιχειρησική ετοιμότητα» αναφέρει ο κ. Λοβέρδος.

  «Όσο για τις δήθεν εξηγήσεις περί απόρριψης αλλοιωμένων αλιευμάτων, τις αφήνουμε στην κρίση των πολιτών» συμπληρώνει ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, ενημερώνοντας πως αύριο, Παρασκευή, θα καταθέσει «στο αρμόδιο Ναυτοδικείο πλήρη σχετικό με την υπόθεση φάκελο για την διενέργεια έρευνας, όπως προβλέπεται από τις κείμενες διατάξεις».

  Πολιτική
  Σίβυλλα
  Helios Kiosk