• Αναζήτηση
 • Κοτζιάς: Η πρόταση για την πΓΔΜ θα είναι εξαιρετικά καλή

  Χρονιά προώθησης των λύσεων για τα άλυτα ζητήματα θα είναι το 2018 σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά, ο οποίος ανέφερε πως η εξωτερική πολιτική της χώρας θα βασιστεί στους άξονες της θετικής ατζέντας και των λύσεων.

  ΤοΒΗΜΑ Team

  Χρονιά προώθησης των λύσεων για τα άλυτα ζητήματα θα είναι το 2018 σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά, ο οποίος μάλιστα χαρακτήρισε «υπολείμματα της Ιστορίας» το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ και τα θέματα με την Αλβανία, σημειώνοντας πως στους άξονες της θετικής ατζέντας και των λύσεων, θα εστιάζεται η εξωτερική πολιτική της χώρας.

  Ο κ. Κοτζιάς μιλώντας στον Real FM αναφορικά με το ονοματολογικό της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας τόνισε ότι «η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να συμβάλει στη λύση του», εξέφρασε την πεποίθησή του ότι θα υπάρξει η σχετική πλειοψηφία στη Βουλή, καθώς «η πρόταση θα είναι εξαιρετικά καλή», ενώ χαρακτήρισε ως «γελοίο» το αίτημα της ΝΔ για παραίτηση της κυβέρνησης, σημειώνοντας ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης «θα έπρεπε να έχει διδαχθεί από την ιστορία του» και να μην «κινεί το δάκτυλο σε εμάς που θα το λύσουμε».

  Ιδιαίτερα καυστικός ήταν ο υπουργός Εξωτερικών ως προς το εσωτερικό μέτωπο, το οποίο ζητά να αναφερθεί ο ίδιος στις κόκκινες γραμμές της διαπραγμάτευσης για το ονοματολογικό αλλά και την παραίτηση της κυβέρνησης λόγω διάσπασης της κυβερνητικής πλειοψηφίας γύρω από αυτό το θέμα.

  «Απορώ», είπε ο υπουργός Εξωτερικών, «με τις δηλώσεις σειρά κομμάτων και προσωπικοτήτων οι οποίοι απαιτούν πριν καν αρχίσει η διαπραγμάτευση να δηλώσω εγώ δημόσια ποιές είναι οι κόκκινες γραμμές, που πάει η διαπραγμάτευση, ποιοι είναι οι στόχοι». «Νομίζω, ότι δεν έχει στοιχείο λογικής, παρά μικροκομματικής αντίληψης, το να θέλεις η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα πριν καν ξεκινήσει η διαπραγμάτευση να έχει παραδώσει όλη την διαπραγματευτική της τακτική και στρατηγική», σημείωσε και υπογράμμισε: «Δεν ζητάμε να μας τα λύσουνε τρίτοι εντός της εσωτερικής πολιτικής σκηνής, αυτά είναι ανοησίες, γιατί το κόμμα που δημιούργησε αυτό το πρόβλημα, ασφαλώς και δεν μπορεί να το λύσει».

  Επισήμανε δε ότι «με κανένα τρόπο εμείς δεν έχουμε αυτό το σπυρί της αρρώστιας που είχε η Νέα Δημοκρατία την εποχή που ο τότε πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την πολιτική του γραμμή γύρω από το μακεδονικό», τονίζοντας ότι θεωρεί «γελοίο» «το κόμμα που δημιούργησε αυτό το πρόβλημα, που διασπάσθηκε ουσιαστικά και στην πραγματικότητα και τυπικά πάνω σε αυτό το ζήτημα», να λέει τώρα ότι «μία άλλη γνώμη στην κοινοβουλευτική πλειοψηφία» είναι λόγος παραίτησης.

  «Δεν θυμάμαι τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη στις δύο μεγάλες προσπάθειες που έκανε να λύσει το πρόβλημα και που απέτυχαν να έχει παραιτηθεί. Και είναι άξιο απορίας να λέει αυτά τα πράγματα ο γιός του, ο οποίος μπορεί να μην ξέρει επαρκώς την ελληνική ιστορία, την ιστορία όμως της οικογένειάς του και του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη όφειλε να την γνωρίζει», ανέφερε ο κ. Κοτζιάς και τόνισε: «Δεν μπορεί να κινεί το δάκτυλο σε εμάς που θα το λύσουμε. Είναι όπως με τα οικονομικά, δημιούργησαν αυτή την καταστροφική οικονομική σκηνή στη χώρα, έτσι και στα εθνικά ζητήματα- όχι μόνο δεν τα λύσανε αλλά δημιούργησαν επιπλέον προβλήματα στη διάρκεια της διακυβέρνησης του τόπου από αυτούς. Να μην ζητάνε λογαριασμό αυτοί που δημιούργησαν προβλήματα και ήταν ανίκανοι να τα λύσουνε από αυτούς που θα τα λύσουν».

  Και προσέθεσε: «Εγώ και η κυβέρνησή μας κάνουμε εξωτερική πολιτική κοιτώντας τις ανάγκες της χώρας, τη διασφάλιση ενός καλύτερου μέλλοντος, της ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή, τη λύση, ασφαλώς με συμβιβασμούς, αλλά όχι, όπως λέω, εγώ σάπιους συμβιβασμούς αλλά δημιουργικούς και προσθετικούς, και ασφαλώς δεν κοιτάμε την εξωτερική πολιτική με το βλέμμα στραμμένο είτε στην εσωτερική πολιτική ζωή της χώρας είτε στα μικροκομματικά συμφέροντα που υπάρχουν σε ορισμένα κόμματα της αντιπολίτευσης».

  Παράλληλα εξέφρασε την πεποίθησή του ότι «θα υπάρξει μία πλειοψηφία στη Βουλή»: «Αντιλαμβάνομαι ότι μερικοί ενοχλήθηκαν επειδή είπα ότι η πλειοψηφία θα είναι βουλευτών και όχι κομμάτων. Και να με συγχωρέσετε πάρα πολύ. Στη Βουλή οι αποφάσεις δεν λαμβάνονται με την πλειοψηφία των κομμάτων. Δεν έχουμε μία κομματοκρατούμενη δημοκρατία όπου είναι επτά τα κόμματα και πρέπει τα τέσσερα τουλάχιστον να συμφωνούν. Στη δημοκρατία αποφασίζει η πλειοψηφία των βουλευτών. Και αυτή νομίζω ότι θα υπάρξει. Και να σας πω και κάτι άλλο; Ας υποθέσουμε ότι δεν υπήρχε αυτή η πλειοψηφία. Δεν θα ερχότανε η απόφαση και τι θα κάναμε; Ε, 25 χρόνια έμεινε άλυτο το πρόβλημα θα προσθέταμε άλλα δύο», ανέφερε χαρακτηριστικά, και κατέληξε: «Το θέμα θα έρθει στη Βουλή, η πρόταση θα είναι εξαιρετικά καλή και θα έχει και την πλειοψηφία των βουλευτών που σκέφτονται πατριωτικά και εθνικά υπεύθυνα».

  Σχετικά με την Αλβανία, είπε ότι «η Ελλάδα θα ανταποκριθεί» «στο μέγιστο πρόβλημα που νιώθουμε ότι έχουνε οι Αλβανοί ότι δεν έχει καταργηθεί αρκούντος επισήμως το εμπόλεμο», καθώς «αυτές είναι ανοησίες ιστορικές και πρέπει να τελειώνουμε», ενώ ο υπουργός Εξωτερικών ερωτηθείς για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και τις τουρκικές φωνές περί Χάγης τόνισε ότι «όποιος στηρίζει και υποστηρίζει το διεθνές δίκαιο είναι καλοδεχούμενος», ενώ αναφορικά με τα επόμενα βήματα για την επίλυση του Κυπριακού τόνισε τη σημασία μίας καλά προετοιμασμένης διάσκεψης, στη βάση της συζήτησης πρωτίστως για το θέμα των εγγυήσεων και του κατοχικού στρατού που παραβίασαν οι Τούρκοι που είναι και το πραγματικό πρόβλημα που έθεσε η χώρα μας.

  Πολιτική
  Σίβυλλα
  • Έντυπη έκδοση Extravagant σκηνικό… Η στάχτη από το πούρο έπεσε ξαφνικά πάνω στο βαρύτιμο χαλί του 18ου αιώνα. Δίπλα ακριβώς στον πίνακα του... ΣΙΒΥΛΛΑ
  Helios Kiosk