• Αναζήτηση
 • ΝΔ: Μέτρα λιτότητας 1,9 δισ. ευρώ στον Προϋπολογισμό

  Τα επιπλέον μέτρα λιτότητας που θα επιβάλλει η κυβέρνηση μέσω του Προϋπολογισμού για το 2018 σημειώνει η Νέα Δημοκρατία με non paper που εξέδωσε.

  ΤοΒΗΜΑ Team

  Τα επιπλέον μέτρα λιτότητας που θα επιβάλλει η κυβέρνηση μέσω του Προϋπολογισμού για το 2018 σημειώνει η Νέα Δημοκρατία με non paper που εξέδωσε.

  Όπως τονίζει η αξιωματική αντιπολίτευση, τα συγκεκριμένα μέτρα δεν θα είναι τα τελευταία, όπως διαφημίζει η κυβέρνηση, καθώς έχει ψηφίσει επιπλέον μέτρα 5,1 δισ. ευρώ για το 2019 και το 2020.

  Ειδικά για τα μέτρα ύψους 1,9 δισ. ευρώ από 1/1/2018 η ΝΔ αναφέρει ότι είναι τα εξής:

  • Οι ένστολοι θα χάσουν περίπου 230 ευρώ το μήνα από το νέο μισθολόγιο και την αλλαγή στον υπολογισμό των εισφορών, η οποία μάλιστα θα έχει αναδρομική ισχύ από 1/1/2017.

  • Οι συνταξιούχοι θα δουν τις συντάξεις τους να μειώνονται λόγω των νέων περικοπών στο ΕΚΑΣ. 50.000 σημερινοί δικαιούχοι θα χάσουν το επίδομα, ενώ άλλοι 185.000 θα το δουν να μειώνεται έως και κατά 70%. Όσοι απομείνουν από τους δικαιούχους θα παίρνουν στην τσέπη μόλις 35 ευρώ.

  Βαθύτερα το χέρι στην τσέπη θα βάλουν όλοι οι φορολογούμενοι αφού:

  • Καταργείται η έκπτωση φόρου κατά 1,5% για μισθωτούς και συνταξιούχους για την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων.

  • Αυξάνεται η εισφορά για τους ελεύθερους επαγγελματίες μέσω του υπολογισμού των εισφορών στις ακαθάριστες αποδοχές.

  • Καταργείται η έκπτωση κατά 10% επί του φόρου στις ιατρικές δαπάνες.

  • Οι πολίτες που δικαιούνται επίδομα θέρμανσης θα συνειδητοποιήσουν ότι το επίδομα θα μειωθεί κατά 50%.

  • Οι νησιώτες θα δουν το κόστος διαβίωσής τους να εκτοξεύεται λόγω της αύξησης του ΦΠΑ σε Βόρειο Αιγαίο και Δωδεκάνησα.

  Σχετικά με τα κοινωνικά επιδόματα η Πειραιώς λέει πως τα μέτρα που έχει νομοθετήσει η κυβέρνηση από το 2015-2018 είναι 9,4 δισ. ευρώ και άλλα 5,1 δισ. τη διετία 2019-20, με αποτέλεσμα να φτάνουν συνολικά στα 14,5 δισ. ευρώ.

  «Παρουσιάζει ως θετικό το γεγονός ότι επιστρέφει 700 εκατομμύρια. Παίρνει πολλά από πολλούς και δίνει ελάχιστα σε λίγους», σημειώνουν στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ενώ παράλληλα κατηγορούν την κυβέρνηση ότι «έχει κατακρεουργήσει όλα τα κοινωνικά επιδόματα και συνεχίζει στον ίδιο δρόμο και το 2018, με νέες περικοπές στο ΕΚΑΣ, και το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης».

  Η Νέα Δημοκρατία υπογραμμίζει πως εκείνο που ζητούν οι νέοι από το υπουργείο Εργασίας δεν είναι αποσπασματικά επιδόματα που δίνονται μια φορά το χρόνο, αλλά βιώσιμες και καλά αμειβόμενες νέες θέσεις εργασίας.

  Πολιτική