• Αναζήτηση
 • Τσίπρας: Καθοριστικός ο ρόλος του ΕΜΠ στη νέα εποχή

  Ο πρωθυπουργός στο μήνυμά του για τα 180 λειτουργίας του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου τόνισε πως η συνεισφορά του ΕΜΠ είναι πολύτιμη, καθιστώντας το αναπόσπαστο κομμάτι της ελληνικής ιστορίας.

  ΤοΒΗΜΑ Team

  Το σημαντικό ρόλο του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου επεσήμανε στο μήνυμά του για τα 180 χρόνια λειτουργίας του ιδρύματος ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, σημειώνοντας πως έχει έρθει η στιγμή να σταθεί ο τόπος στα πόδια του, να ενεργοποιήσει τις παραγωγικές του δυνάμεις και να αξιοποιήσει παραγωγικά το πολύτιμο επιστημονικό δυναμικό που διαθέτει.

  «Σε αυτή τη νέα εποχή, ο ρόλος του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου μπορεί και πρέπει να είναι καθοριστικός, χαρακτηρίζοντας ιδιαίτερη και πολύτιμη τη συνεισφορά του, που διατηρείται ολοζώντανη και σχεδόν δύο αιώνες τώρα, καθιστώντας το Ίδρυμα αναπόσπαστο κομμάτι της ελληνικής ιστορίας» σημείωσε στο μήνυμά του ο Αλέξης Τσίπρας.

  Σε μια σύντομη ιστορική αναδρομή, ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για τεράστια πνευματική και επιστημονική παράδοση που μας κάνει σήμερα υπερήφανους. «Στα 180 χρόνια λειτουργίας του το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο συνδέθηκε στενά με την επιστημονική και την τεχνολογική πρόοδο και την παραγωγική εξέλιξη του τόπου μας και ανάθρεψε πολλές γενιές επιστημόνων, τους οποίους εφοδίασε με πλέον σύγχρονες για την εποχή γνώσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε πως ανάμεσα τους υπήρξαν κάποια από τα πιο φωτεινά μυαλά του τόπου μας.

  Παράλληλα, υπογράμμισε πως το Πολυτεχνείο, του υψηλότατου επιπέδου γνωστικό και επιστημονικό έργο, δεν εγκλωβίστηκε ποτέ στα όρια ενός αυστηρού ακαδημαϊκού συντηρητισμού, αλλά αντίθετα υπήρξε πάντοτε ένας ζωντανός χώρος, όπου μαζί με την επιστήμη και την τεχνική, άνθιζαν οι ιδέες και οι ευγενείς ανθρώπινες αξίες, και αυτός είναι ο λόγος που το Πολυτεχνείο έδωσε το «παρών» και είχε τη δική του ξεχωριστή συνεισφορά σε κάποιες από τις πιο λαμπρές σελίδες της ιστορίας μας, όπως η εθνική αντίσταση και ο αντιδικτατορικός αγώνας, με αποτέλεσμα να είναι ταυτόχρονα συνδεδεμένο πέρα από την επιστημονική και τεχνική πρόοδο και με τις αξίες της Δημοκρατίας και της ελευθερίας στον τόπο μας. Σε αυτό το πλαίσιο, επισήμανε πως έχει την τιμή να είναι απόφοιτος του ΕΜΠ και πως γνωρίζει από πρώτο χέρι το πώς στα αμφιθέατρα και στα εργαστήρια του δεν υπηρετείται μόνο η επιστημονική γνώση και η αγάπη γι’ αυτή τη γνώση, αλλά και παρέχονται στους νέους ανθρώπους και τα εφόδια για τη διαμόρφωση μιας ολοκληρωμένης προσωπικότητας.

  Ειδική αναφορά έκανε στο νέο νόμο για την ανώτατη εκπαίδευση, λέγοντας πως δίνεται στο Πολυτεχνείο όπως και σε όλα τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας μας η δυνατότητα μιας εξωστρεφούς λειτουργίας, μιας λειτουργίας που θα κάνει τα ιδρύματα κοινωνούς, αλλά και πρωταγωνιστές στην παραγωγική ανασυγκρότηση του τόπου μας.

  Ολοκληρώνοντας το μήνυμά του, ο κ. Τσίπρας ευχήθηκε το Πολυτεχνείο να συνεχίσει τη φωτεινή του πορεία στον τόπο μας για πολλές ακόμα εκατοντάδες χρόνια.

  Πολιτική
  Σίβυλλα
  Helios Kiosk