• Αναζήτηση
 • Μητσοτάκης: Η διπλωματία δεν διεξάγεται σε δημόσια θέα

  Ως πρόχειρα προετοιμασμένη, χωρίς διαυγή στόχευση και άνευ ουσιαστικού αποτελέσματος περιέγραψε την επίσκεψη Ερντογάν στην Ελλάδα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο 10ο ετήσιο Συνέδριο της Διεθνούς Διαφάνειας, θέτοντας σειρά ερωτημάτων για την σκοπιμότητα αλλά και τα αποτελέσματα της επίσκεψης.

  ΤοΒΗΜΑ Team

  Ως πρόχειρα προετοιμασμένη, χωρίς διαυγή στόχευση και άνευ ουσιαστικού αποτελέσματος περιέγραψε την επίσκεψη Ερντογάν στην Ελλάδα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο 10ο ετήσιο Συνέδριο της Διεθνούς Διαφάνειας, θέτοντας σειρά ερωτημάτων για την σκοπιμότητα αλλά και τα αποτελέσματα της επίσκεψης.

  «Ποιος ακριβώς ήταν ο στόχος της επίσκεψης Ερντογάν στην Ελλάδα και ποιο το προσδοκώμενο αποτέλεσμα; Και γιατί έπρεπε να γίνει σε αυτήν τη χρονική συγκυρία; Πολύ φοβάμαι ότι το εύλογο αυτό ερώτημα, κάνοντας πλέον τον απολογισμό της επίσκεψης, ενισχύεται. Η χθεσινή επίσκεψη του τούρκου προέδρου στην Ελλάδα – η πρώτη μετά από 65 χρόνια – θα έπρεπε αυτονοήτως να έχει ως ουσιαστικό στόχο μία ποιοτική επανεκκίνηση των διμερών σχέσεων», τονίζει ο κ. Μητσοτάκης.

  «Αντί να επιτευχθεί αυτός ο στόχος, τι παρακολουθήσαμε όλοι χθες; Είδαμε τον τούρκο πρόεδρο να διατυπώνει δημοσίως – και μάλιστα επί ελληνικού εδάφους – μονομερείς αξιώσεις της χώρας του. Πέρα και έξω από το Διεθνές Δίκαιο και τις Διεθνείς Συνθήκες που καθορίζουν το πλαίσιο καλής γειτονίας των δύο χωρών. Οι απαντήσεις που δόθηκαν από όλους μας στον τούρκο πρόεδρο ήταν αυτονόητες. Το ερώτημα όμως παραμένει: Αυτός ήταν ο στόχος της χθεσινής επίσκεψης; Να δώσουμε βήμα στον κ. Ερντογάν για να διατυπώσει και στην Ελλάδα τις όποιες αξιώσεις του και να διαπληκτιζόμαστε εκ των υστέρων μαζί του μπροστά στις κάμερες;» διερωτάται ο κ. Μητσοτάκης.

  «H Ευρωπαϊκή Ελλάδα» προσθέτει «συνεργάζεται με όλους αλλά ταυτόχρονα υπερασπίζεται με επιχειρήματα τα δίκαιά της. Δεν καυγαδίζει και δεν λαϊκίζει. Και βέβαια η ουσιαστική διπλωματία δεν διεξάγεται σε δημόσια θέα. Τα λέω αυτά, για να καταδείξω πόσο καθοριστικής σημασίας είναι η προετοιμασία αυτών των συναντήσεων. Προετοιμασία που δυστυχώς απεδείχθη αναιτιολόγητα πρόχειρη για τα δεδομένα και τη σημασία της χθεσινής επίσκεψης».

  Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως επανέλαβε στον κ. Ερντογάν ότι «ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου και των Διεθνών Συνθηκών, καθώς και η αμοιβαία κατανόηση για αποφυγή προκλήσεων και αθεμελίωτων μονομερών διεκδικήσεων, είναι ο μόνος δρόμος για ένα καλύτερο μέλλον σταθερότητας και ειρήνης. Όπως και ότι η Συνθήκη της Λωζάννης αποτελεί τον ακρογωνιαίο και αδιαπραγμάτευτο λίθο για τη σταθερότητα ολόκληρης της περιοχής του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου».

  «Επιπλέον» πρόσθεσε «τού επισήμανα ότι το παρόν και το μέλλον των ελλήνων μουσουλμάνων της Θράκης, όπως άλλωστε και όλων των ελλήνων πολιτών, είναι πρωταρχικό και διαρκές μέλημα της ελληνικής Πολιτείας. Δεν είναι διμερές ζήτημα. Άλλωστε, ο σεβασμός των ανθρωπίνων και θρησκευτικών δικαιωμάτων δεν εφαρμόζεται με αμοιβαιότητα. Είναι αυτονόητη υποχρέωση κάθε κράτους. Αυτό άλλωστε αναμένουμε από την Τουρκία σε σχέση με την ελληνική ορθόδοξη μειονότητα, το Οικουμενικό Πατριαρχείο, τη Σχολή της Χάλκης».

  «Τις αυτονόητες αυτές θέσεις της χώρας μας τις επαναλαμβάνω σήμερα, έχοντας όμως την αίσθηση ότι δυστυχώς χάθηκε μια πολύτιμη ευκαιρία να κάνουμε ένα θετικό βήμα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Ένα είναι βέβαιο. Η πατρίδα μας δεν κέρδισε απολύτως τίποτα ουσιαστικό από αυτή την επίσκεψη», κατέληξε ο κ. Μητσοτάκης.

  Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατήγγειλε, επίσης, ότι καθημερινά υποβαθμίζεται ο ρόλος του Κοινοβουλίου και έφερε ως παράδειγμα το γεγονός ότι η ΝΔ έχει καταθέσει δύο προτάσεις νόμου για την παροχή δικαιώματος ψήφου στους Έλληνες ομογενείς που ζουν στο εξωτερικό, και εδώ και 17 μήνες, δεν έχει γίνει αυτή η συζήτηση στη Βουλή.

  Ανέφερε, επιπλέον, ότι η κυβέρνηση αρνείται τη συγκρότηση εξεταστικών επιτροπών και ανέβασε ακόμα περισσότερο τους τόνους, σημειώνοντας πως «καμία πολιτική δύναμη στο παρελθόν δεν έχει επιδείξει τέτοια αλαζονεία και καθεστωτική νοοτροπία».

  Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι αυτό που πρέπει να κάνει κάθε κόμμα, είναι να επιχειρήσει να διεξάγει τη δική του αυτοκριτική και να διορθώσει τα λάθη του και τον τρόπο λειτουργίας του. Επ’αυτού, τόνισε ότι η ΝΔ έχει ήδη μειώσει σε σχέση με το 2016 τα λειτουργικά της έξοδα, από 8,2 εκ ευρώ σε 2,1 εκ ευρώ, δηλαδή κατά 74% και πως έχει ήδη αναρτήσει αυτά τα στοιχεία δημόσια στη σελίδα της στο διαδίκτυο.

  «Καλώ τον πρόεδρο της Βουλής να εφαρμόσει το νόμο και να δημοσιοποιήσει στοιχεία για όλα τα κόμματα», υπογράμμισε, ενώ εκτίμησε ότι το 2018 η ΝΔ θα λειτουργεί μόνο με ιδιωτική χρηματοδότηση και η κρατική χρηματοδότηση θα πηγαίνει αποκλειστικά για την εξυπηρέτηση των δανειακών της αναγκών.

  Για τον τρόπο λειτουργίας του κόμματος, αναφέρθηκε στο μητρώο στελεχών μέσα από το οποίο 2000 νέα στελέχη πέρασαν – όπως είπε – από αντικειμενική διαδικασία αξιολόγησης, ενώ για μέλλον δεσμεύτηκε ώστε το υπουργικό συμβούλιο να είναι το βασικό όργανο παραγωγής πολιτικής και να συνεδριάζει τακτικά.

  Για τη λειτουργία της διοίκησης, επανέλαβε όσα έχει πει για την αξιολόγηση. Για την Τοπική Αυτοδιοίκηση μίλησε για την ανάγκη να λειτουργεί σε καθεστώς γνήσιας δημοσιονομικής αυτοτέλειας, και παράλληλα τόνισε πως δίνει πολύ μεγάλο βάρος στο εργαλείο που λέγεται «ηλεκτρονική διακυβέρνηση».

  «Δεν θέλουμε να επανέλθουμε στην κυβέρνηση για να κάνουμε ό,τι κάναμε στο παρελθόν. Θα είμαστε καλύτεροι. Είμαστε έτοιμοι και η ελληνική κοινωνία είναι έτοιμη να γυρίσει σελίδα και να κλείσει οριστικά το κεφάλαιο του λαϊκισμού και τις διαφθοράς. Οι όποιες αντιδράσεις υπάρξουν από συντεχνίες δεν μπορούν να ανακόψουν την ορμή μιας κοινωνίας που θέλει να πάει μπροστά. Το οφείλουμε κυρίως στους πιο αδύναμους πολίτες», κατέληξε στην ομιλία του ο πρόεδρος της ΝΔ.

  Πολιτική
  Σίβυλλα
  Helios Kiosk