Νικόλαος Εμμ. Παπαδάκης (Παπαδής)
Ελευθέριος Βενιζέλος. Ο άνθρωπος, ο ηγέτης
Εκδόσεις Εθνικό Ιδρυμα Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Βενιζέλος» και Βιβλιοπωλείον της Εστίας, 2017
Τόμοι Α+Β, σελ. 1.152 και οι δύο τόμοι, τιμή 32 ευρώ
Η εντυπωσιακή σε όγκο και πληρότητα βιογραφία του Ελευθερίου Βενιζέλου από τον Νικόλαο Εμμ. Παπαδάκη, γενικό διευθυντή του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Βενιζέλος» είναι μια ανεκτίμητη προσφορά. Ο Ελευθέριος Βενιζέλος ήταν μεγάλη ηγετική μορφή όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για όλη την Ευρώπη.
Ηταν εκείνος που καθόρισε όσο κανείς άλλος την πορεία της τον 20ό αιώνα. Οι διπλωματικές του ικανότητες υπήρξαν αξεπέραστες, όπως και η ικανότητά του να αξιοποιεί υπέρ της Ελλάδας τη διεθνή συγκυρία. Ολα αυτά και πλήθος άλλα περιλαμβάνονται στη βιογραφία αυτή όπου αναδεικνύεται ο μεγάλος πολιτικός που έζησε μια εποχή πολέμων, επαναστάσεων, θριάμβων και καταστροφών. Ο Βενιζέλος όχι μόνο διπλασίασε την Ελλάδα αλλά και τη μεταμόρφωσε σε κρίσιμους τομείς: στην οικονομία, στη γεωργία, στην εκπαίδευση, στην πολεοδομία.
Ο Νικόλαος Παπαδάκης έχει γράψει πολλές μελέτες για τον Ελευθέριο Βενιζέλο. Η βιογραφία του, βασισμένη σε εξαντλητική έρευνα και αξιοποίηση των αρχειακών πηγών, είναι ό,τι σημαντικότερο έχουμε ως τώρα. Παρακολουθώντας τη ζωή του μεγάλου ανδρός μάς προσφέρει και την ολοκληρωμένη εικόνα της εποχής του. Δεν ήταν εύκολο να περάσουν στην ελληνική κοινωνία οι ιδέες του Βενιζέλου, που βρήκε απέναντί του τα συντηρητικά κατάλοιπα μιας κοινωνίας η οποία έφτασε στο σημείο να επιχειρήσει να τον δολοφονήσει. Κατάλοιπα της κοινωνίας αυτής υπάρχουν και σήμερα, για τούτο και η ανάδειξη της προσωπικότητας και του έργου του Βενιζέλου έχει παραδειγματική αξία.

Ηλίας Νικολακόπουλος
Ηλίας Ηλιού
Ιδρυμα της Βουλής των Ελλήνων, 2017
σελ. 282, τιμή 18 ευρώ

Ο Ηλίας Ηλιού υπήρξε μια από τις ευγενέστερες μορφές της ελληνικής Αριστεράς. Το πολιτικό του ήθος υπήρξε παραδειγματικό, όπως και η ευρύτερη παιδεία του. Η προσωπικότητά του αναδεικνύεται στην εμπεριστατωμένη βιογραφία του καθηγητή Ηλία Νικολακόπουλου.

Peter Akroyd
Ουίλλιαμ Μπλέικ

Μετάφραση Γιώργος Λαμπράκος
Εκδόσεις Πατάκη, 2017
σελ. 504, τιμή 19,90 ευρώ

Μια ακόμη σημαντική βιογραφία από έναν μάστορα του είδους, τον Πίτερ Ακρόιντ, που μας δίνει το πορτρέτο ενός από τους κορυφαίους άγγλους ποιητές, του Ουίλλιαμ Μπλέικ, ο οποίος υπήρξε επίσης εξαιρετικά ενδιαφέρων ζωγράφος και χαράκτης.

Nίκος Xασαπόπουλος
Η αγωνία ενός ρεπόρτερ
Εκδόσεις Μεταίχμιο, 2017
σελ. 192, τιμή 11 ευρώ

Σαράντα τρία χρόνια στη δημοσιογραφία είναι μια ολόκληρη ζωή. Την αφηγείται γλαφυρά στον Γιάννη Μπασκόζο ο Νίκος Χασαπόπουλος, ένας από τους καλύτερους σύγχρονους ρεπόρτερ, αποκαλύπτοντας πολλές άγνωστες πτυχές και περιστατικά της μεταπολιτευτικής εποχής.

Rosemary Sullivan

Η κόρη του Στάλιν. Η απίστευτη ζωή της Σβετλάνα Αλιλούγεβα
Μετάφραση Πέτρος Γεωργίου
Εκδόσεις Πατάκη, 2017
σελ. 541, τιμή 21,90 ευρώ

Ποια ήταν η Σβετλάνα Αλιλούγεβα, η κόρη του Στάλιν, η «πριγκίπισσα του Κρεμλίνου»; Τη θυελλώδη ζωή της, πώς μεγάλωσε, πώς κατέφυγε στη Δύση, όπου και δοξάστηκε, για να πεθάνει ξεχασμένη απ’ όλους μας, αφηγείται η Ρόζμαρι Σάλιβαν.

Charles Dickens

Νυχτερινοί περίπατοι
Μετάφραση Ιάσων Καραχάλιος
Εκδόσεις Παπαδόπουλος, 2017
σελ. 144, τιμή 7,99 ευρώ

Τι πιο γοητευτικό από το να περιηγείσαι νοερά στο νυχτερινό Λονδίνο του 19ου αιώνα και επιπλέον μέσα από την αφήγηση ενός μεγάλου συγγραφέα όπως ο Ντίκενς; Τα πραγματικά περιστατικά αποκτούν έτσι τη δύναμη της μυθοπλαστικής φαντασίας.

Kωνσταντίνος K. Pαπουλίδης

Ανατολικό ζήτημα και Αγιον Ορος. Η ελληνορωσική διαμάχη στο Αγιον Ορος με θέμα την πληθυσμιακή δυναμική (1725-1917)
Εκδόσεις Κυριακίδη, 2017
σελ. 64, τιμή 8,50 ευρώ

Η συγκατοίκηση ρώσων και ελλήνων μοναχών δεν είναι εύκολη ακόμη και σήμερα, μολονότι χρήσιμη και για τον ελληνικό και για τον ρωσικό μοναχισμό. Η διαμάχη όμως, που τώρα μοιάζει να έχει ατονήσει, ήταν έντονη επί δύο και πλέον αιώνες.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ