Ο περιορισμός των διακοπών ήταν μία από τις πολλές θυσίες που έχουν κάνει οι Ελληνες από το ξεκίνημα της κρίσης.
Οπως καταγράφουν και οι έρευνες, τα τελευταία εννέα χρόνια η εγχώρια τουριστική δαπάνη μειώθηκε κατά 2,5 δισ. ευρώ, καταγράφοντας πτώση 65%, κάτι που σημαίνει λιγότερες διανυκτερεύσεις και περιορισμένο budget για τις καλοκαιρινές διακοπές.
Την προ κρίσης εποχή ο Ιούλιος και ειδικά ο Αύγουστος κάθε έτους ήταν στην ουσία μήνες νεκροί και κάθε οικονομική δραστηριότητα παρέλυε.
Οι επιχειρήσεις υπολειτουργούσαν, το Δημόσιο μόνο ρολά που δεν κατέβαζε.
Οι Ελληνες είχαν γίνει σχεδόν Ευρωπαίοι.
Μετά το Πάσχα είχαν ήδη κλείσει ξενοδοχεία για τις διακοπές τους –οι οποίες μπορεί να διαρκούσαν ακόμη και ολόκληρο μήνα –και περίμεναν να έρθει το καλοκαίρι. Λεφτά υπήρχαν.
Δυστυχώς όμως η οικονομία της Ελλάδας ήταν δομημένη σε σαθρά θεμέλια τα οποία με τους πρώτους τριγμούς της κρίσης κατέρρευσαν και παρέσυραν μαζί έναν ολόκληρο λαό.
Οι μισθοί καταβαραθρώθηκαν, η ανεργία έφθασε σε δυσθεώρατα ύψη, η μεσαία τάξη σχεδόν εξαφανίστηκε. Οι διακοπές για τους περισσότερους περιορίστηκαν το πολύ σε μία εβδομάδα. Ο αριθμός των ταξιδιών με τουλάχιστον 4 διανυκτερεύσεις έχει μειωθεί κατά 50,7% και η μέση κατά κεφαλήν δαπάνη ανά ταξίδι κατά 32,0%.
Μια τετραμελής οικογένεια για απόδραση ακόμη και μίας εβδομάδας θέλει τουλάχιστον 1.000 ευρώ, τα οποία δυστυχώς δεν περισσεύουν.
Οι εισπρακτικές απειλούν, η Εφορία σαρώνει τραπεζικούς λογαριασμούς, ο ΕΝΦΙΑ έρχεται και τα σχολεία ξεκινούν σύντομα…
Οι δανειστές μας λένε ότι κράτος και πολίτες ζούσαμε πάνω από τις δυνατότητές μας. Ισως να έχουν δίκιο.
Ομως η αναπροσαρμογή που έγινε ήταν βίαιη και οδυνηρή για όλους και ας ελπίσουμε ότι θα αποτελέσει εφαλτήριο για ένα νέο ξεκίνημα πάνω σε βάσεις στέρεες. Οι θυσίες πρέπει να πιάσουν τόπο.
Είναι κάτι που οφείλει προς τον ελληνικό λαό ο πολιτικός κόσμος της χώρας.
Με σχέδιο και όραμα πρέπει να χτιστεί ένα νέο οικονομικό μοντέλο που θα επιτρέψει στην Ελλάδα να ξανασταθεί στα πόδια της. Οσα κόμματα και πολιτικοί δεν το αντιλαμβάνονται και δεν έχουν καταλάβει ότι όλα άλλαξαν πια και συνεχίζουν να υπόσχονται ανάπτυξη και έξοδο από την ύφεση με κόλπα του παρελθόντος πρέπει να σταλούν για διακοπές. Μόνιμες…

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ