Βουλή: Υψηλοί τόνοι στη συζήτηση για την Πρωτοβάθμια Περίθαλψη

Σε πεδίο αντιπαράθεσης ανάμεσα στον αναπληρωτή υπουργό Υγείας, Παύλο Πολάκη

Σε πεδίο αντιπαράθεσης ανάμεσα στον αναπληρωτή υπουργό Υγείας, Παύλο Πολάκη και τους εκπροσώπους της ΝΔ και της ΔΗΣΥ εξελίχθηκε η συζήτηση αντισυνταγματικότητας που έθεσε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης επί της τροπολογίας στο νομοσχέδιο για την Πρωτοβάθμια Περίθαλψη, με την οποία νομιμοποιούνται δαπάνες για καθαριότητα, σίτιση φύλαξη στα ΝΠΔΔ και ΝΠΙΔ (μεταξύ των οποίων και τα νοσοκομεία).

Η ένσταση αντισυνταγματικότητας απορρίφθηκε από την Ολομέλεια, ενώ τόσο ο Ιάσων Φωτήλας (ΝΔ) όσο και ο Ανδρέας Λοβέρδος (ΔΗΣΥ) επικέντρωσαν την επιχειρηματολογία τους για απόσυρση της εν λόγω διάταξης στην έκθεση της επιστημονικής υπηρεσίας της Βουλής, η οποία – όπως τόνισαν – θέτει ζητήματα για την συνταγματικότητά της ρύθμισης και στην έλλειψη έκθεσης από το ΓΛΚ για το ύψος της δαπάνης.

Ο Παύλος Πολάκης είπε πως πρόκειται για ρύθμιση ώστε να υπερπηδηθούν τα εμπόδια που θέτουν ορισμένοι επίτροποι μη υπογράφοντας εντάλματα πληρωμής για εργαζόμενους που παρέχουν υπηρεσίες καθαριότητας, σίτισης, φύλαξης και συντήρησης ηλεκτρολογικού εξοπλισμού στα νοσοκομεία με καθεστώς παράτασης των συμβάσεων τους, έως ότου ολοκληρωθεί η διαδικασία υπογραφής αυτών.

«Η τροπολογία αυτή αφορά τον πόλεμο που έχουμε με όλους τους εργολάβους καθαριότητας που αποδύθηκαν σε έναν νυν υπέρ πάντων αγώνα χρησιμοποιώντας και κομμάτια της δικαστικής εξουσίας για να μην αφήσουν να περάσουμε σε άλλη φάση μέσα στα νοσοκομεία, που προσφέρει καλύτερες υπηρεσίες, με μείωση του συνολικού κόστους με έως και διπλασιασμό των αμοιβών του προσωπικού» ανέφερε ο αν. υπουργός Υγείας.

Εξήγησε ότι τα νοσοκομεία δεν προχωρούν πλέον σε διαγωνισμό με εργολάβους, αλλά σε συμβάσεις έργου με το προσωπικό που υπηρετούσε σε αυτούς στην καθαριότητα στη σίτιση ή στην φύλαξη ώστε να μην απολυθούν αυτοί.

Μέχρι τον Αύγουστο του 2016, που ο νόμος «έπεσε» στο ΣτΕ, τα νοσοκομεία είχαν κάνει συμβάσεις έργου ενώ βγήκαν προκηρύξεις ως συμβάσεις εργασίας τον Νοέμβριο του 2016. Η Βουλή, νομοθέτησε εκ νέου ώστε να μετατραπούν σε συμβάσεις εργασίας, αλλά ο πόλεμος συνεχίζεται είπε ο κ. Πολάκης αφού πολλοί επίτροποι δεν θεωρούν τα εντάλματα και μένουν απλήρωτοι οι εργαζόμενοι αυτοί.

O κ. Πολάκης είπε ακόμη ότι νοσοκομεία, τα οποία προβαίνουν σε προκηρύξεις, δέχονται προσωρινή διαταγή να σταματήσουν την διαδικασία και έτσι δίνονται παρατάσεις των συμβάσεων. «Αφού δεν θέλουμε να κάνουμε διαγωνισμό με τους εργολάβους, δεν εγκρίνουν την πληρωμή των εργαζόμενων με παράταση συμβάσεων για να μας εξωθήσουν να πάρει το έργο ο εργολάβος» είπε.

Απευθυνόμενος δε προς τα έδρανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και της ΔΗΣΥ, που ζήτησαν να αποσυρθεί η ρύθμιση, υποστήριξε πως με την τοποθέτησή τους αυτή απέδειξαν ότι είναι οργανικοί υπηρέτες των εργολάβων και «τους έχει πιάσει σύγκρυο με αυτά που έρχονται από το ΚΕΕΛΠΝΟ».

Ενημέρωσε τέλος, ότι η εισαγγελέας διαφθοράς κατάσχεσε σήμερα τους σκληρούς δίσκους υπαλλήλων του ΚΕΕΛΠΝΟ, «οι οποίοι αποτελούν τον διαχρονικό παρακρατικό μηχανισμό που διακινούσε το μαύρο χρήμα στο ΚΕΕΛΠΝΟ».

Γεωργιάδης: Η συζήτηση για το Ντυνάν επισείει τον κίνδυνο να κλείσει το νοσοκομείο

«Όλη αυτή η συζήτηση για το ‘ξεπούλημα’ του Ντυνάν θα δημιουργήσει ένα μέγιστο κίνδυνο για το νοσοκομείο αυτό, γιατί η τράπεζα προσπαθεί να το πουλήσει 60 εκατ. το ελάχιστο και δεν βρίσκει. Συνεπώς εάν μείνει στην κοινή γνώμη ότι τα 115 εκατ. ήταν ξεπούλημα -το οποίο εγώ το θεωρώ αστρονομικό ποσό για την αγορά του νοσοκομείου-, κανένας τραπεζικός δεν θα βάλει την υπογραφή του για να το πουλήσει λιγότερα και έτσι το νοσοκομείο θα κλείσει, και οι εργαζόμενοι θα χάσουν τη δουλειά τους για τις δικές μας πολιτικές αψιμαχίες» δήλωσε, στη δεύτερη κατάθεσή του στην εξεταστική επιτροπή για τα σκάνδαλα στο χώρο της Υγείας, ο Άδωνις Γεωργιάδης.

Ο ίδιος ανέφερε ότι «ο Ανδρέας Μαρτίνης ήταν κάτι σαν αυτοκράτορας στο ‘Ερρίκος Ντυνάν’ και είχε δημιουργήσει ένα καθεστώς το οποίο ήταν φαύλο».

Στην δεύτερη κατάθεσή του ο πρώην υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης επανέλαβε την πεποίθησή του, αναφερόμενος στην αντικατάσταση του πρώην προέδρου του Ερρίκος Ντυνάν επί ημερών του, ότι «είναι περήφανος που επί ημερών του έδιωξε τον Ανδρέα Μαρτίνη».

«Το να κατηγορείτε τον υπουργό Yγείας που ξήλωσε τον Μαρτίνη ότι ανέχτηκε το καθεστώς Μαρτίνη είναι οξύμωρο» δήλωσε ο Άδωνις Γεωργιάδης απαντώντας στις ερωτήσεις βουλευτών της πλειοψηφίας που τον κατηγόρησαν ότι «ανέχτηκε», ως υπουργός, ρουσφέτια, δωρεάν νοσήλια, εκπτώσεις και άλλες «κολάσιμες πράξεις».

Ο κ. Γεωργιάδης υποστήριξε, και στην δεύτερη κατάθεσή του αναφερόμενος στην περίοδο Λοβέρδου, ότι «σωστά έβγαλε τα τρία μέλη από το ΔΣ του Ντυνάν γιατί δεν μπορούσαν να κάνουν τη δουλειά τους καθώς το καθεστώς Μαρτίνη δεν τους το επέτρεπε».

Δήλωσε επίσης ότι δεν σημαίνει πως επειδή «ο Ανδρέας Μαρτίνης ήταν φαύλος, όποιος συνεργαζόταν με το Ερρίκος Ντυνάν ήταν φαύλος» και επανέλαβε ότι «επί ημερών του είχε ξεκινήσει δικαστική έρευνα για τα 70 εκατ. που προέκυπταν από τα δωρεάν νοσήλια, τις εκπτώσεις και τις λοιπές διευκολύνσεις Μαρτίνη για να κάνει το καλό ή δημόσιες σχέσεις».

Υποστήριξε ότι «οι υπουργοί δεν ήξεραν για τις πράξεις του Μαρτίνη» γιατί το υπουργείο Υγείας και ο εκάστοτε υπουργός και δεν είχαν αρμοδιότητα για τα παραπάνω πεπραγμένα στο Ντυνάν.

Διευκρίνισε, ακόμα, ότι «εάν ο κ. Μαρτίνης δεν ήθελε να παραιτηθεί, κανείς υπουργός δεν θα μπορούσε να το κάνει αλλά για λόγους δημοσίου συμφέροντος ο ίδιος του ζήτησε να παραιτηθεί» και δήλωσε υπερήφανος που «κατάφερε κάτι που δεν είχαν καταφέρει οι προηγούμενοι υπουργοί να κάνουν το Μαρτίνη παραιτηθεί». Επίσης υποστήριξε ότι «από αυτή την επιστολή που έστειλε στον Ανδρέα Μαρτίνη ξεκίνησε η διάσωση του νοσοκομείου και γι’ αυτό είναι πολύ υπερήφανος».

Η παραπάνω τοποθέτηση προκάλεσε την αντίδραση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ που κατηγόρησαν τον κ. Γεωργιάδη για αλαζονικό ύφος.

Στις αιτιάσεις των βουλευτών της πλειοψηφίας ότι ο κ. Γεωργιάδης προτίμησε «την πώληση του νοσοκομείου από το να εφαρμόσει ένα σχέδιο εξυγίανσης» απήντησε ότι «επί Μαρτίνη δεν μπορούσε να βρεθεί καμία λύση εξυγίανσης».

Ερωτηθείς για τον κοινωφελή χαρακτήρα του ιδρύματος βάση νόμου, ο Άδωνις Γεωργιάδης δήλωσε ότι «ουδέποτε το Ερρίκος Ντυνάν τήρησε τον κοινωφελή του χαρακτήρα» και στην ερώτηση «εάν έγινε νόμιμα ο πλειστηριασμός» υπογράμμισε ότι «αν κάτι έχει εκπλειστηριαστεί παράνομα θα το βρει η δικαιοσύνη και αν στο μέλλον κρίνει ότι κακώς έγινε αυτός ο πλειστηριασμός, θα δοθεί πίσω το ακίνητο από την τράπεζα». Επίσης τόνισε ο πλειστηριασμός έγινε επί ημερών διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Με τη σειρά του ο βουλευτής της ΝΔ Γιώργος Βλάχος ρώτησε τον Άδωνι Γεωργιάδη «εάν πέτυχε η απόφαση του υπουργού Λοβέρδου να ορίσει τρία μέλη στο ΔΣ του Ντυνάν». Ο κ. Γεωργιάδης απήντησε κατηγορηματικά ότι «δεν πέτυχε, γιατί ο κ. Μαρτίνης ήλεγχε την πλειοψηφία του ΔΣ ως εκ τούτου είχε την παντοδυναμία του ΔΣ του Ερρίκος Ντυνάν, αφού είχε φροντίσει να έχει την συντριπτική πλειοψηφία του Ερυθρού Σταυρού και του Ντυνάν».

«Ο Μαρτίνης ήταν κάτι σαν αυτοκράτορας στο Ερρίκος Ντυνάν» δήλωσε κατηγορηματικά ο Άδωνις Γεωργιάδης.

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αννέτα Καββαδία ρώτησε τον αντιπρόεδρο της ΝΔ «εάν η απόφαση του ως υπουργού Υγείας να ορίσει το ΔΣ του Ερυθρού Σταυρού σήμαινε ότι και το νοσοκομείο ήταν ιδιωτικό» ο κ. Γεωργιάδης απήντησε ότι η δικαιοσύνη έκρινε ότι «ο υπουργός και η κυβέρνηση είχαν έννομο συμφέρον να παρέμβουν για να σωθεί το νοσοκομείο».

«Γιατί δεν διατάχθηκε διαχειριστικός έλεγχος ποτέ και ούτε επί ημερών σας» ρώτησε η Αννέτα Καββαδία τον Άδωνι Γεωργιάδη. «Όλοι οι προηγούμενοι εμού προσπάθησαν να ελέγξουν τον Μαρτίνη. Γιατί κατάφερα εγώ να τον διώξω; Γιατί είχα στα χέρια μου τη βόμβα. Την τράπεζα. Χωρίς την απειλή της τράπεζας δεν θα μπορούσα να κάνω τίποτα» είπε ο κ. Γεωργιάδης.

Οι τόνοι ανέβηκαν μεταξύ του κ. Γεωργιάδη και του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Μάρδα, με τον κ. Γεωργιάδη να τον κατηγορεί ότι τοποθετήθηκε «υπέρ συμφερόντων του Μετροπόλιταν» επειδή ο κ. Μάρδας τον ρώτησε γιατί «δεν έκαναν διαπραγμάτευση για τα χρέη του Ντυνάν ώστε να μην το πάρει η τράπεζα αλλά κάποιο άλλο νοσοκομείο π.χ. το Μετροπόλιταν που είχε ενδιαφερθεί». Ο κ. Μάρδας αντέδρασε κατηγορώντας τον κ. Γεωργιάδη ότι σκοπίμως παραποίησε την ερώτησή του.

Στην ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Παπαδόπουλου «εάν οι υπουργοί κατά καιρούς ενώ έβλεπαν ότι το Ντυνάν βουλιάζει στα χρέη δεν έκαναν τίποτα» ο Άδωνις Γεωργιάδης υποστήριξε ότι «δεν υπάρχουν ευθύνες υπουργών γιατί τη βούληση των δωρητών την υποθήκευσαν όσοι χειρίστηκαν έτσι τα χρήματα». Υπογράμμισε ότι, επί ημερών του, ο Διεθνής Ερυθρός Σταυρός απαίτησε κυβερνητική παρέμβαση μη μπορώντας άλλο να ανεχθεί τον Ανδρέα Μαρτίνη και τα πεπραγμένα του.

«Η ελίτ του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ εξυπηρετήθηκαν πολλαπλά από τη λειτουργία του Ερρίκος Ντυνάν», δήλωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Παπαδόπουλος, ο οποίος δεσμεύτηκε, ενώπιον της επιτροπής, ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ θα εντάξει, ξανά, το Ντυνάν στον κοινωφελή του χαρακτήρα και θα το κάνει δημόσιο νοσοκομείο».

Στην τοποθέτηση αυτή ο Άδωνις Γεωργιάδης είπε ότι «εξαιτίας της δικής του πολιτική εξυπηρετείται και αυτό το σχέδιο, να πάει στο δημόσιο το Ντυνάν» εξηγώντας ότι αν αυτό γινόταν στο παρελθόν «όλα τα χρέη του νοσοκομείου θα τα φορτωνόταν το δημόσιο, κάτι το οποίο δεν θα γίνει τώρα γιατί τα χρέη τα πήρε η ‘Ημιθέα’ που αγόρασε το Ντυνάν».

Στην ερώτηση «εάν υπήρχε η δυνατότητα να αγοραστεί το Ντυνάν από το δημόσιο εάν η ΝΔ θα το αγόραζε» ο κ. Γεωργιάδης απήντησε «όχι» γιατί θα προτιμούσε να δώσει τα χρήματα αυτά στους μισθούς και στις συντάξεις.

Ο κ. Γεωργιάδης υποστήριξε αναφερόμενος στον σημερινό υπουργό Υγείας ότι ο κ. Ξανθός ήξερε πολύ καλά τα θέματα του Ερρίκος Ντυνάν, ακόμα και όταν βρισκόταν στην αντιπολίτευση ως επικεφαλής του τομέα Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ και γνώριζε, όπως προκύπτει από όλες του τις παρεμβάσεις (ερωτήσεις στο κοινοβούλιο κ.α.), ότι το «Ερρίκος Ντυνάν ήταν ιδιωτικό νοσοκομείο».

Τέλος, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Σπύρος Λάππας ΝΔ Γιώργος Βλάχος εκδήλωσαν την άποψη ότι «η υποκρισία του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού στο θέμα του Ερρίκος Ντυνάν δεν έχει όρια».

Στην έναρξη της συνεδρίασης ο πρόεδρος της εξεταστικής επιτροπής Αντώνης Μπαλωμενάκης υποστήριξε ότι «ένα κρίσιμο θέμα παραμένει στο σκοτάδι και είναι το θέμα της προέλευσης των χρημάτων που αξιοποιήθηκαν για την ανέγερση του νοσοκομείου».

Σύμφωνα με τον κ. Μπαλωμενάκη «η γενική εικόνα που έχει δοθεί, ως σήμερα, στην επιτροπή είναι πως το μεγαλύτερο μέρος του κόστους ανέγερσης προκύπτει από διάθεση χρηματοοικονομικών πόρων του Ερυθρού Σταυρού, από την εκποίηση περιουσιακών στοιχείων που είχαν περιέλθει ως κοινωφελές δωρεές και ένα μέρος από τραπεζικά διαθέσιμα» αλλά, όπως υποστήριξε, στην αναλυτική έκθεση δεν γίνεται λόγος για την προέλευση των κεφαλαίων. Ως εκ τούτου δήλωσε ότι «αυτό το κρίσιμο θέμα παραμένει στο σκοτάδι ή μάλλον στο ημίφως».

Επίσης ο κ. Μπαλωμενάκης έκανε γνωστό ότι «η διοίκηση του ΚΙΕΝ δεν βοηθά είτε από αδυναμία είτε από σκοπιμότητα την επιτροπή να αποκτήσει σαφή εικόνα στο συγκεκριμένο θέμα». Τέλος, γνωστοποίησε στο σώμα ότι πρέπει να εξετάσουν την προσφυγή στα αρχεία της «Ημιθέα» για να φωτίσουν από την πτυχή.

Με την κατάθεσή του Άδωνι Γεωργιάδη, έκλεισε σήμερα τις εργασίες της για τον μήνα Αύγουστο η εξεταστική επιτροπή της Βουλής που διερευνά τα σκάνδαλα στο χώρο της Υγείας.

Κοινωνική συμαμχία με τις νέες γενιές χαρακτήρισε το νομοσχέδιο ο Πολάκης

Ο κ. Πολάκης είπε ότι το νομοσχέδιο «πρόκειται για μια κοινωνική συμμαχία με τις νέες γενιές οι οποίες βρέθηκαν εκτός Ελλάδας, εκτός ΕΣΥ, εκτός ΕΟΠΥΥ, ή αναγκάστηκαν σε ατομικές συμβάσεις εργασίας με 50 ευρώ», και κατηγόρησε την αντιπολίτευση οτι τα προηγούμενα χρόνια συμμάχησε «με τον μεγάλο ιδιωτικό τομέα, στον οποίο είχατε εκχωρήσει την πρωτοβάθμια φροντίδα και με κάποια στρώματα παλιών γιατρών που έβγαζαν όχι μόνο τον μισθό που είχαν».

«Αξιοποιήσατε την πτώχευση της χώρας μέσα από αυτό το μοντέλο ανάπτυξης για να κάνετε καινούριο διαχωρισμό και να μοιράσετε την πίτα προς όφελος αυτών των συμφερόντων» υπογράμμισε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας.

Κατηγόρησε τον αρχηγό της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη ότι είπε ψέμματα όταν ανεφερε ότι η κυβέρνηση έχει καταθέσει 159 τροπολογίες. «Σε 11 νομοσχέδια η κυβέρνηση κατέθεσε και ψήφισε 85 τροπολογίες, οι άλλες 74 ήταν αυτές που είχαν καταθέσει οι βουλευτές των άλλων κομμάτων» είπε.

Από την πλευρά του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Βασίλης Οικονόμου είπε: «Ετοιμάζετε μια καυτή πατάτα για την επόμενη κυβέρνηση, εμείς όμως θα λειτουργήσουμε διαφορετικά».

«Το κομμάτι της υγείας θα έπρεπε να είναι η κορωνίδα μιας αριστερής κυβέρνησης για να επιβεβαιώσει την αριστεροσύνη της, εσείς όμως έρχεστε στην ζούλα, λίγες ώρες πριν κλείσει η Βουλή για διακοπές. Γιατί το κάνετε αυτό; Γιατί έχουμε μπροστά την 3η αξιολόγηση με τα προαπαιτούμενα που πρέπει να ικανοποιηθούν», σημείωσε ο κ. Οικονόμου.Κατά τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της ΝΔ, κινητήριος δύναμη του νομοσχεδίου είναι οι μνημονιακές υποχρεώσεις που υπέγραψε η κυβέρνηση, και η ικανοποίηση ενός κομματικού κοινού. «Ο οικογενειακός γιατρός, όταν δεν επιτρέπετε στον πολίτη να τον επιλέξει μόνος του, γίνεται ο κομματικός ινστρούκτορας, ο κομματικός γιατρός. Υποτιμάτε, υποβιβάζετε και εξευτελίζετε την έννοια αυτή», τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ και κατέληξε κατηγορώντας την κυβέρνηση: «Θέλετε ένα πρωτοβάθμιο σύστημα υγείας που δομεί συμφέροντα, δαπανώντας πόρους».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk