ΣΕΒ: Ικανοποιητική η πορεία των καθαρών εσόδων του προϋπολογισμού

Όπως επισημαίνει ο ΣΕΒ, τα αναλυτικά στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού Μάϊου 2017 επιβεβαιώνουν καταρχήν την ικανοποιητική πορεία των καθαρών εσόδων, που ξεπερνούν ελαφρά τους στόχους, καθώς και τις περυσινές επιδόσεις της αντίστοιχης περιόδου.

Η εκκαθάριση των δηλώσεων φόρου εισοδήματος, καθώς και η καταγραφή των εσόδων από ΦΠΑ κατά τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου, είναι το κρίσιμο στοίχημα για τα φορολογικά έσοδα, αναφέρει ο ΣΕΒ στο εβδομαδιαίο δελτίο οικονομικών εξελίξεων.

Όπως επισημαίνει, τα αναλυτικά στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού Μάϊου 2017 επιβεβαιώνουν καταρχήν την ικανοποιητική πορεία των καθαρών εσόδων, που ξεπερνούν ελαφρά τους στόχους, καθώς και τις περυσινές επιδόσεις της αντίστοιχης περιόδου.

«Όμως, η καλή αυτή πορεία των εσόδων επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό στην έκτακτη καταβολή ενός μεγάλου ποσού ΦΠΑ, που σχετίζεται με την καταβολή και του τιμήματος για την ιδιωτικοποίηση των περιφερειακών αεροδρομίων και για το οποίο θα υπάρξει αντιλογισμός με τα έσοδα αποκρατικοποιήσεων (296,16 εκατ. ευρώ), καθώς και τη συνεχιζόμενη καλή πορεία των εσόδων από φόρους προηγουμένων χρήσεων (στο 5μηνο 1,61 δισ. ευρώ έναντι 1,41 δισ. ευρώ στο αντίστοιχο διάστημα πέρυσι), που αφορά κυρίως ρυθμίσεις και ένταξη σε προγράμματα αποκάλυψης εισοδημάτων» αναφέρει ο Σύνδεσμος.

Σχετικά με τις πρόσφατες έρευνες της ΕΛΣΤΑΤ, ο ΣΕΒ ανέφερε ότι το ποσοστό του πληθυσμού που βρίσκεται σε κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικό αποκλεισμό, παρουσίασε το 2016 μικρή μείωση σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Ειδικότερα, το 35,6% του πληθυσμού της χώρας (περίπου 3,8 εκατ. άτομα) βρίσκονταν το 2016 σε κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικό αποκλεισμό, έναντι ποσοστού 35,7% το 2015.

Τέλος, στο δελτίο υπογραμμίζεται η ανάγκη για διασύνδεση της εκπαίδευσης, ζήτημα που, όπως αναφέρει ο ΣΕΒ, επιβάλλεται να απασχολήσει και την εγχώρια ακαδημαϊκή και επιχειρηματική κοινότητα, ιδιαίτερα τώρα που το υπουργείο Παιδείας σχεδιάζει μια ακόμη αλλαγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk