Το περασμένο Σαββατοκύριακο στην Πάτρα ένας από τους διαχρονικότερους έλληνες πρωταθλητές όλων των εποχών βραβευόταν για το φινάλε μιας μεγάλης και γεμάτης δόξα καριέρας.
Και όμως ο Λούης Τσάτουμας δεν ήταν λυπημένος –είχε κάθε λόγο να χαμογελάει πλατιά, βλέποντας διά ζώσης τον διάδοχό του στον Παμπελοποννησιακό να «πετάει» και να προσγειώνεται στα 8,30 μ. στον τελικό του μήκους.
Ο 19χρονος Μίλτος Τεντόγλου από τα Γρεβενά είναι το νέο αστέρι που ανατέλλει σταθερά την τελευταία διετία και δείχνει ότι ο Κώστας Κουκοδήμος και ο Λούης Τσάτουμας άφησαν τη δική τους κληρονομιά στο άθλημα του μήκους.
Ο νεαρός γρεβενιώτης πρωταθλητής, στην Πάτρα, απλώς επιβεβαίωσε ότι είναι μεγάλη πάστα αθλητή, αλλά παράλληλα έσπασε όλα τα κοντέρ με αυτό το εντυπωσιακό άλμα καθώς ούτε λίγο ούτε πολύ είναι πλέον ο 4ος καλύτερος αθλητής στον κόσμο (πρώτος λευκός) σε επίπεδο ανδρών και ο κορυφαίος έφηβος για εφέτος.

Επίσης είναι πλέον ο 2ος έφηβος όλων των εποχών στον κόσμο μαζί με τον Κινέζο Γιούχαο Σι (επίσης 8.30 μ. από πέρυσι), ευρισκόμενος πίσω μόνο από τον Ρώσο Σεργκέι Μοργκούνοφ (8,35 μ. το 2012).
Στην Ελλάδα είναι μακράν ο κορυφαίος έφηβος ενώ πλέον είναι ο 3ος κορυφαίος όλων των εποχών σε επίπεδο ανδρών (!) πίσω από τον Λούη Τσάτουμα (8,66 μ. το 2007) και τον Κώστα Κουκοδήμο (8,36 μ. το 1994), ενώ στα 8,30 μ. έχει πηδήξει στο παρελθόν και ο Δημήτρης Φιλίνδρας, αλλά με ευνοϊκό άνεμο (+2.0) έναντι (+1.8) του Τεντόγλου.
«Αυτό το άλμα μπορούμε να πούμε ότι ήταν μια δικαίωση, μετά τις αλλαγές της τελευταίας χρονιάς. Είχα σταθερά μεγάλα άλματα και στους προηγούμενους αγώνες και μπορώ να πω ότι το περιμέναμε, δεδομένου της εξέλιξής μου στην προπόνηση. Ευχαριστώ πολύ τον κόσμο που ήρθε σήμερα στο γήπεδο και θα κάνω ό,τι καλύτερο μπορώ στις επόμενες μεγάλες διοργανώσεις» τόνισε ο πρωταθλητής μας που τον τελευταίο χρόνο μετακόμισε μόνιμα στην Αθήνα και πλέον έχει προπονητή τον Γκέοργκι Πομάσκι (μέχρι πέρυσι τον προπονούσε ο Βαγγέλης Παπανίκος από τα Γρεβενά).
Μαζί με τον προπονητή άλλαξε και τεχνική (κάνει πλέον το λεγόμενο ψαλίδι) και απλώς το μόνο που απομένει είναι το πού μπορεί να φθάσει.
Μπροστά του είναι η μεγάλη πρόκληση του Παγκοσμίου στο Λονδίνο, αν και έχει περισσότερο άγχος για το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα κάτω των 20 στο Γκροσέτο της Ιταλίας, που προηγείται του Λονδίνου.
Πέρυσι είχε ζήσει το όνειρο των Ολυμπιακών Αγώνων του Ρίο, αλλά ταβάνι του είναι πλέον ο… ουρανός, τον οποίο δεν βλέπει πλέον από το αγαπημένο του παρκούρ που του το «έκοψε» μαχαίρι ο Πομάσκι!
Αναλυτικά οι 10 κορυφαίοι εφέτος στον κόσμο
1 Λουβό Μανιόνγκα (Νότια Αφρική) 8,65 μ. (σε υψόμετρο)
2 Ράσγουολ Σαμάαι (Νότια Αφρική) 8,49 μ. (σε υψόμετρο)
3 Ταϊρόν Σμιθ (Βερμούδες) 8,34 μ.
4 Μίλτος Τεντόγλου (Ελλάδα) 8,30 μ.
5 Ράντεκ Γιούσκα (Τσεχία) 8,29 μ.
6 Νταμάρ Φορμπς (Τζαμάικα) 8,29 μ.
7 Ξίνγκλονγκ Γκάο (Κίνα) 8,22 μ.
8 Ζαρκ Βίσερ (Νότια Αφρική) 8,22 μ.
9 Τσάνγκζου Χουάνγκ (Κίνα) 8,20 μ.
10 Κέβιν Οζιάκου (Ιταλία) 8,20 μ.

Νοκ άουτ στο προβληματικό ΟΑΚΑ

Ολοκληρώνονται εξάλλου απόψε στη Λιλ της Γαλλίας οι αγώνες του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος ομάδων, με τη χώρα μας να δίνει τη δική της μάχη για να κρατηθεί στη Σούπερ Λίγκα (η σωτηρία θα κριθεί στους 200-210 βαθμούς). Ενα από τα βασικά όπλα της δεν βρίσκεται στους αγώνες. Πρόκειται για τον Κώστα Φιλιππίδη ο οποίος υποβλήθηκε σε επέμβαση μηνίσκου μετά τον τραυματισμό του την περασμένη Δευτέρα στο βασικό προπονητήριο του ΟΑΚΑ, όταν πάτησε σε λακκούβα στο κλειστό! Δεδομένου ότι ο πρωταθλητής μας του επί κοντώ στη Γαλλία είναι ιδιαίτερα δημοφιλής (από τη νίκη του επί του Λαβιλενί στο Παρίσι πριν από λίγα χρόνια με 5,91 μ.), αποτέλεσε θέμα συζήτησης στα δημοσιογραφικά στέκια και στους χώρους των αθλητών το πώς είναι δυνατόν να τραυματίζεται ολυμπιονίκης από κακοτεχνία σε ολυμπιακό στάδιο που αποτελεί και το βασικό προπονητήριο της εθνικής ομάδας!

Δυστυχώς είναι αλήθεια καθώς πρόκειται για μια κατάσταση που θυμίζει το γεφύρι της Αρτας με τον ΣΕΓΑΣ να αναγκάζεται να πιέζει συνέχεια τις εκάστοτε αθλητικές ηγεσίες. Ακόμα και πέρυσι λίγο πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες, όταν ο τότε υφυπουργός Αθλητισμού Σταύρος Κοντονής είχε δεσμευτεί για λύση του προβλήματος αυτό έγινε εν μέρει.Η επισκευή του ελαστικού τάπητα στο κλειστό προπονητήριο του ΟΑΚΑ ήταν μέρος του συνολικού έργου της αποκατάστασής του, το οποίο όμως υλοποιήθηκε μόνο σε ό,τι αφορά τη στεγανοποίηση της οροφής όπου έκλεισαν οι περίφημες τρύπες που μετέτρεπαν σε… κολυμβητήριο το κλειστό προπονητήριο.

Οι υπόλοιπες εργασίες όμως δεν προχώρησαν και για αυτό ο ΣΕΓΑΣ αποφάσισε τον Μάιο να προκηρύξει ο ίδιος το έργο. Η εταιρεία που ανέλαβε την αντικατάσταση του ελαστικού τάπητα είχε προγραμματίσει να ξεκινήσει τις σχετικές εργασίες την Πέμπτη (22/6), ακριβώς λόγω της απουσίας της εθνικής ομάδας στη Λιλ αλλά δεν… πρόλαβαν τον τραυματισμό του Κώστα Φιλιππίδη! Ο πρωταθλητής θα λείψει πλέον για 40 ημέρες και δίνει μάχη να προλάβει το μεγάλο ραντεβού του καλοκαιριού (το Παγκόσμιο στο Λονδίνο 4-13 Αυγούστου) χωρίς φυσικά – ακόμα και να μπορέσει να πάει εκεί – την κατάλληλη προετοιμασία. Την ίδια ώρα η κυβέρνηση υπόσχεται σε περίοδο κρίσης γήπεδα σε όλες τις μεγάλες ομάδες οι οποίες έχουν πολύ κόσμο πίσω τους, άρα και πολλούς ψηφοφόρους…

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ