Υστερα από πέντε χρόνια ενδελεχών ερευνών το βρετανικό Γραφείο Σοβαρής Απάτης (Serious Fraud Office – SFO) ανακοίνωσε ότι απήγγειλε κατηγορίες στην τράπεζα για συνωμοσία προς διάπραξη απάτης και παράνομη οικονομική βοήθεια σε επενδυτές του Κατάρ, συμπεριλαμβανομένου του πρώην πρωθυπουργού Σεΐχ Χαμάντ μπιν Χαλίφα αλ Θάνι, το 2008, όταν το τραπεζικό σύστημα της χώρας και ολόκληρης της Ευρώπης ήταν στα πρόθυρα της κατάρρευσης.
Μαζί με την τράπεζα διώκονται και τέσσερα κορυφαία στελέχη της: ο πρώην διευθύνων σύμβουλος Τζον Βάρλεϊ, ο πρώην πρόεδρος της επενδυτικής τραπεζικής για τη Μέση Ανατολή Ρότζερ Τζένκινς, ο πρώην επικεφαλής της διεύθυνσης Πλούτου Τόμας Καλάρις και ο πρώην επικεφαλής χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων για την Ευρώπη Ρίτσαρντ Μποθ.
Οι τέσσερις άνδρες είναι τα πρώτα διοικητικά στελέχη της Βρετανίας με τόσο υψηλόβαθμη θέση που αντιμετωπίζουν κατηγορίες σχετικές με τη χρηματοπιστωτική κρίση, η οποία έστειλε τις τράπεζες σε ολόκληρο τον πλανήτη να προσπαθούν να αντλήσουν κεφάλαια για να καλύψουν δισεκατομμύρια σε απώλειες, σχολιάζει το Bloomberg.
Οι κατηγορίες του SFO επικεντρώνονται στις λεγόμενες «αμοιβές συμβουλευτικών υπηρεσιών» συνολικού ύψους περίπου 408 εκατ. δολαρίων, καθώς και σε δανειακή διευκόλυνση 3 δισ. δολαρίων που πλήρωσε η βρετανική τράπεζα προς το Κατάρ, στο πλαίσιο διαπραγματεύσεων για τη συγκέντρωση κεφαλαίων ύψους 12 δισ. δολαρίων.

Βαρύ κόστος
Τα κεφάλαια έκτακτης ανάγκης που συγκέντρωσε προ σχεδόν μιας δεκαετίας η Barclays από τη χώρα του Κόλπου αλλά και άλλους επενδυτές τής επέτρεψαν να αποφύγει ένα κυβερνητικό πακέτο διάσωσης, τη στιγμή που οι αντίπαλοί της Lloyds Banking Group και Royal Bank of Scotland αναγκάστηκαν να βασιστούν σε χρήματα των βρετανών φορολογουμένων προκειμένου να αντιμετωπίσουν τα τεράστια οικονομικά τους προβλήματα.
Αν εξαιρέσει κανείς την κηλίδωση για ακόμα μια φορά του ονόματος μιας εκ των ιστορικότερων τραπεζών της Βρετανίας, ο κύριος αντίκτυπος για την Barclays θα είναι το πιθανό υπέρογκο οικονομικό κόστος που θα κληθεί να αντιμετωπίσει.

Στην περίπτωση που υπάρξει καταδικαστική απόφαση, η Barclays κινδυνεύει με πρόστιμα εκατομμυρίων (ή και δισεκατομμυρίων, σύμφωνα με τους πιο αυστηρούς αναλυτές).
Και αγωγή
Παράλληλα, εκτός από τη συγκεκριμένη υπόθεση, η βρετανική τράπεζα εμπλέκεται και σε άλλες αστικές υποθέσεις, όπως η αγωγή από την Αμάντα Στέιβλι, επιχειρηματικό στέλεχος γνωστό για τις διασυνδέσεις του με τη Μέση Ανατολή. Η Στέιβλι συμμετείχε μέσω της εταιρείας της PCP Capital Partners στις διαπραγματεύσεις με το Κατάρ και σήμερα ζητεί ως αποζημίωση 1 δισ. δολάρια, καθώς, όπως ισχυρίζεται, η τράπεζα δεν τήρησε τους όρους του συμβολαίου συνεργασίας τους.
Σε κάθε περίπτωση, η ολοκλήρωση της έρευνας του SFO και η απαγγελία κατηγοριών μάλλον είναι μόνο η αρχή, αφού η υπόθεση βρίσκεται στο μικροσκόπιο της Αρχής Χρηματοοικονομικής Συμπεριφοράς της Βρετανίας αλλά και της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και του υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ.
Αναφορικά, δε, με τις κυρώσεις για τα τέσσερα κορυφαία πρώην στελέχη της Barclays, η εμπλοκή τους στην αμφιλεγόμενη συμφωνία με το Κατάρ μπορεί να επισύρει μέχρι και 10 χρόνια φυλάκισης.
Και θετικά σημεία
Υπάρχουν ωστόσο και εκείνοι που διακρίνουν και θετικά σημεία στην υπόθεση. Οπως αναφέρει το Reuters, έχοντας αποφύγει την κρατικοποίηση και την κατάρρευση, η Barclays κατάφερε να προχωρήσει στην εκκαθάριση του ισολογισμού της, στη συρρίκνωση των περιουσιακών της στοιχείων και του λειτουργικού κόστους της, καθώς και στην αύξηση της αξίας κεφαλαιοποίησης κατά τρεις φορές σε σχέση με το 2008.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ