Η άμεση αντίδραση των αδελφών Αγγελόπουλων μετά το χαμένο πρωτάθλημα να ανανεώσουν άμεσα για ακόμη μία τριετία τα δύο συμβόλαια ελλήνων παικτών που είχαν λήξει γεμίζει αισιοδοξία τους φίλους του Ολυμπιακού.
Ο Γιώργος Πρίντεζης θα κλείσει την καριέρα του στον Ολυμπιακό και ο Βαγγέλης Μάντζαρης θα πλησιάσει δεκαετία αφού ανανέωσαν και οι δύο με τους Ερυθρόλευκους μέχρι το 2020. Το φινάλε της χρονιάς ήταν κάτι παραπάνω από απογοητευτικό για τους φίλους του μπασκετικού Ολυμπιακού, αλλά και για παίκτες, προπονητικό τιμ και διοίκηση. Δεν ήταν μόνο η απώλεια των τίτλων στους τελικούς της Ευρωλίγκας (από τη Φενέρμπαχτσε) και του ελληνικού πρωταθλήματος (από τον Παναθηναϊκό), αλλά κυρίως ο τρόπος με τον οποίο ήρθε αυτή.
Η ομάδα του Γιάννη Σφαιρόπουλου, αν και έπαιξε πολύ πιο ελκυστικό μπάσκετ από πέρυσι (όπου θυμίζουμε ότι έμεινε ύστερα από 11 χρόνια εκτός πλέι οφ της Ευρωλίγκας) και έφτασε με εντυπωσιακό τρόπο στον τελικό της πιο απαιτητικής Ευρωλίγκας όλων των εποχών, κάπου εκεί έμεινε από «βενζίνη», στο πιο κρίσιμο σημείο της σεζόν. Εκεί που κρίνονταν όλα.
Δεδομένου ότι η τελευταία εντύπωση είναι αυτή που μένει, σε μια χρονιά που εξελισσόταν ιδανικά, το φινάλε ήταν τραγικό και σκόρπισε απογοήτευση πρώτα απ’ όλα στους ίδιους τους πρωταγωνιστές και στη συνέχεια στον κόσμο.
Οι αδελφοί Αγγελόπουλοι όλα αυτά τα χρόνια (και όσο περνάει ο καιρός το συγκεκριμένο κομμάτι το διαχειρίζονται όλο και καλύτερα) δεν λειτουργούν υπό το κλίμα πανικού και αυτό τους επιτρέπει να παίρνουν με καθαρό μυαλό τις αποφάσεις τους.
Στο θέμα του προπονητή, για παράδειγμα, δεν υπήρξε φορά που να μην έδωσαν και δεύτερη και τρίτη ευκαιρία (ακόμη και στον Πίνι Γκέρσον), και απλώς προχώρησαν κάποιες στιγμές σε αντικατάσταση όταν πλέον ο κόσμος άρχιζε να στραβώνει πολύ με κάποια πρόσωπα. Οπως έγινε με τον Γκέρσον αλλά και με τον Γιώργο Μπαρτζώκα (άδικα με αυτόν τον τρόπο, καθώς υπήρξε προπηλακισμός του κόουτς και των παικτών μετά τον αποκλεισμό από τον Παναθηναϊκό στο Κύπελλο), τον πρώτο έλληνα προπονητή που κατέκτησε την Ευρωλίγκα, καθώς τον ακολούθησε τρία χρόνια αργότερα ο Δημήτρης Ιτούδης με την ΤΣΣΚΑ Μόσχας.
Το ίδιο και τώρα, στηρίζουν τον Γιάννη Σφαιρόπουλο, παρά την άσχημη κατάληξη στο αγωνιστικό κομμάτι και όχι μόνο, αλλά και για κάποια θέματα που υπήρχαν εφέτος πιο έντονα στα αποδυτήρια σε σχέση με άλλες χρονιές.
Το γεγονός ότι προτού καλά-καλά τελειώσει ο τελικός των τελικών στο ΣΕΦ (με τον Παναθηναϊκό να παίρνει το πιο συναρπαστικό πρωτάθλημα της ιστορίας του) ανανέωσαν με συνοπτικές διαδικασίες το συμβόλαιο της «σημαίας» της ομάδας και ακολούθησαν το ίδιο γρήγορα με τον Βαγγέλη Μάντζαρη δείχνει πολλά.

«Ο τρόπος που μου μίλησαν ήταν εξαιρετικός και συζητήσαμε για όλα και για το άσχημο φινάλε της σεζόν»
τόνισε ο Γιώργος Πρίντεζης, που τα λόγια των προέδρων άγγιξαν τις πιο ευαίσθητες χορδές του. Χωρίς μάλιστα να σταθούν στα λόγια, καθώς υπήρξε και έμπρακτη ανταμοιβή για τον παίκτη με σημαντική βελτίωση των αποδοχών του για την επόμενη τριετία.

«Θα κλείσω την καριέρα μου στον Ολυμπιακό και αυτό ήταν το όνειρό μου»
είπε δακρυσμένος μετά τη συμφωνία και αυτή η συγκίνηση είναι απόλυτα φυσιολογική για έναν παίκτη που ήρθε… παιδάκι, μαθητής Λυκείου, 15 ετών, στην ομάδα και πρώτα ο Θεός θα κλείσει 20 χρόνια με δύο μονοετείς παρενθέσεις (σε Ολύμπια Λάρισας δανεικός και σε Μάλαγα με αγορά) στο λιμάνι της καρδιάς του. Αλλωστε, όπως έχει πει στο παρελθόν και το εννοεί πέρα για πέρα, «Ο Ολυμπιακός δεν είναι απλώς η ομάδα μου, αλλά ένα από τα πιο βασικά κομμάτια της ζωής μου».
Αυτό ήταν και το πιο βασικό βήμα για τη συνέχεια, καθώς οι δύο κολόνες της ομάδας (Σπανούλης – Πρίντεζης) παραμένουν μαζί και οδεύουν μαθηματικά στο να κλείσουν την καριέρα τους στην ομάδα με την οποία έζησαν συγκλονιστικές στιγμές. Μην ξεχνάμε ότι αναφερόμαστε στο δίδυμο που συνέθεσε την τέλεια επίθεση στην ανατροπή του αιώνα. Στον τελικό της Κωνσταντινούπολης το 2012, όταν ο πρώτος πάσαρε και ο Πρίντεζης, με το περίφημο πεταχτάρι του, εκτέλεσε την ΤΣΣΚΑ Μόσχας στέφοντας τον Ολυμπιακό πρωταθλητή Ευρώπης στη μεγαλύτερη ανατροπή που έχει γίνει –και ολοκληρωθεί –σε τελικό Κυπέλλου Πρωταθλητριών στην Ιστορία (από -19).
Το ζητούμενο πλέον είναι η ομάδα να γίνει περισσότερο ανταγωνιστική για τη νέα χρονιά και κυρίως ο κόουτς Γιάννης Σφαιρόπουλος (που χρεώνεται αυτό το απότομο άδειασμα ενέργειας στο φινάλε) να ρυθμίσει τα πράγματα έτσι ώστε η ομάδα του να παραμείνει ανταγωνιστική ως το τέλος.

Το πλεονέκτημα Μιλουτίνοφ

Το πείραμα με τους ξένους που πλαισιώνουν τους Ελληνες χωρίς να είναι σταρ δεν πιάνει απόλυτα. Ναι, σαφώς ο Νίκολα Μιλουτίνοφ ήταν χάρμα ιδέσθαι εφέτος (αν δεν τον πάρουν νωρίτερα στο ΝΒΑ, θα είναι μεγάλο πλεονέκτημα για τους Ερυθρόλευκους να τον έχουν μια ακόμα χρονιά), αλλά μόνο αυτός, ο Γκριν (κατά διαστήματα) και ο Μπιρτς (στο πρώτο μισό της σεζόν) ξεχώρισαν περισσότερο.

Αρα χρειάζονται και 1-2 ξένοι μεγάλα ονόματα που να μπορούν να βγάλουν στα δύσκολα και το φίδι από την τρύπα, γιατί εφέτος ο Ολυμπιακός έζησε και πέθανε σε μεγάλο βαθμό από τον αρχηγό του. Πέρυσι που ο Kil Bill ήταν σε καλύτερη κατάσταση πήρε ουσιαστικά το παιχνίδι στα χέρια του, μετά τον πρώτο χαμένο τελικό και καθάρισε τη σειρά.
Αυτό που σίγουρα πρέπει να λύσουν πάντως τα δύο αδέλφια είναι το θέμα των οργανωμένων, για την ακρίβεια μιας μικρής μερίδας που αποκλείουν σχεδόν πάντα το γεγονός να φύγει νικητής ο Παναθηναϊκός από το ΣΕΦ και το κάνουν καλοκαιρινό με στόχο να διακόψουν το παιχνίδι. Επιβάλλεται να απομονωθούν.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ