Τόσκας: Τα περιπολικά μπαίνουν και στο άβατο της δυτικής Αττικής

«Το άβατο στη δυτική Αττική μπορεί να σπάσει, με περισσότερα αστυνομικά μέτρα αλλά και με προσανατολισμό των νεαρών παιδιών των Ρομά στην εκπαίδευση, στη νόμιμη επαγγελματική ενασχόληση. Μόνο τότε θα δούμε στροφή των πραγμάτων» εκτίμησε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη.

«Το άβατο στη δυτική Αττική μπορεί να σπάσει, με περισσότερα αστυνομικά μέτρα αλλά και με προσανατολισμό των νεαρών παιδιών των Ρομά στην εκπαίδευση, στη νόμιμη επαγγελματική ενασχόληση. Μόνο τότε θα δούμε στροφή των πραγμάτων» εκτίμησε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη.

Μιλώντας στον Real Fm, μετά και τα επεισόδια που σημειώθηκαν το Σαββατοκύριακο στο Μενίδι με αφορμή τον θανάσιμο τραυματισμό του 11χρονου Μάριου από αδέσποτη βολίδα των 9mm, ο Νίκος Τόσκας είπε ότι «οι ψύχραιμοι άνθρωποι στην περιοχή είναι περισσότεροι από αυτούς που σκέφτονται εν θερμώ. Η Αστυνομία βρίσκεται σε επιφυλακή στην περιοχή, ακριβώς για να αποφευχθούν και αντιδικίες και περιστατικά άλλα που δε θέλουμε. Από τους Ρομά έχουν απομακρυνθεί από την περιοχή κάποιοι γιατί φοβούνται, όμως πιστεύω ότι θα ηρεμήσει η κατάσταση. Οι έλεγχοι έχουν αυξηθεί…» είπε.

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό, η δυτική Αττική είναι «η πιο προβληματική περιοχή στην Ελλάδα από πλευράς εγκληματικότητας και παραβατικότητας, κύρια λόγω των ναρκωτικών, και γι’ αυτό πρέπει να συνεχιστούν οι προσπάθειες. Πλέον οι αστυνομικοί μπαίνουν στις περιοχές αυτές, ενώ δεν έμπαιναν καθόλου, τα περιπολικά έφευγαν πετροβολημένα και σπασμένα. Η αστυνομική παρουσία στην περιοχή είναι μεγάλη. Τώρα γίνονται πολύ μεγάλες επιχειρήσεις, έχουμε κατηγορηθεί ότι γίνονται υπερβολικοί έλεγχοι σε μερικές περιπτώσεις. Αλλά όποιος πει ότι εκεί έχει γίνει μια περιοχή σαν όλη την υπόλοιπη Αθήνα, όποιος νομίζει ότι σε 24 ώρες ή σε ένα-δυο χρόνια θα λυθεί το θέμα της δυτικής Αττικής και ξαφνικά τα παιδιά θα πηγαίνουν σχολείο και θα υπάρξει σοβαρή επαγγελματική ενασχόληση κάποιων ανθρώπων και όχι με τα ναρκωτικά, θα πει ψέματα…» σημείωσε.

Στόχος του υπουργείου και της ΕΛ.ΑΣ, είναι, σύμφωνα με τον Νίκο Τόσκα, η αύξηση των αστυνομικών ελέγχων για ναρκωτικά στην περιφέρεια της δυτικής Αττικής. «Τα ναρκωτικά είναι το πρόβλημα στην περιοχή. Ενα μέρος των Ρομά έπαψε να πουλά χαλιά και καρέκλες και πλέον πουλά ναρκωτικά. Υπάρχει ένα άλλο μέρος των Ρομά με τους οποίους έχω μιλήσει κατ’ επανάληψη, χωρίς να μασάμε τα λόγια μας, για το τι μπορεί να γίνει. Εχουμε πει να κάνουμε κοινές εκδηλώσεις Αστυνομίας και Ρομά προκειμένου να μειωθούν οι εντάσεις. Αυτά μπορούμε να κάνουμε, αλλά θαύματα δεν γίνονται» παραδέχτηκε.

Σε κάθε περίπτωση, κατά τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη το ζήτημα δεν είναι μόνο αστυνομικής φύσεως. «Εχουμε μιλήσει κατ’ επανάληψη και με άλλους υπουργούς και γίνονται ενέργειες του υπουργείου Παιδείας και από άλλα υπουργεία, προκειμένου να ασχοληθούν αυτοί οι άνθρωποι με άλλα πράγματα. Δεν γίνεται όμως, δεν είναι εύκολο, αν και έχουν δοθεί και κίνητρα για τα παιδιά, να πηγαίνουν σχολείο…».

Ερωτηθείς για καταγγελίες συνδικαλιστών αστυνομικών περί ελλιπούς αστυνόμευσης στη δυτική Αττική και για αιτήματα μεταθέσεων αστυνομικών από την περιοχή, ο κ. Τόσκας ανέφερε ότι ο ίδιος έχει απαγορεύσει κάθε μετάθεση αστυνομικού από εκεί, εκτός αν υπάρχει πάρα πολύ σοβαρός λόγος. «Ισα-ίσα, προσπαθούμε να ενισχύσουμε την περιοχή με κόσμο που αποσύρουμε από αλλού, με πολλές δυσκολίες. Εχουμε ενισχύσει, όχι θεαματικά, αλλά πάντως έχουμε ενισχύσει την αστυνομική παρουσία. Φυσικά οι περισσότεροι αστυνομικοί ήθελαν να φύγουν από την περιοχή και είναι πάρα πολύ δύσκολα τα καθήκοντα που εκτελούν. Ομως, παρόλ’ αυτά, οι άνθρωποι κάνουν ό,τι μπορούν σε πάρα πολύ δύσκολες συνθήκες. Δεν αντιμετωπίζεται μόνο με αστυνομικές λύσεις το τεράστιο πρόβλημα της δυτικής Αττικής, όπου οι Ρομά, τα παιδιά των Ρομά έχουν πάψει να πηγαίνουν σχολείο εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Κι αντί να πηγαίνουν σχολείο κάνουν άλλες «εκπαιδεύσεις», εντός πολλών εισαγωγικών. Είναι τεράστιο το πρόβλημα. Οταν εδώ και δυο χρόνια όλοι μου έθεταν το θέμα των Εξαρχείων, έλεγα ότι το πραγματικό άβατο είναι στη δυτική Αττική…» δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός.

Απαντώντας στη Νέα Δημοκρατία, που υποστηρίζει ότι εάν γίνει κυβέρνηση, θα σπάσει σε 24 ώρες τα άβατα της δυτικής Αττικής και των Εξαρχείων, ο κ. Τόσκας απάντησε: «Και μετά ξυπνήσαμε. Τέτοια όνειρα ή τέτοιες φαντασιακές ενοράσεις είναι καλές για εντυπώσεις σαν αντιπολιτευτικός λόγος. Αλλά γιατί δεν το έχει κάνει η Νέα Δημοκρατία τόσα χρόνια και γιατί δεν το έκαναν τόσα χρόνια οι κυβερνήσεις, που δεν ασχολούνταν καθόλου με τη δυτική Αττική, αλλά την είχαν ξεχασμένη; Η δυτική Αττική με τα προβλήματά της άρχισε να αναφέρεται επί κυβέρνησης δικής μας…» είπε.

Ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη πρότεινε αυστηρότερη ποινική μεταχείριση για την παράνομη οπλοχρησία, ακόμα και για τις μπαλωθιές. «Πιστεύω ότι πρέπει να ληφθούν τα αυστηρότερα μέτρα και να υπάρξει και κοινωνική κατακραυγή που χρειάζεται να υπάρξει και όχι ανοχή, γιατί βλέπουμε τι γίνεται και σε κηδείες ή γάμους επωνύμων και σε κοινωνικές εκδηλώσεις… Θα πρέπει να σταματήσει αυτό το κακό, τάχα μου έθιμο» ανέφερε.

Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk