Εδώ και πολλές δεκαετίες η οικοδομική δραστηριότητα στη χώρα και η κτηματαγορά ήταν σημαντικοί κλάδοι της οικονομικής ζωής που απέφεραν στο κράτος τεράστια έσοδα και δημιουργούσαν χιλιάδες θέσεις εργασίας.
Ολοι οι Ελληνες είχαν όνειρο την απόκτηση δικού τους σπιτιού και εκατοντάδες επαγγέλματα και χιλιάδες επιχειρήσεις ζούσαν και αναπτύσσονταν βασισμένοι στην οικοδομική δραστηριότητα.
Σήμερα, με την αγορά ακινήτων καθημαγμένη, χιλιάδες επιχειρήσεις και επαγγελματίες βρίσκονται σε δεινή θέση.
Μια σημαντική απόφαση που θα έδινε έστω και λίγο οξυγόνο στον κλάδο είναι η έναρξη του προγράμματος «Εξοικονομώ κατ’ οίκον» που βρίσκεται εδώ και χρόνια στον «πάγο».
Πρόκειται για μια θετική αειφόρο και βιώσιμη παρέμβαση που διασφαλίζει πολλαπλά οφέλη καθώς θα έδινε μεγάλη ρευστότητα στον χώρο της οικοδομής και ταυτόχρονα θα συντηρούσε και θα δημιουργούσε θέσεις εργασίας.
Το πρόγραμμα που συγχρηματοδοτείται από την ΕΕ παρέχει κίνητρα στους πολίτες να αναβαθμίσουν την ενεργειακή απόδοση των κατοικιών τους και παράλληλα ενισχύει τον τεχνικό κόσμο της χώρας. Μέσα από το νέο πρόγραμμα θα διατεθούν 300 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ και θα κινητοποιηθούν συνολικά, με τη μόχλευση που θα επιτευχθεί, κοντά στα 500 εκατ. ευρώ για την πραγματική οικονομία
Το «Εξοικονομώ κατ’ οίκον Νο 1» ξεκίνησε το 2011 και τα διαθέσιμα κονδύλια εξαντλήθηκαν στα τέλη του 2013. υλοποίησε πάνω από 40.000 επεμβάσεις, προϋπολογισμού 450 εκατ. και δημιούργησε 12.000 θέσεις εργασίας στην οικοδομή. Από τότε, για το ζήτημα της καθυστέρησης του προγράμματος έχουν κάνει παρεμβάσεις ερωτήσεις στη Βουλή αρκετοί βουλευτές (Κ. Κατσαφάδος, Β. Kεγκέρογλου, Γ. Μανιάτης , Ι. Φωτήλας, Δ. Κωνσταντόπουλος, Σπ. Δανέλλης κ.α.), και παρά τις διαβεβαιώσεις και προαναγγελίες των αρμόδιων υπουργών, η προκήρυξη του πολυαναμενόμενου προγράμματος δεν έρχεται. Κανένας αρμόδιος δεν απέρριπτε τα οφέλη του προγράμματος και όλοι το υποστήριζαν, αλλά δυστυχώς κανένας δεν μπορούσε να το «ξεκολλήσει».
Τον Μάιο του 2015 ο τότε υπουργός Περιβάλλοντος Παναγιώτης Λαφαζάνης είχε ανακοινώσει ότι η κυβέρνηση θα προκηρύξει νέο πρόγραμμα. Πέρασε ένας χρόνος (Φεβρουάριος 2016) και τόσο ο επόμενος υπουργός Περιβάλλοντος Πάνος Σκουρλέτης όσο και ο ΓΓ Ενέργειας Μιχάλης Βεροιόπουλος προανήγγειλαν ότι το νέο «Εξοικονομώ» έχει χρονοδιάγραμμα ανακοίνωσης από δύο έως πέντε μήνες. Τον Ιούνιο του 2016 όμως ο Αλέξης Χαρίτσης το μετέφερε για τον Σεπτέμβριο του 2016 και στις αρχές του Ιανουαρίου 2017 ο Γιώργος Σταθάκης σημείωσε ότι «θα έχουμε σύντομα ανακοινώσεις». Στις αρχές Μαρτίου όμως και πάλι ο κ. Χαρίτσης μεταθέτει το νέο πρόγραμμα για το επόμενο δίμηνο, αλλά ο προϊστάμενός του κ. Σταθάκης έβαλε ως χρονοδιάγραμμα το πρώτο εξάμηνο του 2017. Στις αρχές Απριλίου ο πρόεδρος του ΕΤΕΑΝ προανήγγειλε την έναρξη του νέου «Εξοικονομώ» «τον επόμενο μήνα».
Ωστόσο τίποτε από όλα αυτά δεν βγήκε αληθινό. Τώρα η έναρξη του προγράμματος που θα αναζωογονήσει τον πολύπαθο κατασκευαστικό κλάδο μετατίθεται για άλλη μία φορά «επανασχεδιασμένο» για το τέλος Αυγούστου…
Τα παραπάνω είναι ένα μόνο μικρό δείγμα των γραφειοκρατικών διαδικασιών, της αναβλητικότητας και των χαμένων ευκαιριών που μας στερούν τις δυνατότητες ανάπτυξης της οικονομίας. Ας ελπίσουμε ότι το πρόγραμμα θα ξεκινήσει και δεν θα χαθούν οι πολύτιμοι κοινοτικοί πόροι. Θα είναι ντροπή για όλους.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ