Σοβαρή ενόχληση και αρνητική έκπληξη έχει προκαλέσει σε στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις Βρυξέλλες και στην Αθήνα η έκθεση γελοιογραφίας με τον τίτλο «Γλυκειά Ευρώπη» (Sweet Europe) που πραγματοποιείται αυτές τις ημέρες στον Σταθμό Μετρό του Συντάγματος, όπου ουσιαστικά η ΕΕ ταυτίζεται με τη ναζιστική Γερμανία.

Πιο συγκεκριμένα η έκθεση, η οποία διοργανώνεται υπό την αιγίδα της Βουλής των Ελλήνων, της Περιφέρειας Αττικής, της ΣΤΑΣΥ και του Μορφωτικού Ιδρύματος της ΕΣΗΕΑ και θα διαρκέσει το διάστημα 14-21 Μαϊου, κάθε άλλο παρά… γλυκειά εμφανίζει την Ευρώπη. Αντίθετα, τη συγκρίνει με τους ναζί, καθώς σε πολλές από τις γελοιογραφίες κυριαρχεί η σβάστικα, ενώ τουλάχιστον σε μία εκ των γελοιογραφιών η Ευρωπαϊκή Ένωση παρομοιάζεται με λεκάνη τουαλέτας, τον πάτο της οποίας βρίσκονται πλέον έννοιες όπως η πολυπολιτισμικότητα, η αλληλεγγύη, η διαφορετικότητα και η ελεύθερη διακίνηση των ιδεών.

Αυτό που έχει προκαλέσει την ενόχληση είναι ότι ένας από τους βασικούς θεσμούς του ελληνικού κράτους, η Βουλή των Ελλήνων, έχει υπό την αιγίδα της την έκθεση – μάλιστα ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης πραγματοποίησε τα εγκαίνιά της. Στην έκθεση παρουσιάζονται έργα ελλήνων και βρετανών γελοιογράφων – με την επιρροή των δεύτερων να είναι εντονότατη.

Δεν πρέπει επίσης να παραλείπεται το γεγονός ότι η έκθεση έρχεται σε κακή χρονική στιγμή, εν μέσω των διαπραγματεύσεων για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης. Δεν πρόκειται φυσικά να υπάρξει επίσημη αντίδραση διότι η ελευθερία του λόγου δεν μπορεί να θίγεται. Η ενόχληση ωστόσο υφίσταται…