Πόλος έλξης για κατοίκους και επισκέπτες θα είναι η περιοχή του Αγίου Διονυσίου στον Πειραιά με στόχο, παράλληλα με άλλα αναπτυξιακά έργα, η πόλη να συγκροτήσει μία νέα ισχυρή και ελκυστική ταυτότητα.

Θεωρείται μια ώριμη και ολοκληρωμένη αστική παρέμβαση βιώσιμης ανάπτυξης της περιοχής, η οποία έχει σχεδιαστεί σε συνάφεια με τη στρατηγική της Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης (ΟΧΕ) του Δήμου Πειραιά. Το πρόγραμμα ανάπλασης της παλιάς βιομηχανικής περιοχής της πόλης είναι προϋπολογισμού 15.000.000 ευρώ.
Όπως λέγεται στο μεγάλο λιμάνι «αφήνοντας πίσω την εγκατάλειψη και την υποβάθμιση, η περιοχή αυτή θα δώσει στην πόλη τους ελεύθερους χώρους, χώρους πρασίνου και αναψυχής και θα αποτελέσει σημείο αναφοράς για τους κατοίκους και τους επισκέπτες».
Επίσης εκεί πέρα από τα κτίρια υπάρχουν και σημαντικά μνημεία, αλλά και χώροι που θα διαμορφωθούν κατά τέτοιο τρόπο ώστε να αποτελέσουν πόλο προσέλκυσης επισκεπτών και νέων οικονομικών δραστηριοτήτων.
Ένα ακόμη έργο που έχει δρομολογηθεί είναι η ίδρυση ενός πολυθεματικού και ερευνητικού Κέντρου Επιχειρηματικής Καινοτομίας με έμφαση στην γαλάζια ανάπτυξη, με προϋπολογισμό 1.800.000 ευρώ ενώ εκφράζεται η πεποίθηση ότι τα αναπτυξιακά έργα θα συμβάλουν στη μόχλευση ιδιωτικών πόρων για την περαιτέρω ανάπτυξη της περιοχής, όπως η ιδιωτική επένδυση «Piraeus Port Plaza» για την αξιοποίηση του πρώην καπνεργοστασίου της ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ ΑΒΕΣ η οποία υπερβαίνει τα 100 εκατομμύρια ευρώ και ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη.
Στον Πειραιά σημειώνεται ότι στόχος των προγραμματιζόμενων έργων είναι η πολεοδομική ανάταξη της περιοχής μέσα από την άρση της πολεοδομικής και αισθητικής υποβάθμισης του δομημένου περιβάλλοντος που καταγράφεται σήμερα εξαιτίας της έλλειψης ενιαίου πολεοδομικού σχεδιασμού χρήσεων γης, της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης, της έλλειψης κοινόχρηστων χώρων και χώρων πρασίνου και του υποβαθμισμένου κτιριακού αποθέματος.
Επιπλέον επιδιώκεται η αστική αναζωογόνηση και πολεοδομική αναμόρφωση της περιοχής μέσα από τη λειτουργική ενοποίηση των επιμέρους χωρικών ενοτήτων, την ανάδειξη του αξιόλογου κτιριακού αποθέματος (εγκαταλελειμμένου, αλλά και ενεργού) αλλά και την ενεργοποίηση ανενεργών σήμερα θυλάκων εντός της.
Για τον Άγιο Διονύσιο ο σκοπός είναι να υπάρξουν: Βελτίωση της προσβασιμότητας και της περπατησιμότητας της συνοικίας, διαμόρφωση σημείων ενδιαφέροντος και διασύνδεση αυτών, ενίσχυση του πρασίνου και βελτίωση του μικροκλίματος, ενεργειακή αναβάθμιση και σχεδιασμός νέου αστικού εξοπλισμού.
Όπως επισημαίνεται οι αστικές παρεμβάσεις ταυτόχρονα με τη βελτίωση των συνθηκών θα αναδείξουν την περιοχή, ενισχύοντας τις αναπτυξιακές της δυνατότητες, συμβάλλοντας στρατηγικά στους ευρύτερους στόχους για ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και της απασχόλησης αλλά και αναβάθμισης του τουριστικού προϊόντος στον Πειραιά.
Ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης, σε δήλωσή του, τόνισε ότι: «Η ανάπλαση στην περιοχή του Αγίου Διονυσίου αποτελεί μια εξαιρετικά σημαντική ευκαιρία για την οικονομική, αστική, εμπορική, κοινωνική, περιβαλλοντική και τουριστική ανάπτυξη του Πειραιά. Μετά από πρωτοβουλία της Δημοτικής Αρχής, η Περιφέρεια Αττικής αποδέχθηκε την υλοποίηση δυο σημαντικών έργων στην ευρύτερη περιοχή του Αγίου Διονυσίου, εγκρίνοντας συνολικό κονδύλι ύψους 16.800.000 ευρώ. Για το λόγο αυτό, θα ήθελα γι΄ ακόμα μια φορά να ευχαριστήσω την Περιφερειάρχη Αττικής κυρία Ρένα Δούρου και τον Αντιπεριφερειάρχη Πειραιά κ. Γιώργο Γαβρίλη για την καλή συνεργασία και τη θετική διάθεση που πάντα δείχνουν στις προτάσεις του Δήμου Πειραιά».
Και πρόσθεσε: «Τα έργα στον Αγιο Διονύσιο, έχουν σχεδιαστεί σε συνάφεια με την Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση του Δήμου Πειραιά και θεωρώ πως πρόκειται για μια σημαντική εξέλιξη, με πολλαπλά οφέλη για την πόλη. Έχω πει επανειλημμένως ότι στην κρίσιμη οικονομική καμπή που βρίσκεται η χώρα, οι συνέργειες με την ιδιωτική πρωτοβουλία, η χρηματοδότηση από θεσμικούς φορείς όπως η Περιφέρεια και τα χρηματοδοτικά εργαλεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αποτελούν μονόδρομο για την υλοποίηση μεγάλων έργων στον Πειραιά. Στόχος μας είναι να αλλάξει η εικόνα της πόλης. Να αποκτήσει ο Πειραιάς οικονομική ισχύ, έντονη επιχειρηματική δραστηριότητα, να γίνει ελκυστικός τουριστικός προορισμός και παράλληλα να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για νέες θέσεις εργασίας. Ήρθε η ώρα ο Πειραιάς να συμβαδίσει με τις μεγάλες πόλεις λιμάνια που αναπτύσσονται, επενδύοντας στη γαλάζια -και όχι μόνο -επιχειρηματικότητα. Να έχει η πόλη τη θέση που αρμόζει στην ιστορία της, τη θέση που αξίζει στους κατοίκους της. Σε αυτή την κατεύθυνση δουλεύουμε. Με επιμονή, σχέδιο και συνεχή προσπάθεια. Για έναν καλύτερο Πειραιά».