Με ομάδα παιδιών Ρομά από το Αλιβέρι Βόλου συναντήθηκε στο προεδρικό μέγαρο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, με την ευκαιρία της σημερινής, Παγκόσμιας Ημέρας των Ρομά.

Στην ομιλία του ο κ. Παυλόπουλος επισήμανε ότι στις δύσκολες ημέρες που περνά η ελληνική κοινωνία πρέπει να διατηρήσει τη συνοχή της και να παραμείνει αυτό που ήταν πάντοτε: Μια κοινωνία δημοκρατική, μια κοινωνία που έχει μέσα της, ως στοιχείο του DNA της, την αλληλεγγύη.

Απευθυνόμενος στα παιδιά, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «μια δημοκρατική κοινωνία πρέπει να είναι κοινωνία συμμετοχής. Πρέπει να αποδέχεται τη συμμετοχή όλων» πρέπει να σέβεται τη διαφορετικότητα και την ιδιαιτερότητα.

Για να μπορούμε όμως και να συμμετέχουμε και να σεβόμαστε τη διαφορετικότητα, πρέπει να σεβόμαστε μια βασική αρχή, που είναι η αρχή της ισότητας και μάλιστα της αναλογικής ισότητας που όπως είπε είναι η πραγματική ισότητα.

Ο κ. Παυλόπουλος εξήγησε στα παιδιά πως «η πραγματική ισότητα σημαίνει ότι μεταχειρίζομαι ίσα τα ίδια πράγματα αλλά άνισα τα άνισα πράγματα. Αν συμβαίνει το αντίθετο δεν εφαρμόζουμε την αρχή της ισότητας. Απλώς ισοπεδώνουμε τους ανθρώπους».

«Σήμερα λοιπόν, Παγκόσμια Ημέρα των Ρομά, θέλω να σας πω ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας αλλά και ως απλός πολίτης: Οι Ρομά είναι ένα αναπόσπαστο κομμάτι της κοινωνίας μας. Θέλω να σας παρακαλέσω να το αισθανθείτε αυτό. Θέλω να σας παρακαλέσω να συμμετέχετε, να βγάλετε από μέσα σας αυτό που μπορείτε. Θέλω να ξέρετε ότι είσθε ένα διαφορετικό κομμάτι μέσα στην κοινωνία όπως πολλά άλλα διαφορετικά κομμάτια. Αλλά είστε ένα πολύτιμο κομμάτι. Και αυτό να το πιστέψετε. Και θέλω να ξέρετε ότι θα κάνω τα πάντα, και η Πολιτεία θα κάνει τα πάντα, για να δώσουμε σε καθένα από σας τη δυνατότητα να βγάλει μέσα από την προσωπικότητά του αυτό που μπορεί. Να πιστεύετε σε αυτές τις αρχές. Μόνο αν πιστεύετε μπορείτε να τις κάνετε πράξη και να δώσετε και στις οικογένειές σας και στην κοινωνία αυτό που σας αναλογεί» τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.