Μέσα στο κλίμα της αβεβαιότητας και της ανασφάλειας, με την αγορά να στενάζει, η ανέλπιστα καλή είδηση ήρθε από την αγορά εργασίας. Το Πληροφοριακό Σύστημα «Εργάνη» κατέγραψε τον μήνα Μάρτιο την καλύτερη επίδοση από το 2001 έως σήμερα, καθώς το ισοζύγιο προσλήψεων – απολύσεων ήταν θετικό κατά 38.517 θέσεις εργασίας με παράλληλη αύξηση των προσλήψεων πλήρους απασχόλησης και ταυτόχρονη μείωση της μερικής ή εκ περιτροπής εργασίας.
Σημαντικός παράγοντας γι’ αυτή την εξέλιξη αναμφίβολα είναι ο τουρισμός. Οι περισσότερες προσλήψεις καταγράφηκαν στον τομέα των καταλυμάτων (11.898 άτομα μόνο τον Μάρτιο) και από τα 10 επαγγέλματα με τις μεγαλύετερες ροές απασχόλησης τα πέντε αφορούσαν τον κλάδο (καμαριέρες, μάγειροι, σερβιτόροι, μπάρμεν κ.ά.).
Για την εφετινή τουριστική σεζόν που ξεκινά τα μηνύματα είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά. Η πορεία των προκρατήσεων δείχνει σημαντική δυναμική των αφίξεων αλλά και των εσόδων, και οι τουριστικές επιχειρήσεις επενδύουν σε υποδομές και προσωπικό προκειμένου να είναι έτοιμες να αντεπεξέλθουν στην υψηλή ζήτηση. Oι επιμέρους δείκτες, όπως η σχέση ποιότητας – τιμής, εξυπηρέτηση, δωμάτιο, φαγητό ποτό και καθαριότητα, τους τελευταίους μήνες κινούνται σε υψηλότερα ποσοστά σε σχέση με τους ανταγωνιστές.
Kαθώς όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι και τα επόμενα χρόνια ο τουρισμός στην Ελλάδα θα παρουσιάσει σημαντική άνοδο, επενδυτές από όλον τον κόσμο προσβλέποντας σε υψηλές αποδόσεις ενδιαφέρονται για την απόκτηση τουριστικών μονάδων στη χώρα μας. Εταιρείες όπως η AGC Equity Partners και η Dogus Holding επένδυσαν ήδη εφέτος 582 εκατ. ευρώ (Astir Palace Resort 444 εκατ. ευρώ και Hilton Αθηνών 138 εκατ. ευρώ).
Ο τουρισμός υπήρξε ο μοναδικός τομέας της ελληνικής οικονομίας που αναπτύχθηκε και αναπτύσσεται εν μέσω της κρίσης. Οσο όμως και να προσπαθούν οι άνθρωποι του τουρισμού, τα προβλήματα του κλάδου αποτελούν τροχοπέδη. Η υψηλή φορολογία πλήττει ευθέως την ανταγωνιστικότητα του προϊόντος και δημιουργεί σημαντικά αντικίνητρα για νέες επενδύσεις. Ο ΦΠΑ είναι διπλάσιος από τον ανταγωνισμό, το κόστος χρήματος τριπλάσιο και το χωροταξικό εκκρεμεί.
Μάλιστα οι νέοι, αναθεωρημένοι, στόχοι του ΣΕΤΕ για το 2021 είναι 35 εκατομμύρια αφίξεις ξένων τουριστών και 20 δισ. ευρώ έσοδα!
Για να επιτευχθούν όμως απαιτείται συνολικό στρατηγικό σχέδιο από την Πολιτεία και συντονισμός των δράσεων με τους φορείς του κλάδου για θεσμικές παρεμβάσεις που θα επιλύσουν τα προβλήματα. Ετσι θα έρθουν επενδύσεις, θα δημιουργηθούν περισσότερες θέσεις απασχόλησης και θα διαχυθούν τα οφέλη σε όλο το εύρος της οικονομίας.
Ο τουρισμός είναι το σημαντικότερο εθνικό προϊόν, και αν υποστηριχθεί από όλους και μπει σε σωστή τροχιά ίσως γίνει η (πολυσυζητημένη) «ατμομηχανή» για την επιστροφή της οικονομίας στην ανάπτυξη.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ