Χώρος πρασίνου στη θέση των γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού

Σε χώρο πρασίνου και αναψυχής μετατρέπεται η έκταση των γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού, μετά την ολοκλήρωση κατεδάφισης και των δύο πτερύγων, που πραγματοποιήθηκε πριν από λίγες μέρες. Δέκα στρέμματα παραδίδονται στους δημότες Κορυδαλλού και εκεί θα κατασκευαστούν παιδικές χαρές, τεχνητή λίμνη, δρόμοι για πεζοπορίες.

Σε χώρο πρασίνου και αναψυχής μετατρέπεται η έκταση των γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού, μετά την ολοκλήρωση κατεδάφισης και των δύο πτερύγων, που πραγματοποιήθηκε πριν από λίγες μέρες, ικανοποιώντας, εν μέρει, την απαίτηση της δημοτικής αρχής, αλλά και των κατοίκων της πόλης, που ζητούν εδώ και χρόνια την απομάκρυνση του σωφρονιστικού καταστήματος από την περιοχή.

Δέκα στρέμματα απελευθερώνονται και παραδίδονται στους δημότες του Κορυδαλλού, ενώ η χρηματοδότηση από την Περιφέρεια Αττικής για την ανάπτυξη του χώρου, της τάξης των 3,9 εκατ. ευρώ, περιλαμβάνει την κατασκευή παιδικών χαρών, τεχνητής λίμνης, δρόμων για πεζοπορίες και άλλες δραστηριότητες.

Το επί σειρά ετών αίτημα των κατοίκων της περιοχής ξεκινά να παίρνει «σάρκα και οστά». «Είναι μια ιστορική εξέλιξη για την πόλη μας, αφού για πρώτη φορά κατεδαφίζεται ενεργό τμήμα του σωφρονιστικού συγκροτήματος Κορυδαλλού και η έκταση παραχωρείται στον δήμο», δηλώνει στο ΑΠΕ- ΜΠΕ, ο δήμαρχος Κορυδαλλού, Σταύρος Κασιμάτης.

«Μια εξέλιξη που είναι αποτέλεσμα της σταθερής και συνεχούς προσπάθειας της πόλης για την απομάκρυνση των φυλακών. Αποδείξαμε, ότι παρά τις διαχρονικές δυσκολίες, τα εμπόδια, τις καθυστερήσεις, δεν σταματάμε να δουλεύουμε συστηματικά και να αγωνιζόμαστε για να γίνουν πράξη το όνειρο γενεών Κορυδαλλιωτών και οι αγώνες όλων των δημοτικών αρχών, από την μεταπολίτευση ως σήμερα. Και η κατεδάφιση των γυναικείων φυλακών είναι ένα μεγάλο και σταθερό βήμα, που μας φέρνει πιο κοντά στον τελικό μας στόχο», δηλώνει ο δήμαρχος.

Ο Σταύρος Κασιμάτης δήλωσε πως η δημοτική αρχή, μαζί με τον λαό του Κορυδαλλού, γιορτάζει, αλλά δεν σταματά την προσπάθεια μέχρι την πλήρη και οριστική απομάκρυνση του συνόλου των φυλακών από την πόλη, «με παράλληλη στήριξη των δίκαιων αιτημάτων των εργαζομένων και των κρατουμένων για καλύτερες συνθήκες» καταλήγει ο κ. Κασιμάτης.

Υπενθυμίζεται ότι το έργο κατεδάφισης των γυναικείων φυλακών ξεκίνησε το 2010, με την κατεδάφιση μόνο του ενός κτιρίου, ωστόσο η εξέλιξη του έργου «πάγωσε». Είχε ήδη προηγηθεί η κατασκευή των γυναικείων φυλακών στον Ελαιώνα Θηβών το 2007 και η μεταφορά των κρατουμένων εκεί, έναν χρόνο αργότερα (2008).

Από την πλευρά του, ο αντιπεριφερειάρχης Πειραιά, Γιώργος Γαβρίλης, μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, κάνοντας λόγο για μια επιτυχία που προήλθε έπειτα από συντονισμένες ενέργειες του δήμου και της Περιφέρειας. «Σήμερα γίνεται ένα πρώτο, σημαντικό βήμα, στην κατεύθυνση αυτή, με την κατεδάφιση δύο πτερύγων των γυναικείων φυλακών και τη μετατροπή του χώρου αυτού σε χώρο πρασίνου και αναψυχής, σύμφωνα με τη μελέτη που έχει συντάξει ο δήμος και για την υλοποίησή της υπάρχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση από την Περιφέρεια».

Η θετική αυτή εξέλιξη, σύμφωνα με τον κ. Γαβρίλη, έρχεται να προστεθεί σε ένα συνολικό πρόγραμμα παρεμβάσεων και αναπλάσεων της Περιφέρειας, σε συνεργασία με τους δήμους της Περιφερειακής Ενότητας Πειραιά, με υπερτοπικά χαρακτηριστικά, το οποίο φιλοδοξεί να ανατρέψει το αρνητικό περιβαλλοντικό ισοζύγιο της ευρύτερης περιοχής και να δώσει στους πολίτες ελεύθερους δημόσιους χώρους.

Αυτό που ζητούν πλέον κάτοικοι και φορείς του Κορυδαλλού, είναι να μετεγκατασταθούν πλήρως οι φυλακές, κάτι που αποτελεί χρόνιο αίτημά τους και να αποδοθεί στους κατοίκους ο τεράστιος αυτός χώρος.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
Σίβυλλα
Helios Kiosk