Εξήντα χρόνια λειτουργίας κλείνει το καλοκαίρι του 2017 το Φεστιβάλ Φιλίππων και, φυσικά, το γιορτάζει «με κάτι ιδιαίτερο, διαφορετικό, έξω από τα συνηθισμένα, τις εκθέσεις και τα αφιερώματα», λέει ο σκηνοθέτης Θοδωρής Γκόνης, καλλιτεχνικός διευθυντής του για όγδοη χρονιά. «Ετσι αποφασίσαμε, με τα λίγα χρήματα που διαθέτουμε, να καλέσουμε νέες θεατρικές ομάδες, από την Ελλάδα και όχι μόνον, που έχουν δώσει δείγματα γραφής και να τους δώσουμε ένα βήμα να παρουσιάσουν τη δουλειά τους μέσα στο πλαίσιο αυτού του εορταστικού φεστιβάλ».
Με τιμώμενο πρόσωπο τον Θεόδωρο Τερζόπουλο θα διοργανωθεί ένα Διεθνές Εργαστήρι Αρχαίου Δράματος στην περιοχή των Κρινήδων από τις 20 Ιουλίου, ενώ οι πέντε παραστάσεις που θα προκύψουν θα παρουσιαστούν στο Αρχαίο Θέατρο των Φιλίππων στις 9 και 10 Αυγούστου. Ολες θα έχουν αφετηρία το αρχαίο δράμα.
Ποιοι θα συμμετάσχουν; Η Ιόλη Ανδρεάδη με αφορμή τον «Ιωνα» του Ευριπίδη, η Σύλβια Λιούλιου, σε συνεργασία με τον Νίκο Φλέσσα, που θα ερευνήσουν αφηγηματικούς τρόπους στον τραγικό λόγο, η Γεωργία Μαυραγάνη με αφορμή την «Ιφιγένεια εν Αυλίδι», η Αμερικανίδα Laura Tesman από το Brooklyn College της Νέας Υόρκης διερευνώντας τον χαρακτήρα της Ιούς μέσα από τους απογόνους της («Προμηθεύς Δεσμώτης» και «Δαναΐδες») και η Δραματική Σχολή του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος με αφορμή τον «Οιδίποδα Τύραννο» του Σοφοκλή.

«Είναι μια σκυταλοδρομία προς το μέλλον»
επισημαίνει ο Θοδωρής Γκόνης που βασίζεται στην οικονομική στήριξη του δήμου και της δημάρχου Δήμητρας Τσανάκα για την πραγματοποίηση του φιλόδοξου αυτού σχεδίου. Το Φεστιβάλ Φιλίππων και οι τοπικοί φορείς θα προσφέρουν τα έξοδα που απαιτούνται για την κάλυψη της παραγωγής των πέντε παραστάσεων συνολικά, όπως και τη φιλοξενία και τη σίτιση των συμμετεχόντων καλλιτεχνών για όλο το διάστημα.
Ολη η διάρκεια των προβών και της προετοιμασίας της κάθε παράστασης είναι ανοιχτή για το κοινό. Οι πρόβες θα λειτουργούν σαν ανοιχτό εργαστήρι για τους φοιτητές, την τοπική κοινότητα και όποιον ενδιαφέρεται να το παρακολουθήσει. Το ίδιο ανοιχτά θα είναι και τα ξεχωριστά workshops, τα οποία θα πραγματοποιήσουν οι πέντε σκηνοθέτες, παρουσιάζοντας τον τρόπο δουλειάς τους σχετικά με την παράσταση που πρόκειται να δημιουργήσουν.
Στο πλαίσιο του εορτασμού, ο Θεόδωρος Τερζόπουλος, ο οποίος θα παρακολουθήσει και τις πέντε παραστάσεις, θα πραγματοποιήσει ομιλία την ημέρα της λήξης του φεστιβάλ: με θέμα το αρχαίο δράμα και εστιάζοντας στην ιδιαίτερη μέθοδό του όπως αυτή αναπτύσσεται στο βιβλίο του «Η επιστροφή του Διονύσου», ο έλληνας σκηνοθέτης και ιδρυτής του θεάτρου Αττις θα αναπτύξει τις σκέψεις του.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ