Σθεναρά αριστερών φρονημάτων, στην πιο εξτρέμ πτέρυγα του γαλλικού Σοσιαλιστικού Κόμματος, ο Μπενουά Αμόν ήταν το αουτσάιντερ που έκανε την έκπληξη στον α’ γύρο των προκριματικών για το προεδρικό χρίσμα του PS.
Mε σημαία το «βασικό εγγυημένο εισόδημα» των 750 ευρώ τον μήνα για όλους, τη νομιμοποίηση της κάνναβης και τη φορολογία των ρομπότ, ο 49χρονος πρώην υπουργός Παιδείας του Φρανσουά Ολάντ τερμάτισε πρώτος ανάμεσα στους επτά υποψηφίους.
Την Κυριακή 29 Ιανουαρίου θα αντιμετωπίσει στον β’ γύρο τον «εκσυγχρονιστή» πρώην πρωθυπουργό Μανουέλ Βαλς, που εθεωρείτο πριν από μόλις λίγες ημέρες το φαβορί. Στην ουσία θα δούμε μια σύγκρουση μεταξύ των αντιμαχόμενων τάσεων του κόμματος: την αριστερή που θέλει «επιστροφή στις αξίες του PS» και την εκσυγχρονιστική που έχει κάνει τη στροφή υπέρ των επιχειρήσεων και της ελεύθερης αγοράς.
Στον α’ γύρο της περασμένης Κυριακής φάνηκε να κερδίζουν οι αριστεροί: ο Αμόν τερμάτισε πρώτος με περίπου το 35% των ψήφων, ενώ ο 54χρονος Βαλς, φιλελεύθερος στα οικονομικά, σκληρός σε θέματα νόμου και τάξης και στα δεξιά του κόμματος, ήρθε δεύτερος με περίπου 31%. Αν και η συμμετοχή του κόσμου στις προκριματικές ήταν χαμηλή, ο Αμόν είπε ότι η νίκη του έστειλε «σαφές μήνυμα ελπίδας και ανανέωσης» και ότι θα μπορούσε να «ξαναγράψει μια σελίδα της ιστορίας της Αριστεράς και της Γαλλίας».
Ο Βαλς επιτέθηκε αμέσως στον Αμόν, χαρακτηρίζοντάς τον «ιδεαλιστή ο οποίος δεν θα μπορέσει να κερδίσει τις προεδρικές εκλογές», θέλοντας να δείξει πως ο ίδιος είναι η ρεαλιστική, σοβαρή φωνή της Αριστεράς στην κυβέρνηση. «Υπάρχει τώρα μια πολύ ξεκάθαρη επιλογή μεταξύ της βέβαιης ήττας και της πιθανής νίκης, μεταξύ ακατόρθωτων υποσχέσεων και μιας αξιόπιστης Αριστεράς που αναλαμβάνει την ευθύνη» είπε. Οποιος και αν πάρει το χρίσμα του κόμματος, τα πράγματα για τους Σοσιαλιστές φαίνονται σκούρα στις προεδρικές της άνοιξης. Η προσέλευση των ψηφοφόρων –περίπου 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι –ήταν χαμηλή για προκριματικές (στην primaire της Δεξιάς όπου εξελέγη υποψήφιος ο Φρανσουά Φιγιόν συμμετείχαν τέσσερα εκατομμύρια Γάλλοι).
Αλλη μία ένδειξη που ενισχύει τους φόβους ότι το Σοσιαλιστικό Κόμμα –για δεκαετίες μια από τις κύριες πολιτικές δυνάμεις στη Γαλλία –πασχίζει να μη βουλιάξει κάτω από το κύμα του θυμού και της απογοήτευσης, μετά από πέντε καταστροφικά χρόνια με πρόεδρο τον Ολάντ.
Ολα δείχνουν πως ανεξαρτήτως υποψηφίου το κόμμα θα ηττηθεί στις προεδρικές εκλογές. Οι δημοσκοπήσεις (αν θέλουμε να τις πιστέψουμε βέβαια) φέρνουν πρώτους την ακροδεξιά Μαρίν Λεπέν και τον δεξιό, κοινωνικά συντηρητικό Φρανσουά Φιγιόν των Les Républicains. Στην τρίτη θέση βρίσκεται ο Εμανουέλ Μακρόν, πρώην υπουργός Οικονομίας του Ολάντ, που κατεβαίνει ως ανεξάρτητος με ένα σοσιαλ-φιλελεύθερο πρόγραμμα, που λέει πως ξεπερνάει την παλαιά διαχωριστική γραμμή Αριστεράς – Δεξιάς. Στην τέταρτη θέση είναι ο υποψήφιος της ριζοσπαστικής σκληρής Αριστεράς Ζαν-Λικ Μελανσόν, που έχει την υποστήριξη του Κομμουνιστικού Κόμματος. Οποιος και αν είναι ο νικητής στις προκριματικές του PS φαίνεται πως έχει μείνει πίσω στην ταπεινωτική πέμπτη θέση, στον α’ γύρο των προεδρικών τον Απρίλιο.
Επιχειρώντας συσπείρωση των παραδοσιακών του κόμματος, που εξοργίστηκαν από τη φιλελεύθερη στροφή και τη μεταρρύθμιση στα εργασιακά της κυβέρνησης Ολάντ, ο Αμόν θέλει να μειώσει την εργάσιμη εβδομάδα στις 32 από τις 35 ώρες. Αιχμή του δόρατος της εκστρατείας του είναι το μηνιαίο βασικό εισόδημα, στην αρχή για τους Γάλλους 18 έως 25 ετών, το οποίο στη συνέχεια θα επεκταθεί για όλους. Κατηγορεί τους πολιτικούς, στη Δεξιά και στην Αριστερά, ότι διαστρεβλώνουν τις αξίες του κοσμικού χαρακτήρα του γαλλικού κράτους για να βάλουν στο στόχαστρο τους γάλλους μουσουλμάνους.
Σταθερά προοδευτικός σε κοινωνικά θέματα, μίλησε καθαρά εναντίον της απαγόρευσης του burkini σε ορισμένες γαλλικές ακτές το περασμένο καλοκαίρι, ενώ ο Βαλς υποστήριξε τους δημάρχους που είχαν επιβάλει τις απαγορεύσεις για το ολόσωμο μαγιό που φορούν οι μουσουλμάνες στις πλαζ. Οι αντίπαλοί του θεωρούν πως ο Αμόν είναι ένας «ονειροπόλος της ουτοπίας» –αλλά η αλήθεια είναι πως συγκέντρωσε περισσότερο κόσμο στην εκστρατεία και φάνηκε πειστικός στα τρία τηλεοπτικά ντιμπέιτ, με τους ψηφοφόρους να λένε ότι έφερε νέες ιδέες.
Ο Αρνό Μοντμπούρ, πρώην υπουργός Οικονομίας του Ολάντ, ο οποίος κατέβηκε επίσης στις προκριματικές με αριστερή ατζέντα, αποκλείστηκε στον πρώτο γύρο, με περίπου 18%. Ζήτησε από τους υποστηρικτές του να ψηφίσουν Αμόν στον β’ γύρο την ερχόμενη Κυριακή.

HeliosPlus