Η αιθαλομίχλη έκανε και πάλι την εμφάνιση της. Και από το υπουργείο Περιβάλλοντος επιχειρούν γι΄ άλλη μια χρόνια (αρχής γενομένης από το απόγευμα της Κυριακής) να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα με συστάσεις για μείωση της χρήσης των τζακιών.
Σύμφωνα με τα στοιχεία από τους σταθμούς μέτρησης του ΥΠΕΚΑ, οι υψηλότερες συγκεντρώσεις αιωρούμενων σωματιδίων (PM 10) καταγράφτηκαν το Σάββατο στον Πειραιά (120 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα), στην Αριστοτέλους (111 μικρογραμμάρια) και στο Περιστέρι (110 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα).
Για την Κυριακή τα στοιχεία θα ανακοινωθούν τη Δευτέρα. Ωστόσο, η εικόνα που υπάρχει είναι ότι και σήμερα οι συγκεντρώσεις κυμαίνονται σε υψηλά επίπεδα. Κι αυτό, επειδή με βάση τις προβλέψεις της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ) επικρατούν μετεωρολογικές συνθήκες που ευνοούν τη συσσώρευση ρύπανσης από αιωρούμενα σωματίδια στην ατμόσφαιρα.
Σημειώνεται ότι το θεσπιζόμενο όριο για τα PM 10 είναι τα 50 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα. Το όριο αυτό δεν πρέπει να παραβιάζεται πάνω από 35 φορές το χρόνο.
Όπως αναφέρεται σε σημερινή ανακοίνωση του υπουργείου Περιβάλλοντος, συνίσταται στους πολίτες η αποφυγή της χρήσης τζακιών, θερμαστρών στερεών καυσίμων και θερμαστρών βιομάζας.
Στο νέφος με την αιθαλομίχλη ακόμη κι αν έχει μικρή ή μεσαία έκταση, αυτό που κάνει τους ειδικούς να ανησυχούν περισσότερο είναι τα σωματίδια με διάμετρο μικρότερη από 2,5 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα (PM 2,5) που είναι και τα πιο επικίνδυνα για την υγεία των ανθρώπων.
Αυτή τη στιγμή, οι επίσημες μετρήσεις αφορούν τα PM 10. Ωστόσο, σύμφωνα με ειδικούς, έχει αποδειχθεί κατά τις προηγούμενες χρονιές ότι όταν έχουμε αιθαλομίχλη, τότε, μέσα στα PM 10 περιέχονται –ιδίως τις βραδινές ώρες- κατά 90% τα σωματίδια με διάμετρο μικρότερη από 2,5 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα ( PM 2,5) ή και ακόμη μικρότερα (PM 1).
Τα όρια που έχουν θεσπιστεί τόσο από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας όσο και από την Υπηρεσία Περιβάλλοντος των ΗΠΑ για τα PM 2,5 είναι πολύ μικρότερα (25 και 35 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα) σε σχέση με τα PM 10. Το όριο γι’ αυτά, όπως προαναφέρθηκε, είναι τα 50 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα.
Οι επιπτώσεις στην υγεία
Σύμφωνα με τους ειδικούς, η μακροχρόνια έκθεση σε υψηλές συγκεντρώσεις αιωρούμενων σωματιδίων ευθύνεται, μεταξύ άλλων, για την εμφάνιση καρκίνου των πνευμόνων αλλά και για καρδιακά νοσήματα.
Τα πιο επικίνδυνα, όπως προαναφέρθηκε, είναι αυτά με διάμετρο 2,5 μικρόμετρα, τα οποία διεισδύουν και πιο εύκολα στο αναπνευστικό σύστημα και προκαλούν φλεγμονώδη αντίδραση σε όλο τι σώμα μέσω της κυκλοφορίας του αίματος.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η οικονομική κρίση εκτόξευσε την ατμοσφαιρική ρύπανση. Και το μέγεθος του προβλήματος αντικατατοπτρίζει η αύξηση των αιωρούμενων σωματιδίων τα τελευταία χρόνια.
Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι στην Αττική οι εκπομπές των αιωρούμενων σωματιδίων πριν από την κρίση το 2007- προέρχονταν κατά 43% από σταθερές πηγές καύσης (καύση ξύλων) και το 2011 ξεπέρασε το 54% λόγω της καύσης βιομάζας για θέρμανση.
Τα στοιχεία αυτά, αναφέρονται σε έρευνα που παρουσίασαν « Τα Νέα» τον περασμένο Μάρτιο , η οποία πραγματοποιήθηκε από το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών για την ακτινογραφία της ρύπανσης τόσο στην Αττική όσο και την υπόλοιπη Ελλάδα το χρονικό διάστημα 2009-2015.