Ας προσπαθήσουμε να προσπεράσουμε την τραγική εικόνα και τα μηνύματα που εξέπεμψε η αποστολή του υπουργείου Αμυνας και της Βουλής στο Καστελόριζο. Ας εξετάσουμε τι πραγματικά χρειάζονται οι κάτοικοι του ακριτικού νησιού ώστε να μην αισθάνονται πολίτες δεύτερης κατηγορίας έναντι αυτών των Αθηνών, της Πάτρας ή ακόμα και της Ρόδου.
Η πραγματικότητα είναι σκληρή: Φαρμακείο δεν υπάρχει, έκλεισε το 2013, και οι κάτοικοι προμηθεύονται τα φάρμακά τους είτε ταχυδρομικώς από τη Ρόδο είτε περνώντας απέναντι στην Τουρκία. Παιδίατρος, ομοίως, δεν υπάρχει. Εάν μάλιστα κάποιοι από τους «γενναίους» της αποστολής παραμείνουν για έναν μήνα στο Καστελόριζο, θα διαπιστώσουν ότι το μόνο πρόβλημα που δεν έχουν είναι αυτό της στρατιωτικής ασφάλειας.
Αρα εάν υπάρχει πραγματική βούληση για την ανύψωση του ηθικού αλλά και την πραγματική βελτίωση της ζωής των κατοίκων του Καστελόριζου ας σκεφθούν και ας εφαρμόσουν πραγματικές λύσεις στα ουσιαστικά προβλήματά τους και τυχόν μελλοντικά, όπως αντιμετώπιση κύματος προσφύγων.
Ενα μέτρο θα μπορούσε να ήταν η ίδρυση στρατιωτικού φαρμακείου που να εξυπηρετεί κατοίκους αλλά και τουρίστες. Πάντως το μόνο που δεν χρειάζονται είναι εθνικιστικές και ανόητες κορόνες ότι διεκδικούμε την Κωνσταντινούπολη! Επιτέλους, οι αρμόδιοι πολιτικοί ας μη σκέφτονται μόνο πώς θα σαγηνεύσουν την ψήφο των πολιτών αλλά και πώς θα προσφέρουν λύσεις.