Οταν έρχεται η συζήτηση στο απλό, οικείο και καθημερινό φαγητό, ο περισσότερος κόσμος θα αναφέρει τα μακαρόνια, το παστίτσιο και τα κεφτεδάκια με τις τηγανητές πατάτες. Μεγαλώνοντας, αντί να περιοριζόμαστε στα σκέτα τηγανητά κεφτεδάκια που τρώγαμε στα όρθια στις εκδρομές και στα παιδικά πάρτι, τα αναζητούμε και πάλι, σε κάποια πιο μαγειρευτή εκδοχή τους, με μια κόκκινη σάλτσα να διαποτίζει τις τραγανές, κομμένες στο χέρι πατατούλες –όλα με υποκοριστικά, σύμφωνα με το επικρατούν λεξιλόγιο του οικείου φαγητού. Με αυτή την έντονα πικάντικη σάλτσα ξεφεύγουμε πολύ από τις «παιδικές» γεύσεις, αλλά αρκεί, νομίζω, η νοστιμιά της για να την κάνει οικεία.


Αρνίσια κεφτεδάκια με σάλτσα ντομάτας και καρυδιών

Υλικά για 4 άτομα (ως ορεκτικό)

Για τη σάλτσα

  • ½ κ. σούπας καρύδια, σπασμένα
  • 1 πιπεριά Φλωρίνης, ψιλοκομμένη, χωρίς τα σπόρια της
  • 1 μέτρια ντομάτα
  • 1 σκελίδα σκόρδο, με τη φλούδα της
  • 1 κ. σούπας ελαιόλαδο
  • 1 κ. σούπας μηλόξιδο
  • ½ κ. καφέ κοκκινοπίπερο
  • 1 κ. σούπας μαϊντανό, ψιλοκομμένο
  • ½ κ. καφέ πάπρικα
  • φυσικό αλάτι

Για τον κιμά (για 16 κεφτέδες)

  • 450 γρ. αρνίσιο κιμά
  • ½ κ. καφέ ξερό κόλιανδρο
  • 1 κ. καφέ κύμινο, σε σπόρους
  • ½ κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 1 γεμάτο φλιτζ. του τσαγιού φρέσκο κόλιανδρο, μαζί με τα πιο τρυφερά κλωνάρια του
  • 1 γεμάτο φλιτζ. του τσαγιού μαϊντανό, με τα πιο τρυφερά κλωνάρια του
  • 2½ κ. καφέ μη επεξεργασμένο αλάτι
  • 1 κρόκο αβγού
  • 1½ κ. καφέ πάπρικα
  • 1 κ. καφέ φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 1 πρέζα καυτερό κοκκινοπίπερο
  • 2-3 κ. σούπας ελαιόλαδο

Εκτέλεση

Σε μια λαμαρίνα, απλώνετε τα καρύδια και τα καβουρδίζετε σε προθερμασμένο, στους 220°C, φούρνο, για 5 λεπτά. Μόλις τα βγάλετε, τοποθετείτε στην ίδια λαμαρίνα την πιπεριά, την ντομάτα και το σκόρδο, τα αλείφετε με λίγο ελαιόλαδο και τα αφήνετε να «μαραθούν» για 20-25 λεπτά. Μόλις κρυώσουν λίγο, αφαιρείτε τη φλούδα τους και τα πολτοποιείτε όλα μαζί, προσθέτοντας και τα καρύδια, το ελαιόλαδο, το μηλόξιδο, τον μαϊντανό και τα μπαχαρικά, ώσπου να γίνουν μια λεία πάστα. Προσθέτετε αλατοπίπερο και την αφήνετε να σταθεί. Εν συνεχεία, σε ένα μικρό τηγάνι, καβουρδίζετε τον ξερό κόλιανδρο, αναδεύοντάς τον συχνά, προσθέτετε τους σπόρους του κύμινου και τα αφήνετε για 2 λεπτά, ώσπου να βγάλουν το άρωμά τους. Μόλις κρυώσουν λίγο, τα κοπανάτε στο γουδί ή τα θρυμματίζετε στη μηχανή που κόβετε και τον καφέ. Ψιλοκόβετε το κρεμμύδι, τον κόλιανδρο και τον μαϊντανό στο μπλέντερ και τα στεγνώνετε στο ειδικό δοχείο φυγοκέντρισης για σαλάτες ή σε μια πετσέτα. Σε ένα μεγάλο μπολ, αναμειγνύετε το μείγμα του κρεμμυδιού με τα καβουρδισμένα μπαχαρικά, την πάπρικα, το πιπέρι, το κοκκινοπίπερο και 1 κουταλίτσα αλάτι, προσθέτετε τον κρόκο του αβγού και τον κιμά, χωρίς να τον ζυμώσετε υπερβολικά. Μπορείτε να πλάσετε τους κεφτέδες με υγρά χέρια ή να χρησιμοποιήσετε ένα μεγάλο κουτάλι ή το ειδικό κουτάλι του παγωτού (χωρητικότητας 25 ml) για να παίρνετε πάντα ίση δόση κιμά και να ρίχνετε στο τηγάνι με το ζεστό ελαιόλαδο (σε μέτρια θερμοκρασία). Τους τηγανίζετε σε δύο δόσεις, γυρνώντας τους πότε πότε, για να ψηθούν ομοιόμορφα, και τους βγάζετε με τρυπητή κουτάλα επάνω σε απορροφητικό χαρτί. Τους σερβίρετε ζεστούς μέσα ή μαζί με τη σάλτσα τους.

Tip

Για να «φυγοκεντρίσετε» τα μυρωδικά τα απλώνετε σε μια πετσέτα, δένετε τις τέσσερις άκρες της και τη γυρίζετε, όπως οι αθλητές τη σφύρα, για να απορροφήσει όλα τα υγρά τους.

* Δημοσιεύθηκε στο BHmagazino την Κυριακή 13 Νοεμβρίου 2016

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ