Μερικές φορές γυρίζω στο σπίτι και ετοιµάζω κάτι στα πρόχειρα. Το «πρόχειρα», όµως, δεν σηµαίνει χωρίς φροντίδα, αναφέρεται στα υλικά που διαθέτω, χωρίς να χρειαστεί να ψωνίσω ή να κάνω χρονοβόρες προετοιµασίες. Φτιάχνω µια σούπα, µε ζυµαρικά της στιγµής, τη δένω µε λίγο τυρί που ενδέχεται να µου βρίσκεται ή µια απλή µακαρονάδα µε µια σάλτσα που προκύπτει από τα βρισκούµενα στα ντουλάπια µου. Μοναδική προϋπόθεση είναι να υπάρχουν ήδη στο σπίτι, ως αυτονόητη βάση, κάποια στοιχειώδη υλικά: ελαιόλαδο, λίγο ψωµί, έστω και ξερό, ζυµαρικά, λεµόνι, λίγο τυρί, καµιά κονσέρβα, µπαχαρικά, αλάτι, πιπέρι και λοιπά αρτύµατα.

Ζυμαρικά με αντζούγιες, σκόρδο και καψαλισμένα ψίχουλα

Υλικά για 4 άτομα

  • 200 γρ. ξερό προζυμένιο ψωμί
  • 1 κ. καφέ ξύσμα λεμονιού, ακέρωτου
  • 6 σκελίδες σκόρδο
  • αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 75 ml ελαιόλαδο
  • 4 φιλέτα αντζούγιας σε λάδι
  • 4 καυτερές πιπερίτσες, ψιλοκομμένες, ή ½ κ. σούπας μπούκοβο (όσο καυτερό αντέχετε)
  • 1 κ. σούπας χυμό λεμονιού
  • 400 γρ. ζυμαρικά της αρεσκείας σας
  • 4 κ. σούπας πρόβεια κεφαλογραβιέρα, τριμμένη
  • 2 κ. σούπας βούτυρο
  • 1 κ. σούπας μαϊντανό, ψιλοκομμένο

Εκτέλεση

Βάζετε το ψωμί στο μπλέντερ για να το θρυμματίσετε σε ψίχουλα, μαζί με το ξύσμα του λεμονιού και τις μισές σκελίδες του σκόρδου. Αλατοπιπερώνετε το μείγμα και το ρίχνετε σε ένα φαρδύ τηγάνι, όπου θα έχετε ήδη ζεστάνει, σε μέτρια θερμοκρασία, 50 ml από το ελαιόλαδο. Αφήνετε να ροδίσουν για περίπου 1 λεπτό, ενώ ανακατεύετε τακτικά με μια ξύλινη κουτάλα, ώσπου να πάρουν χρώμα τα ψίχουλα. Προσθέτετε τις πιπερίτσες ή το μπούκοβο και τις αντζούγιες, πιέζοντάς τες με την κουτάλα, ώστε να διαλυθούν μέσα στο μείγμα. Πέντε λεπτά αργότερα τις μεταφέρετε, με τρυπητή κουτάλα, σε ένα μπολ. Ζεσταίνετε το υπόλοιπο ελαιόλαδο στο ίδιο τηγάνι και σοτάρετε το σκόρδο, κομμένο σε φετούλες, ανακατεύοντας για λιγότερο από 1 λεπτό, και περιχύνετε με τον χυμό λεμονιού. Βράζετε τα ζυμαρικά σε άφθονο αλατισμένο νερό, περίπου 3 λεπτά λιγότερο από τον χρόνο που αναγράφεται στη συσκευασία τους. Τα βγάζετε από την κατσαρόλα με μια λαβίδα και τα ρίχνετε στο τηγάνι, μαζί με 1 φλιτζάνι από το νερό στο οποίο έβρασαν, και συνεχίζετε το μαγείρεμά τους. Μόλις αποκτήσουν την υφή που προτιμάτε (προτείνω al dente), προσθέτετε επιπλέον 3 κουταλιές νερό, το τυρί λίγο λίγο, και ανακατεύετε. Απομακρύνετε το σκεύος από τη φωτιά και ρίχνετε τα τραγανά ψίχουλα και το βούτυρο, ανακατεύοντάς το μέχρι να λιώσει. Πασπαλίζετε με τον μαϊντανό και σερβίρετε.


Σούπα με «περαστά» μακαρονάκια

Υλικά για 4-5 άτομα

  • 100 γρ. αρσενικό Νάξου, τριμμένο
  • 100 γρ. ψίχουλα από ξερό ψωμί
  • 3 αβγά
  • ½ κ. καφέ μοσχοκάρυδο, τριμμένο
  • ξύσμα από 1 λεμόνι, ακέρωτο
  • 1½ λίτρο σπιτικό ζωμό κότας με λαχανικά

Εκτέλεση

Σε ένα μεγάλο μπολ βάζετε το τυρί, τα ψίχουλα του ξερού ψωμιού, το μοσχοκάρυδο και το ξύσμα λεμονιού. Προσθέτετε τα αβγά και ζυμώνετε με τα χέρια σας μέχρι να αποκτήσει το μείγμα τη σύσταση μιας υγρής και απαλής ζύμης, που μόλις θα καταφέρνει να διατηρείται συμπαγής. Αν σας φανεί πολύ αραιή, προσθέτετε κι άλλα ψίχουλα ψωμιού και τυρί, αν πάλι σάς φαίνεται πιο σφιχτή από αυτό που περιγράφω, προσθέτετε μια-δυο κουταλιές της σούπας νερό. Την αφήνετε να σταθεί για 20 λεπτά, σε ένα δροσερό σημείο της κουζίνας, και στη συνέχεια την περνάτε από ένα μεταλλικό σουρωτήρι με χοντρές τρύπες ή από έναν μύλο λαχανικών χειρός, σχηματίζοντας τα «περαστά» ζυμαρικά, κοντά και παχουλά, σαν μικρά σκουλήκια. Βράζετε τον ζωμό, ελέγχετε αν χρειάζεται επιπλέον αλάτι και ρίχνετε τα ζυμαρικά. Μόλις δείτε πως ανεβαίνουν στην επιφάνεια, η σούπα είναι έτοιμη για να τη σερβίρετε.

* Δημοσιεύθηκε στο BHmagazino την Κυριακή 6 Νοεμβρίου 2016

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ