Η σοκολάτα χωρίζει τους ανθρώπους σε δύο στρατόπεδα. Σε αυτούς που την αγαπούν με πάθος και όταν αναφέρεται η λέξη «γλυκό» αμέσως θεωρούν ευνόητο τον προσδιορισμό «σοκολατένιο» και σε αυτούς που την εχθρεύονται, θεωρώντας τη βαριά, ισοπεδωτική ή μονοδιάστατη, γιατί ποτέ δεν μπήκαν στον κόπο να τη γνωρίσουν καλύτερα και να ανακαλύψουν τις ποικιλίες της, τα τοπωνύμια των φυτειών του κακαόδεντρου, τις διαφορετικές ποιότητες, τα αρώματα και τις γεύσεις της. Το τραγανό κέικ σοκολάτας που παραμένει σχεδόν υγρό στο εσωτερικό του (εξ ου και φοντάν), η σος σοκολάτας πασπαρτού, καθώς και η τάρτα που σας προτείνω, είναι συνταγές αφιερωμένες σε όσους θεωρούν τον εαυτό τους αθεράπευτα σοκολατοφάγο.

Τάρτα σοκολάτα

Υλικά για 1 μεσαία ταρτιέρα

  • 1 έτοιμη, προψημένη βάση για τάρτες
  • 100 γρ. μαύρη σοκολάτα (περιεκτικότητα σε κακάο 66%)
  • 75 γρ. βούτυρο με αλάτι
  • 3 αβγά
  • 110 γρ. ζάχαρη άχνη
  • 20 γρ. σκόνη κακάο χωρίς ζάχαρη, όσο το δυνατόν καλύτερης ποιότητας
  • 1 πρέζα αλάτι

Εκτέλεση

Λιώνετε τη σοκολάτα και το βούτυρο σε μπεν μαρί. Χωρίζετε τα ασπράδια από τους κρόκους και χτυπάτε τους κρόκους με τη ζάχαρη, μέχρι να ασπρίσει το μείγμα. Προσθέτετε το μείγμα σοκολάτας και βουτύρου στους χτυπημένους κρόκους και ρίχνετε από πάνω το κακάο, κοσκινίζοντας ταυτόχρονα. Ανακατεύετε καλά μέχρι να ομογενοποιηθεί το νέο μείγμα. Χτυπάτε τα ασπράδια σε σφιχτή μαρέγκα, προσθέτοντας και την πρέζα του αλατιού που θα σφίξει καλύτερα τα ασπράδια. Ρίχνετε τη μαρέγκα στο μείγμα, ανασηκώνοντας τις άκρες του με μια πλαστική σπάτουλα ζαχαροπλαστικής κι όταν ενσωματωθεί η μαρέγκα, τότε μεταγγίζετε το μείγμα σε μια μεσαία ταρτιέρα, όπου έχετε ήδη στρώσει την προψημένη βάση, και ψήνετε την τάρτα, σε προθερμασμένο, στους 180°C, φούρνο, για 30-35 λεπτά. Το σημάδι ότι έχει ψηθεί σωστά το δίνει η γέμιση, που αρχίζει να φουσκώνει. Αν δεν τη σερβίρετε χλιαρή και επιλέξετε να τη διατηρήσετε στο ψυγείο, θα πρέπει να υπολογίσετε να τη βγάλετε περίπου 1 ώρα πριν, μέχρι να επανέλθει σε θερμοκρασία δωματίου για να είναι πιο «εκφραστική» η σοκολάτα.

Κέικ σοκολάτας φοντάν

Υλικά για 6 άτομα

  • 200 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα (περιεκτικότητα σε κακάο 66%)
  • 200 γρ. βούτυρο
  • 200 γρ. ζάχαρη
  • 4 αβγά
  • 100 γρ. κορν φλάουρ

Εκτέλεση

Σε μια μικρή κατσαρόλα, λιώνετε τη σοκολάτα μαζί με το βούτυρο σε χαμηλή θερμοκρασία (εναλλακτικά, μπορείτε να τη λιώσετε σε μπεν μαρί). Απομακρύνετε το σκεύος από τη φωτιά, μεταγγίζετε τη λιωμένη σοκολάτα σε ένα μπολ, προσθέτετε τη ζάχαρη και ανακατεύετε καλά. Αφήνετε το μείγμα να χλιάνει και προσθέτετε τα αβγά και το κορν φλάουρ. Ανακατεύετε και πάλι πολύ καλά, μέχρι να σχηματιστεί μια λεία μάζα, την οποία μεταφέρετε σε μια ελαφρά βουτυρωμένη φόρμα διαμέτρου 22-25 εκ. (είτε μια τετράγωνη είτε μια φόρμα σε σχήμα καρδιάς). Ψήνετε το κέικ σε προθερμασμένο, στους 150°C, φούρνο, για 15-20 λεπτά. Το αφήνετε να κρυώσει πολύ καλά πριν το ξεφορμάρετε, γιατί καθώς το κέικ παραμένει υγρό εσωτερικά, κινδυνεύει να διαλυθεί.

Σος σοκολάτας που δεν πήζει

Υλικά για 1 δόση (για κέικ και γλυκά)

  • 2 πλάκες κουβερτούρα μπίτερ
  • 250 ml κρέμα γάλακτος
  • 1 γεμάτη κ. καφέ βούτυρο


Εκτέλεση

Σε μια μικρή κατσαρόλα, σε χαμηλή θερμοκρασία, λιώνετε τη σοκολάτα μέσα στην κρέμα γάλακτος, προσθέτετε το βούτυρο και δουλεύετε με μια σπάτουλα ζαχαροπλαστικής, σταθερά και με αργές κινήσεις.

* Δημοσιεύθηκε στο BHmagazino το Σάββατο 29 Οκτωβρίου 2016

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ