Ερχονται τα μεταλλαγμένα… πουλόβερ

Το ένα μετά το άλλο τα πράγματα γύρω μας μεταλλάσσονται – εκεί όπου βάζει το «χεράκι» της η γενετική μηχανική. Κινέζοι επιστήμονες δημιούργησαν μεταλλαγμένες κατσίκες που παράγουν περισσότερο μαλλί κασμίρ.

Το ένα μετά το άλλο τα πράγματα γύρω μας μεταλλάσσονται – εκεί όπου βάζει το «χεράκι» της η γενετική μηχανική. Κινέζοι επιστήμονες δημιούργησαν μεταλλαγμένες κατσίκες που παράγουν περισσότερο μαλλί κασμίρ.

Το επίτευγμα

Οι ερευνητές του Κολλεγίου Ζωικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του Βορειοδυτικού Πανεπιστημίου A & F (NWAFU) στη Γιανγκλίνγκ, με επικεφαλής τον Γιουλίν Τσεν, οι οποίοι εκτρέφουν τις γενετικά τροποποιημένες κατσίκες με μαλλί κασμίρ, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στην επιθεώρηση «PLoS One».

Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν τη νέα τεχνική ακριβούς γονιδιακής επεξεργασίας CRISPR για να μπλοκάρουν ένα γονίδιο, το FGF5, που εμποδίζει τις τρίχες να μεγαλώσουν περισσότερο. Το ίδιο γονίδιο «φρενάρει» την ανάπτυξη των τριχών σε πολλά ζώα και στους ανθρώπους. Μερικοί άνθρωποι που έχουν μετάλλαξη στο εν λόγω γονίδιο, εμφανίζουν τριχομεγαλία, π.χ. στα βλέφαρά τους. Με τη «διαγραφή» του συγκεκριμένου γονιδίου από το DNA, οι επιστήμονες κατάφεραν να δημιουργήσουν κατσίκες, οι οποίες παράγουν κατά το ένα τρίτο περισσότερο κασμίρ από ό,τι οι κανονικές κατσίκες.

Ο στόχος και οι αντιδράσεις

Η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός μαλλιού κασμίρ στον κόσμο. Στόχος των Κινέζων επιστημόνων είναι να δημιουργήσουν στο μέλλον μεγάλους πληθυσμούς από μεταλλαγμένες κατσίκες, οι οποίες θα παράγουν ακόμη περισσότερο από αυτό το δημοφιλές διεθνώς απαλό μαλλί. Παραμένει πάντως ασαφές αν το κασμίρ από τα μεταλλαγμένα ζώα θα διατηρείται ξεχωριστά από το κανονικό κασμίρ ή τα δύο μαλλιά θα αναμειγνύονται.

Είναι επίσης άγνωστο κατά πόσο οι καταναλωτές, ιδίως στην Ευρώπη που είναι πιο επιφυλακτική έως αρνητική για τα μεταλλαγμένα προϊόντα, θα έχουν πρόβλημα ή όχι με το κασμίρ από γενετικά τροποποιημένα ζώα. Ερωτηματικό παραμένει και η στάση των αρμόδιων εποπτικών Αρχών σε Ευρώπη και ΗΠΑ. Σε κάθε περίπτωση, σε λίγα χρόνια μάλλον θα αρχίσετε να κοιτάτε καχύποπτα το κασμιρένιο πουλόβερ που θα σας χαρίσουν!

Newsroom ΔΟΛ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Science
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk