Τρωκτικά σε θέσεις-κλειδιά

Υπάρχει μια εταιρεία με παράξενο όνομα (ίσως για να μην προκαλεί υποψίες), με παρουσία στην Αθήνα, με έδρα το Λονδίνο,

Τρωκτικά σε θέσεις-κλειδιά | tovima.gr
Υπάρχει μια εταιρεία με παράξενο όνομα (ίσως για να μην προκαλεί υποψίες), με παρουσία στην Αθήνα, με έδρα το Λονδίνο, η οποία τελευταίως έχει αναπτύξει ένα ιδιότυπο σύστημα, πολύ δραστήριο, στην ανεύρεση στελεχών. Και τι νομίζετε ότι κάνει με αυτά τα στελέχη; Τα «φυτεύει», όπως λένε οι γνωρίζοντες, σε διάφορους οργανισμούς, τράπεζες και υπηρεσίες, πάντοτε όμως σε κρίσιμες θέσεις, όπως λόγου χάρη: ως υπευθύνους προμηθειών, διαφημίσεων, πωλήσεων κ.τ.λ. Θέσεις, δηλαδή, κλειδί που έχουν να κάνουν με τη διαχείριση χρημάτων. Και βρίσκουν έναν τρόπο ώστε να μετακινούν τα στελέχη από μια εταιρεία στην άλλη. Με αυτόν τον τρόπο μπορούν να ελέγχουν συνεχώς κρίσιμες εργασίες κατανομής χρημάτων, όπως διαφημιστικά κονδύλια, προμήθειες και κυρίως τις νευραλγικές θέσεις στις τράπεζες. Πραγματικά τρωκτικά δηλαδή. Προσεχώς περισσότερα…

Sic transit gloria mundi
Το ζεύγος Θόδωρου και Γιάννας Αγγελοπούλου δεν περνά τις καλύτερες των ημερών. Μετά τη μεγάλη ζημιά που υπέστη με τα πλοία γεωτρύπανα, η μία συμφορά ακολουθεί την άλλη. Μαθαίνω ότι το ζεύγος έκλεισε το ναυτιλιακό γραφείο που είχε στην Αθήνα, μετέφερε τη φορολογική του έδρα στο Λονδίνο, έχασε το νεοκλασικό ακίνητο επί της οδού Πανεπιστημίου, απέναντι από τα Προπύλαια του Πανεπιστημίου, αντιμετωπίζει δυσκολίες στη διαχείριση του Blue Land, του ολυμπιακού ακινήτου δίπλα στο ΟΑΚΑ. Και το χειρότερο; Εβγαλε στο σφυρί το πολυτελέστατο σκάφος «ΟΚΤΟ».
nnn
Το «ΟΚΤΟ», μήκους 66 μέτρων, παρελήφθη το 2014 έναντι 50 εκατ. δολαρίων. Το 2015 βγήκε η αγγελία πώλησής του με τιμή 54 εκατ. δολάρια. Δεν βρέθηκε όμως αγοραστής και τώρα, όπως λέει η πιάτσα, δεν πιάνει ούτε 35 εκατ. δολάρια. Προβλήματα πλουσίων, πιθανόν να πείτε. Ομως στο σκάφος «ΟΚΤΟ» αποτυπώνεται όλη η αυταρέσκεια του κόσμου τούτου. Η χλιδή είναι ανείπωτα προκλητική, όσο δεν παίρνει για κοινούς θνητούς, και δείγμα της ύβρεως με την αρχαιοελληνική έννοια του όρου. Sic transit gloria mundi, δηλαδή «έτσι χάνεται η (μάταιη) δόξα του κόσμου».
Ερχεται ανασχηματισμός
Ηρθε, αφήνουν από το Μαξίμου να διαρρεύσει, η ώρα του ανασχηματισμού. Αν και ο Πρωθυπουργός, όπως μαθαίνω, δεν συζήτησε το ζήτημα με τους συνεργάτες του (και με τον Πρόεδρο της Βουλής), η Ολγα Γεροβασίλη τον εξήγγειλε. Δεν είπε βεβαίως την ημερομηνία (μάλλον δεν τη γνωρίζει), ωστόσο έδωσε το στίγμα. Θα είναι, είπε, ένας ριζικός ανασχηματισμός με νέα πρόσωπα (και εξωκοινοβουλευτικά) και θα δοθεί έμφαση στο υπουργείο Μετανάστευσης. Οπως ήταν αναμενόμενο, άρχισε μια ακατάσχετη ονοματολογία. Αποτέλεσμα, να ενταθεί η αγωνία των νυν υπουργών. Μένουν ή φεύγουν; Η μόνη ένδειξη που υπάρχει ότι ήρθε η ώρα του ανασχηματισμού είναι επειδή στα περισσότερα υπουργεία οι υπουργοί έχουν κατεβάσει τα μολύβια τους και περιμένουν την αναδόμηση ή την καρατόμηση. Κάτι βεβαίως που γνωρίζει και ο κ. Τσίπρας, αφού αυτός προανήγγειλε ανασχηματισμό από το βήμα του Συνεδρίου. Είπε συγκεκριμένα ότι μόλις ολοκληρωθεί οι «κομματικός ανασχηματισμός», θα προχωρήσει και στον ανασχηματισμό της κυβέρνησής του. Ο κομματικός ανασχηματισμός ολοκληρώνεται το Σαββατοκύριακο. Τώρα ουδείς γνωρίζει εάν με τον επερχόμενο ανασχηματισμό θα επιλύσει προβλήματα ή θα δημιουργήσει νέα. Γιατί, όπως συμβαίνει σε κάθε ανασχηματισμό, τα «συντροφικά μαχαιρώματα» αρχίζουν την επομένη της αναδόμησης της κυβέρνησης. Οσο ριζική και αν είναι. Οσα νέα πρόσωπα και αν προστεθούν σε αυτήν.
nnn
Αλλά προτού εισέλθω και εγώ στον πειρασμό της ονοματολογίας, χρήσιμο είναι να σας μεταφέρω ένα κουίζ, που τελευταίως κάνει θραύση ανάμεσα στα κυβερνητικά στελέχη. Οχι για κανέναν ιδιαίτερο λόγο, αλλά για να δείτε τι περιμένει αυτούς που φεύγουν και αυτούς που έρχονται ή μένουν: Ποιο πρωτοκλασάτο κυβερνητικό στέλεχος λέει για τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ότι καίγονται μόνο για τα ρουσφέτια τους;
nnn
Μπορεί ο Αλ. Τσίπρας να μην κατήρτισε ακόμα τον κατάλογο του νέου Υπουργικού του Συμβουλίου, αλλά οι υπουργοί κάθονται πλέον σε αναμμένα κάρβουνα. Ορισμένοι είχαν το σθένος και την τόλμη (!) να αποταθούν στο Μέγαρο Μαξίμου. Ενας μάλιστα (γνωστός και μη εξαιρετέος με τις αστοχίες και τις γκάφες του) εμφανίστηκε, λένε, με άγριες διαθέσεις διαμηνύοντας μέσω τρίτων στον κ. Τσίπρα ότι εάν τον μετακινήσει από το πόστο του… μπορεί και να… πέσει η κυβέρνηση. Είναι ο υπουργός που μάλλον χάνει το υπουργείο του, αλλά για να μην πέσει η κυβέρνηση, ο κ. Τσίπρας θα φροντίσει να του δώσει ένα άλλο υπουργείο. Ο Νίκος Φίλης μπορεί να λέει ό,τι θέλει, ότι δηλαδή δεν φεύγει από το Παιδείας γιατί έχει να επιτελέσει έργο, αλλά μαθαίνω ότι ο κ. Τσίπρας τον θέλει κοντά του στο Μαξίμου ως εκπρόσωπο Τύπου. Εκεί όπου υπάρχουν πολλοί μνηστήρες είναι στο υπουργείο Εξωτερικών. Θέλει να παραμείνει ο Νίκος Κοτζιάς, το καλοβλέπει και η Ρένα Δούρου (αλλά δεν ξέρει τι θα κάνει με την έδρα της Περιφέρειας), ενώ τελευταίως ακούγεται και ένα άλλο όνομα. Αυτό του Νίκου Παππά, ο οποίος μετά το φιάσκο του διαγωνισμού με τις τηλεοπτικές άδειες, θέλει ένα υπουργείο χωρίς φθορά, μπας και ξεχαστούν όσα έως τώρα έκανε.

Ποια ονόματα ακούγονται
Οσον αφορά τα νέα ονόματα, «παίζει» αυτό του Φώτη Κουβέλη, ο οποίος καθόταν στην πρώτη σειρά στο Συνέδριο χειροκροτώντας τον Αλ. Τσίπρα. Μαθαίνω όμως ότι ο κ. Κουβέλης συζητεί μόνο το υπουργείο Δικαιοσύνης και τίποτε άλλο. Ετσι, δεν αποκλείονται εκπλήξεις. Αφού κυρίως οι ανασχηματισμοί γίνονται για να κερδίσουν χρόνο οι πρωθυπουργοί, το μόνο που τους απομένει είναι να αιφνιδιάσουν. Αν, φέρ’ ειπείν, ακούσετε ότι ο Π. Καμμένος προβιβάζεται σε Αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, διατηρώντας και το υπουργείο Αμυνας, μην εκπλαγείτε, τη στιγμή που, όπως λένε, έχει πλήρως «συριζοποιηθεί». Ή ακόμα να μεταφερθούν οι αρμοδιότητες του «Θρησκευμάτων» στο υπουργείο Εσωτερικών, το οποίο ο Π. Κουρουμπλής δεν θέλει να εγκαταλείψει, παρά το γεγονός ότι το καλοβλέπουν η Ολγα Γεροβασίλη, ο Κ. Πουλάκης (σημερινός γενικός γραμματέας) ή ο κ. Μαντάς. Οπως δεν πρέπει να παραξενευτείτε εάν ο Π. Πολάκης παραμείνει στην κυβέρνηση, είτε στο υπουργείο Υγείας, είτε, όπως τελευταίως ακούστηκε, στο Προστασίας του Πολίτη. Μάλλον το τελευταίο ως ανέκδοτο του ανασχηματισμού θα πρέπει να εκληφθεί…
nnn
Εκείνο που γνωρίζω είναι ότι ο Αλ. Τσίπρας θέλει να τελειώνει όσο το δυνατόν γρηγορότερα με όλα τα ανοικτά θέματα, γιατί, όπως λέει, θέλει να ασχοληθεί με σοβαρότερα ζητήματα, όπως για παράδειγμα το χρέος, η αξιολόγηση και η επίσκεψη Ομπάμα. Ενα από τα ζητήματα τα οποία αναγνωρίζει ότι προκάλεσαν και προκαλούν φθορά στην κυβέρνηση, αλλά και στην εικόνα του, είναι αυτό των τηλεοπτικών αδειών. Μαθαίνω ότι έδειξε ενδιαφέρον να επισπευσθούν οι διαδικασίες με το ΣτΕ. Δεν τον ενδιαφέρει ποιο θα είναι το αποτέλεσμα, παρά να τελειώνει αυτή η θλιβερή ιστορία, την οποία όμως ο ίδιος δημιούργησε, συνεπικουρούμενος από τον Νίκο Παππά.
Στο Αγιον Ορος και ο κ. Μητσοτάκης

Στο Αγιον Ορος για προσκύνημα θα βρεθεί από την Πέμπτη ο πρόεδρος της ΝΔ Κυρ. Μητσοτάκης, και η Ιερά Κοινότητα μαθαίνω ότι του ετοιμάζει λαμπρή υποδοχή. Θα διανυκτερεύσει στη Μονή Σίμωνος Πέτρας και θα παραστεί και στην πρωινή λειτουργία.
nnn
Θα επισκεφθεί τον Ιερό Ναό του Πρωτάτου όπου φυλάσσεται η θαυματουργή εικόνα του Αξιον Εστί. Μόνο που δεν θα κάνει αυτό που έκανε ο Αλ. Τσίπρας, όταν επισκέφθηκε το Αγιον Ορος τον Αύγουστο του 2014. Τότε που ζήτησε από την Ιερά Κοινότητα να μείνει για δέκα λεπτά μόνος του μαζί με την Πλατυτέρα των Ουρανών. Ο κ. Μητσοτάκης θα βρεθεί μπροστά στην εικόνα, όπως ακριβώς κάνουν όλοι οι πιστοί.
nnn
Παραμένει πάντως και στον ΣΥΡΙΖΑ η απορία τι έκανε ο κ. Τσίπρας αυτά τα δέκα λεπτά μόνος του με τη θαυματουργή εικόνα… Προσευχήθηκε για να κερδίσει τις εκλογές;

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk