Αν σας αρέσει το ζεστό άρωμα που πλημμυρίζει το σπίτι την ώρα που ψήνονται τα κέικ, οι τάρτες και τα ψωμιά, θα σας προτείνω να βάλετε την ποδιά της κουζίνας, να σηκώσετε τα μανίκια και να ανασκουμπωθείτε για να ζυμώσουμε παρέα το αλμυρό κέικ ή την τάρτα που ακολουθούν.


Αλμυρό κέικ με γραβιέρα και μαραθόσπορο

Υλικά για μία φόρμα

  • 2 αβγά
  • 3 κ. σούπας εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο
  • 200 ml γάλα
  • 150 γρ. αλεύρι για πίτσα
  • 100 γρ. μαύρο αλεύρι φαγόπυρου
  • 150 γρ. γραβιέρα Κρήτης, κομμένη σε κυβάκια
  • 1 κ. καφέ σπόρους γλυκάνισου
  • 1 κ. καφέ μαραθόσπορο
  • 1 κ. καφέ σπόρους κύμινου
  • 15 γρ. μαγιά
  • αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Χτυπάτε τα αβγά με το ελαιόλαδο και το γάλα σε μια μεγάλη λεκάνη ζυμώματος. Προσθέτετε και τα δύο αλεύρια, ανακατεύετε καλά και προσθέτετε τους μισούς σπόρους των μπαχαρικών, μαζί με το αλάτι, αρκετό φρεσκοτριμμένο πιπέρι και τα κυβάκια της γραβιέρας. Διαλύετε τη μαγιά σε μερικές κουταλιές γάλα και τη ρίχνετε κι αυτή στη ζύμη. Ζυμώνετε ξανά το μείγμα για λίγα λεπτά και το μεταφέρετε σε μια αντικολλητική φόρμα, περασμένη με ελάχιστο ελαιόλαδο, η οποία θα πρέπει να γεμίσει περίπου μέχρι τη μέση ή και λίγο παραπάνω. Πασπαλίζετε την επιφάνεια του κέικ με τα υπόλοιπα μπαχαρικά και, αν θέλετε, προσθέτετε και λίγο ανθό αλατιού (αφρίνα). Ψήνετε το κέικ σε προθερμασμένο, στους 180°C, φούρνο, για 35-40 λεπτά, και αν ο φούρνος σας διαθέτει γκριλ, το ψήνετε άλλα 2-3 λεπτά για να ροδίσει καλύτερα η επιφάνειά του. Το κόβετε και το σερβίρετε πολύ ζεστό, για να απολαύσετε καλύτερα όλα τα αρώματά του.

Tip

Αλεύρι φαγόπυρου θα βρείτε σε καταστήματα με βιολογικά προϊόντα, σε deli και ρωσικά παντοπωλεία. Σπόρους κύμινου και καλής ποιότητας ελληνικό μαραθόσπορο (από νησιά των Κυκλάδων) θα βρείτε σε καταστήματα μπαχαρικών και βοτάνων, αλλά όχι σε σουπερμάρκετ.


Τάρτα με κατ σικίσιο τυρί, αχλάδια και φουντούκια

Υλικά για μία φόρμα

  • 2 αβγά
  • 3 κ. σούπας εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο
  • 200 ml γάλα
  • 150 γρ. αλεύρι για πίτσα
  • 100 γρ. μαύρο αλεύρι φαγόπυρου
  • 150 γρ. γραβιέρα Κρήτης, κομμένη σε κυβάκια
  • 1 κ. καφέ σπόρους γλυκάνισου
  • 1 κ. καφέ μαραθόσπορο
  • 1 κ. καφέ σπόρους κύμινου
  • 15 γρ. μαγιά
  • αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Χτυπάτε τα αβγά με το ελαιόλαδο και το γάλα σε μια μεγάλη λεκάνη ζυμώματος. Προσθέτετε και τα δύο αλεύρια, ανακατεύετε καλά και προσθέτετε τους μισούς σπόρους των μπαχαρικών, μαζί με το αλάτι, αρκετό φρεσκοτριμμένο πιπέρι και τα κυβάκια της γραβιέρας. Διαλύετε τη μαγιά σε μερικές κουταλιές γάλα και τη ρίχνετε κι αυτή στη ζύμη. Ζυμώνετε ξανά το μείγμα για λίγα λεπτά και το μεταφέρετε σε μια αντικολλητική φόρμα, περασμένη με ελάχιστο ελαιόλαδο, η οποία θα πρέπει να γεμίσει περίπου μέχρι τη μέση ή και λίγο παραπάνω. Πασπαλίζετε την επιφάνεια του κέικ με τα υπόλοιπα μπαχαρικά και, αν θέλετε, προσθέτετε και λίγο ανθό αλατιού (αφρίνα). Ψήνετε το κέικ σε προθερμασμένο, στους 180°C, φούρνο, για 35-40 λεπτά, και αν ο φούρνος σας διαθέτει γκριλ, το ψήνετε άλλα 2-3 λεπτά για να ροδίσει καλύτερα η επιφάνειά του. Το κόβετε και το σερβίρετε πολύ ζεστό, για να απολαύσετε καλύτερα όλα τα αρώματά του.

Tip

Αλεύρι φαγόπυρου θα βρείτε σε καταστήματα με βιολογικά προϊόντα, σε deli και ρωσικά παντοπωλεία. Σπόρους κύμινου και καλής ποιότητας ελληνικό μαραθόσπορο (από νησιά των Κυκλάδων) θα βρείτε σε καταστήματα μπαχαρικών και βοτάνων, αλλά όχι σε σουπερμάρκετ.

* Δημοσιεύθηκε στο BHmagazino την Κυριακή 16 Οκτωβρίου 2016

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ