57ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης – Ενεση ζωής στο ελληνικό σινεμά

Με στόχο την αναβάθμιση της παρουσίας των ελληνικών ταινιών και ταυτόχρονα την αξιοποίηση των αναπτυξιακών δομών που τους προσφέρει το τμήμα της Αγοράς, το φεστιβάλ κινηματογράφου Θεσσαλονίκης κάνει εφέτος μια τονωτική ένεση στο πρόγραμμά του και αναβαθμίζει το Πανόραμα Ελληνικών Ταινιών σε Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου, το οποίο, σύμφωνα με τον νόμο, δεν είναι διαγωνιστικό.

Με στόχο την αναβάθμιση της παρουσίας των ελληνικών ταινιών και ταυτόχρονα την αξιοποίηση των αναπτυξιακών δομών που τους προσφέρει το τμήμα της Αγοράς, το φεστιβάλ κινηματογράφου Θεσσαλονίκης κάνει εφέτος μια τονωτική ένεση στο πρόγραμμά του και αναβαθμίζει το Πανόραμα Ελληνικών Ταινιών σε Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου, το οποίο, σύμφωνα με τον νόμο, δεν είναι διαγωνιστικό.
Ωστόσο, όπως πρώτο το ΒΗΜΑ είχε ανακοινώσει πριν από λίγο καιρό (δείτε Θεσσαλονίκη, νέο βήμα στο ελληνικό σινεμά), το Φεστιβάλ θα φιλοξενήσει ανεξάρτητα βραβεία: τρία από αυτά, ενισχύουν ήδη το ελληνικό πρόγραμμα και είναι το Βραβείο Κοινού FISCHER, το Βραβείο της Διεθνούς Κριτικής-FIPRESCI- και το Βραβείο των ελλήνων κριτικών – ΠΕΚΚ. Επιπλέον, με πρωτοβουλία της πανεπιστημιακής κοινότητας Θεσσαλονίκης, θα οργανωθεί μια κριτική επιτροπή φοιτητών, η οποία θα απονέμει Βραβείο Καλύτερης Ταινίας και Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής.
Τι θα δούμε αναλυτικά

15 ελληνικές Πρεμιέρες
Από πρωτοεμφανιζόμενους μα και έμπειρους δημιουργούς σε πρώτη προβολή (κατ’ αλφαβητική σειρά. Οι συνόψεις παραχωρούνται από το φεστιβάλ):
Αγάπη, Αγάπη, Αγάπη του Κώστα Ζάπα: Ακραία ερωτική ιστορία, «ηλεκτρισμένη» όπως οι ήρωές της – τέσσερις άνθρωποι που διψούν για αγάπη με κάθε κόστος. Πρωταγωνιστούν οι Άγγελος Βαλέρας, Αγγελική Παπαθεμελή, Νικολίτσα Ντρίζη και ο Αντώνης Παπαδόπουλος που έφυγε πρόσφατα από κοντά μας.
Άφτερλωβ του Στέργιου Πάσχου: Μια μοντέρνα ερωτική ιστορία που μπορεί να ιδωθεί και ως η πιο εναλλακτική ρομαντική κομεντί των ημερών μας. (Βραβείο Επιτροπής Νέων στο τμήμα Σκηνοθέτες του σήμερα, του Φεστιβάλ Λοκάρνο). Με τους Ηρώ Μπέζου και Χάρη Φραγκούλη.
Έτερος εγώ του Σωτήρη Τσαφούλια: Ένας μοναχικός καθηγητής εγκληματολογίας επιχειρεί να εξιχνιάσει πέντε δολοφονίες, η καθεμιά από τις οποίες βασίζεται σε ένα ρητό του Πυθαγόρα. Με τους Πυγμαλίωνα Δαδακαρίδη, Ιωάννα Κολιοπούλου, Μάνο Βακούση, Δημήτρη Καταλειφό, και σε ρόλο-έκπληξη τον Γάλλο ηθοποιός Φρανσουά Κλουζέ (Οι άθικτοι).
Η ιστορία της πράσινης γραμμής του Πανίκκου Χρυσάνθου: Δυο στρατιώτες, ένας Eλληνοκύπριος και ένας Tουρκοκύπριος συναντιούνται στην πράσινη γραμμή της Λευκωσίας. Αποφασίζουν να κάνουν από ένα κρυφό επικίνδυνο ταξίδι ο καθένας στην άλλη πλευρά της γραμμής. Με τους Μιχάλη Σοφοκλέους, Μαρία Μουστάκα, Cihan Tariman, Μatthias Lier, Aντρέα Τσουρή κ.α. (η ταινία συμμετείχε στο Crossroads της Αγοράς του 50ου ΦΚΘ).

Κοινός Τόπος της Πέννυς Μπούσκα: Σε ένα απομονωμένο μέρος, οι αντλίες δουλεύουν εντατικά για να αποτρέψουν την καταστροφή από την πλημμύρα. Όταν φτάνει στο χωριό μια ομάδα προσφύγων, οι κάτοικοι αναστατώνονται και οι ισορροπίες μοιραία αλλάζουν.Με τους Σβετλάνα Λενόβα, Γιάννη Καλατζόπουλο κ.α.

Νήμα του The Boy: Η νέα ταινία του The Boy (Αλέξανδρου Βούλγαρη) είναι ένα θρίλερ φαντασίας με πρωταγωνίστρια τη Σοφία Κόκκαλη σε διπλό ρόλο (η ταινία συμμετείχε στο Works in Progress της Αγοράς του 55ου ΦΚΘ).

Ξα μου της Κλειώς Φανουράκη: Στα κρητικά ‘Ξα μου’, σημαίνει ‘ας κάνω ότι θέλω’. Ο Τζώνη, Γάλλος που μένει στην Κρήτη χάνει τη δουλειά του, αλλά ξαναβρίσκει τις μικρές χαρές της καθημερινότητας, όλα όσα υπάρχουν γύρω μας και εμείς δεν τα βλέπουμε. Με τους Γιώργο Χωραφά, Σοφία Χιλλ, Ζωή Χωραφά, κ.ά.

Όντως φιλιούνται; του Γιάννη Κορρέ: Το χρονικό της σχέσης του Ντάνυ (Θανάσης Πετρόπουλος) και της Στέλλας (Ηρώ Μπέζου), μιλά για τη γενιά λίγο πριν τα τριάντα.
Πλατεία Αμερικής του Γιάννη Σακαρίδη: Ένα σκληρό και ταυτόχρονα τρυφερό ρεαλιστικό κοινωνικό δράμα που τοποθετείται στα σπλάχνα μιας πόλης που βράζει χτυπημένη από την ξενοφοβία, τη μισαλλοδοξία και την αποξένωση. Με τους Γιάννη Στάνκογλου, Μάκη Παπαδημητρίου, Θέμιδα Μπαζάκα, Ερρίκο Λίτση κ.α (η ταινία συμμετείχε στο Crossroads της Αγοράς του 49ου ΦΚΘ)
Το αγόρι στη γέφυρα του Πέτρου Χαραλάμπους: Σε ένα ειδυλλιακό κυπριακό χωριό, ο δωδεκάχρονος Σωκράτης βρίσκεται αναμιγμένος σε μια υπόθεση φόνου που συγκλονίζει αυτόν και την οικογένεια του. Με τους Κίκα Γεωργίου, Κωνσταντίνο Φαρμακά κ.α.
Istanbul Story (Μια ιστορία της Πόλης) της Φωτεινής Σισκοπούλου: Μέσα Κάτια (Μυρτώ Αλικάκη) κληρονομεί ένα σπίτι στην Κωνσταντινούπολη. σ’ αυτό θα ανακαλύψει κρυμμένα γράμματα της μητέρας της αφιερωμένα σε έναν παράνομο έρωτα. Ταυτόχρονα ο γάμος της δύει, ενώ η συνάντηση με τον τούρκο δικηγόρο που αναλαμβάνει την υπόθεση της κληρονομιάς, τη φέρνουν αντιμέτωπη με τις επιθυμίες της.
Park της Σοφίας Εξάρχου: Μια σκληρή ιστορία ενηλικίωσης, όπου η νεανική απελπισία και ο βρώμικος ερωτισμός ορίζουν τις ζωές μιας παρέας εφήβων που ξοδεύει τις μέρες και τις νύχτες της, στις εγκαταστάσεις-φαντάσματα του Ολυμπιακού Χωριού της Αθήνας (Βραβείο Νέων Σκηνοθετών στο Φεστιβάλ του Σαν Σεμπαστιάν). Με τους Δήμητρα Βλαγκοπούλου, Δημήτρη Κίτσο, Λένα Κιτσοπούλου (η ταινία είχε αποσπάσει τα βραβεία CNC και Initiative Film στο Crossroads της Αγοράς του 53ου ΦΚΘ).
11 ελληνικές ταινίες που έκαναν ήδη πρεμιέρα
Οι ταινίες αυτές έχουν ήδη πραγματοποιήσει την πρεμιέρα τους στην χώρα μας, είτε εμπορικά στις αίθουσες, είτε σε άλλα φεστιβάλ (κατ’ αλφαβητική σειρά):
Ένας άλλος κόσμος του Χριστόφορου Παπακαλιάτη
Ευτυχία του Χρήστου Πυθαρά
Η πόλη της σιωπής της Άντζελας Ισμαήλου

Καύση του Στράτου Τζίτζη
Νοτιάς του Τάσου Μπουλμέτη
Ουζερί Τσιτσάνης του Μανούσου Μανουσάκη
Πέντρο Νούλα του Κάρολου Ζωναρά

Ρισάλτο του Βασίλη Βαφέα
Nocturne του Κωνσταντή Φραγκόπουλου
Short Fuse των Κώστα Σκύφτα και Ανδρέα Λαμπρόπουλου
Suntan του Αργύρη Παπαδημητρόπουλου (η ταινία απέσπασε το βραβείο Works in Progress της Αγοράς του 55ου ΦΚΘ).

Μικρού μήκους
Στο φετινό φεστιβάλ θα προβληθούν οι 21 βραβευμένες μικρού μήκους ταινίες του πρόσφατου 39ου Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας, η νέα σκηνοθετική δουλειά του διεθνούς φήμης διευθυντή φωτογραφίας Φαίδωνα Παπαμιχαήλ με τίτλο A Beautiful Day και πρωταγωνιστή τον Τζέιμς Μπρόλιν και 5 μικρού μήκους φιλμ που ταξίδεψαν και διακρίθηκαν στα μεγάλα διεθνή φεστιβάλ: Το Limbo της Κωνσταντίνας Κοτζαμάνη (συμμετοχή στην Εβδομάδα Κριτικής του φετινού Φεστιβάλ Καννών), την Αλεπού της Ζακλίν Λέντζου (βραβείο Καλύτερου Διεθνούς μικρού μήκους φιλμ, Φεστιβάλ Λοκάρνο), το Sandy Beach του Θάνου Παπαστεργίου, που προβλήθηκε στο Φεστιβάλ του Τορόντο, καθώς και το Flowers and Bottoms του Χρήστου Μασσαλά και το Manodopera του Λουκιανού Μοσχονά τα οποία συμμετείχαν στο πρόσφατο Φεστιβάλ Λοκάρνο.
Επίσης σε πρεμιέρα παρουσιάζονται και τρεις ταινίες ελλήνων δημιουργών που δραστηριοποιούνται στο εξωτερικό και συμμετέχουν στην ενότητα «Έλληνες της Διασποράς», η οποία περιλαμβάνεται στο Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου του 57ου ΦΚΘ: οι «42 δευτερόλεπτα ευτυχίας» της Χριστίνας Κάλλας Καλογεροπούλου, Joe Cinque’s Consolation του Σωτήρη Δονούκου και Tracktown του Τζέρεμι Τάισερ και της Αλέξι Πάπας.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτισμός
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk