Στα χρώματα της εποχής

Οταν μπαίνει το φθινόπωρο, μερικές φορές μελαγχολώ, όχι μόνο επειδή λιγοστεύουν οι ευκαιρίες να βρεθώ έξω ή να περάσω μια ολόκληρη ημέρα στη θάλασσα που τόσο λατρεύω,

Οταν μπαίνει το φθινόπωρο, μερικές φορές μελαγχολώ, όχι μόνο επειδή λιγοστεύουν οι ευκαιρίες να βρεθώ έξω ή να περάσω μια ολόκληρη ημέρα στη θάλασσα που τόσο λατρεύω, αλλά κι επειδή «φθίνουν» τα αγαπημένα μου καλοκαιρινά φρούτα και λαχανικά. Με τι να δώσεις χρώμα στα γεμιστά ή στο μπριάμ σου, όταν δεν μπορείς να βρεις πια τα πολύχρωμα λαχανικά του καλοκαιριού;
Τι κάθομαι όμως και μιζεριάζω, κάθε εποχή έχει τα χρώματά της και το φθινόπωρο μπορεί να μην είναι η εποχή της κατακόκκινης ντομάτας, αλλά τώρα μπορούμε να απολαύσουμε το κόκκινο του παντζαριού, το κίτρινο χρυσαφί της κολοκύθας, το αχνό ροδομπέζ της γλυκοπατάτας ή το πορτοκαλί του καρότου. Απαριθμώντας τα, άρχισε να σχηματίζεται στο μυαλό μου η ιδέα ενός φθινοπωρινού μπριάμ με ρίζες, βολβούς και κονδύλους, όπου θα πρωταγωνιστεί η μεγάλη κοκκινοχρυσαφένια κολοκύθα του φθινοπώρου.

Ταυτότητα της κολοκύθας
Υπάρχουν αρκετά είδη κολοκύθας. Οι πιο διαδεδομένες είναι η μικρή, με τη σχεδόν άσπρη ψίχα, Cucurbita pepo, που το σχήμα της θυμίζει λαγήνι, και η μεγάλη, κοκκινόχρυση, στρογγυλή και «πεπλατυσμένη στους πόλους» κολοκύθα της άμαξας της Σταχτοπούτας, Cucurbita maxima ή νεροκολοκύθα. Και οι δύο ανήκουν στην οικογένεια των κολοκυνθοειδών, όπως και τα κολοκυθάκια, μόνο που οι μικρές έχουν πιο συνεκτική σάρκα, ενώ οι μεγάλες νεροκολοκύθες είναι πιο υδαρείς και ινώδεις, αλλά και πιο γλυκές και νόστιμες. Οι κολοκύθες βγάζουν υγρά στο μαγείρεμα ή παραμένουν σκληρές. Οπότε, αν προηγηθούν σοτάρισμα, ψήσιμο στον φούρνο ή ζεμάτισμα και καλό στράγγισμα, το πρόβλημα λύνεται.

Σαν ένα φθινοπωρινό μπριάμ

Υλικά για 6 άτομα

  • 4 πατάτες (κατάλληλες για φούρνο)
  • 1 μεγάλη ροζ γλυκοπατάτα
  • 1 μικρή κίτρινη κολοκύθα ή ½, αν είναι μεγάλη
  • 1 κόκκινο κρεμμύδι
  • 4 καρότα
  • 2 μεγαλούτσικα παντζάρια
  • 1 κ. σούπας μείγμα αποξηραμένων μυρωδικών (θυμάρι, δενδρολίβανο, μαντζουράνα, φασκόμηλο, ρίγανη)
  • αλάτι και πιπέρι
  • 1 κ. καφέ πάπρικα
  • ½ κ. καφέ κόκκινο καυτερό πιπέρι
  • 2 κ. σούπας ελαιόλαδο
  • 150 ml λευκό ξηρό κρασί

Εκτέλεση

Πλένετε και ξεφλουδίζετε όλα τα λαχανικά, τα κόβετε σε μεγαλούτσικα κομμάτια και τα βάζετε σε μια λεκάνη. Στο μεταξύ, προθερμαίνετε τον φούρνο σας στους 190°C. Πασπαλίζετε τα λαχανικά με το μείγμα των μυρωδικών και με όσο αλάτι και πιπέρι νομίζετε. Προσθέτετε και την πάπρικα με το καυτερό πιπέρι και τα περιχύνετε με το ελαιόλαδο και το κρασί. Ανακατεύετε καλά με τα χέρια σας και απλώνετε τα λαχανικά σε μια λαμαρίνα του φούρνου, στρωμένη με ένα μεγάλο κομμάτι αντικολλητικό χαρτί. Ψήνετε τα λαχανικά για 40 λεπτά, φροντίζοντας να τα γυρνάτε τακτικά με μια ξύλινη κουτάλα. Μπορείτε να σερβίρετε το μπριάμ αυτό ως συνοδευτικό σε ψητά λευκά κρέατα και ψάρια.

Tips

  • Αν θελήσετε να το παρουσιάσετε ως κυρίως πιάτο, σαν λαδερό, τότε δεν πρέπει να είναι τόσο στεγνό όσο βγαίνει με αυτόν τον τρόπο ψησίματος, οπότε είναι καλύτερα να το ψήσετε με περισσότερο ελαιόλαδο, όπως θα κάνατε με ένα παραδοσιακό μπριάμ.
  • Αν σας περισσέψει κολοκύθα, μπορείτε να την ψιλοκόψετε και να τη σοτάρετε στο τηγάνι με λίγο βούτυρο, να χτυπήσετε μερικά αβγά, να προσθέσετε ανθότυρο ή κεφαλοτύρι και να φτιάξετε μια ομελέτα. Αν σε αυτά τα υλικά προσθέσετε και λίγο καλαμποκάλευρο, νερό και κοκκινοπίπερο, μπορείτε με τον χυλό που θα δημιουργηθεί να φτιάξετε μια μπατζίνα, μια πρόχειρη, δηλαδή, γυμνόπιτα, που θα ψήσετε στον φούρνο, στους 180°C, ώσπου να ροδίσει.

* Δημοσιεύθηκε στο BHmagazino την Κυριακή 9 Οκτωβρίου 2016

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
BHMAgazino
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk