Μια απρόσμενη όσο και εντυπωσιακή ανακοίνωση έκανε η L’Oreal. Ο γίγαντας της βιομηχανίας των καλλυντικών έκανε γνωστό ότι έχει σε εξέλιξη ερευνητικό πρόγραμμα για την καταπολέμηση της φαλάκρας. Σύμφωνα με τα στελέχη της εταιρείας οι ερευνητές αναπτύσσουν μια νέα τεχνική παραγωγής τριχοθυλακίων τα οποία όταν θα εμφυτεύονται στο κεφάλι ενός καραφλού ατόμου θα μπορούν να παράγουν… μαλλιά. Το εντυπωσιακό είναι ότι η τεχνική αυτή βασίζεται στην τεχνολογία της τρισδιάστατης εκτύπωσης!
Η L’Oreal ανακοίνωσε ότι στην προσπάθεια της αυτή με τη γαλλική εταιρεία βιο-εκτύπωσης Poietis, η οποία έχει αναπτύξει μια διαδικασία λέιζερ εκτύπωσης αντικειμένων που έχουν ως βάση τα κύτταρα. Η Poietis υποστηρίζει ότι είναι ήδη σε θέση να χρησιμοποιεί αυτή την τεχνική για τη δημιουργία χόνδρου και άλλων βιώσιμων τύπων κυτταρικών σειρών.

«Αν καταφέρουμε να βιο-εκτυπώσουμε ένα θύλακα τρίχας, κάτι τέτοιο θα ενισχύσει τις γνώσεις μας τόσο στη βιολογία των μαλλιών όσο και στα μυστήρια που κρύβονται πίσω από την ανάπτυξη και την απώλειά τους», δήλωσε ο Χοσέ Κοτόβιο, διευθυντής του τμήματος έρευνας και καινοτομίας της L’Oreal.

Η τεχνική

Η τεχνική της Poietis κάνει χρήση μιας διαδικασίας βιο-εκτύπωσης με λέιζερ η οποία ξεκινά με τη δημιουργία ενός ψηφιακού χάρτη που καθορίζει τα σημεία όπου τα ζωντανά κύτταρα και άλλα συστατικά ιστού θα πρέπει να τοποθετηθούν προκειμένου να δημιουργηθεί η επιθυμητή βιολογική δομή. Στη συνέχεια το αρχείο με τις πληροφορίες μετατρέπεται σε οδηγίες για τον εξοπλισμό του εκτυπωτή, με σκοπό το μηχάνημα να τοποθετήσει μικρά σταγονίδια τα οποία θα έχουν δημιουργηθεί με «βιο-μελάνι». Περίπου 100.000 από αυτά τα μικροσταγονίδια μπορούν να δημιουργηθούν το δευτερόλεπτο. Το μόνο που χρειάζεται μετά είναι λίγη υπομονή μέχρις ότου ο οργανικός ιστός που θα δημιουργηθεί να ωριμάσει πριν τα θυλάκια της τρίχας είναι έτοιμα να αναπτυχθούν.