• Αναζήτηση

Η απόρρητη κατάθεση για τον χρηματοδότη του «Noor 1»

«Στο βίντεο που έχω καταγράψει στην Κωνσταντινούπολη με τη συναλλαγή των ναρκωτικών φαίνονται δύο άτομα που έχουν τα ονόματα Γκαμάλ και Αλεξ.

«Στο βίντεο που έχω καταγράψει στην Κωνσταντινούπολη με τη συναλλαγή των ναρκωτικών φαίνονται δύο άτομα που έχουν τα ονόματα Γκαμάλ και Αλεξ. Μου είπαν ότι είναι αδέλφια και ο δεύτερος έχει εστιατόριο στην Αγγλία. Ο Αλεξ έφτασε στην Τουρκία στις 26 Φεβρουαρίου 2014 ή την επομένη προερχόμενος από την Ολλανδία. Το email του ήταν rigabadi@gmail.com. Ο Αλεξ μού ζήτησε να σβήσω την ηλεκτρονική διεύθυνση αλληλογραφίας του γιατί, όπως μου είπε, είναι αληθινή και οδηγεί σε αυτόν λόγω του ότι αυτός δεν έχει σχέση με τέτοιες δουλειές και εκτελεί χρέη μεταφραστή στον αδελφό του, που είναι αυτός που κάνει αυτές τις δουλειές».
«Το Βήμα της Κυριακής» παρουσιάζει την άγνωστη ως σήμερα μυστική κατάθεση του «μάρτυρα υπό προστασία» για τους ασύλληπτους πρωταγωνιστές και χρηματοδότες της μεταφοράς των δύο τόνων ηρωίνης, αξίας 50 εκατ. ευρώ, με το περιώνυμο πλοίο «Noor 1» το καλοκαίρι του 2014. Πρόκειται για μία υπόθεση που κυριάρχησε στην επικαιρότητα την τελευταία διετία, με την ανάδειξη νέων προσώπων στην υπόθεση, με τον θάνατο δύο κρατουμένων, με υπόνοιες σε βάρος και αθλητικών παραγόντων, με παρασκηνιακές κινήσεις εντός φυλακών αλλά και με έναν κύκλο δολοφονιών στο εξωτερικό.
Ο νέος φάκελος


Από τη διερεύνηση της υπόθεσης βρέθηκαν 35 κατηγορούμενοι, ανάμεσα στους οποίους έλληνες εκπρόσωποι ναυτιλιακών εταιρειών στην Αθήνα και στη Μέση Ανατολή, τούρκοι διακινητές, ινδοί-μέλη του πληρώματος του δεξαμενόπλοιου κ.ά. που φέρεται να είχαν σημαντικό ρόλο στο ταξίδι του «Noor 1» από το Ντουμπάι στη Βλύχα της Ελευσίνας μέσω του Περσικού.
Τον περασμένο Αύγουστο το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Πειραιά καταδίκασε σε ισόβια κάθειρξη πέντε άτομα, επέβαλε πολυετείς καθείρξεις σε δεκάδες, ενώ υπήρξε αθώωση των μελών του πληρώματος. Παρ’ όλα αυτά, σημαντικές πτυχές της υπόθεσης έχουν μείνει στο σκοτάδι και η πολύμηνη ακροαματική διαδικασία δεν ανέδειξε νεότερα στοιχεία.
Η κατάθεση του μάρτυρα υπό προστασία όμως, σε συνδυασμό με άλλη υψηλόβαθμου αξιωματικού του Λιμενικού που δόθηκε προ 15 ημερών στην Εισαγγελία Πειραιά, αλλά και στοιχεία που απέστειλαν προσφάτως οι τουρκικές και άλλες αρχές αναμένεται να οδηγήσουν στην άσκηση – εντός των επόμενων ημερών – νέων ποινικών διώξεων και στη σύλληψη και άλλων κεντρικών προσώπων στην υπόθεση του «Noor 1».
Πρόκειται για έναν νέο φάκελο σε σχέση με την υπόθεση του πλοίου, ο οποίος αφορά κυρίως αυτούς που προχώρησαν στην αγοραπωλησία της ηρωίνης, σειρά άλλων συμβάντων που έχουν σημειωθεί σε Ελλάδα και εξωτερικό, ώστε να φωτισθούν πολλές πτυχές της σχεδόν μυθοποιημένης υπόθεσης.
Η κατάθεση


Την περιώνυμη απόρρητη κατάθεση έδωσε στις 23 Νοεμβρίου 2015 σε κλιμάκιο στελεχών του Λιμενικού που τον επισκέφθηκαν στις φυλακές ο 42χρονος εφοπλιστής Ευθύμιος Γιαννουσάκης. Από τους βασικούς κατηγορουμένους της υπόθεσης, είχε αποδεχθεί την εμπλοκή του και καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη. Ο εν λόγω κατηγορούμενος αλλά και βασικός μάρτυρας στην περαιτέρω διερεύνηση της υπόθεσης είχε υποδείξει ουσιαστικά εδώ και έναν χρόνο ποιοι ήσαν οι «άγνωστοι πρωταγωνιστές του φορτίου της ηρωίνης». Φαίνεται όμως να υπήρξε σημαντική καθυστέρηση σε αυτή την έρευνα που τώρα, μετά την έκδοση της απόφασης, επιταχύνεται. Ο εφοπλιστής ανέφερε ότι ένας άλλος επιχειρηματίας (ήδη κατηγορούμενος και καταδικασθείς για την υπόθεση) «μου ζήτησε να δω ορισμένους τύπους στην Κωνσταντινούπολη για να φέρει πετρέλαια κλεμμένα με ένα καράβι που αγόρασε από τον εφοπλιστή Π. (σημειώνεται όνομα έλληνα επιχειρηματία που δεν είναι κατηγορούμενος για την υπόθεση), χωρητικότητας επτά χιλιάδων τόνων με το όνομα «Λένη». Μου είπε ότι πρόκειται για λαθραία και ότι θα είχαμε μεγάλο κέρδος».
Στη συνέχεια αναφέρεται στις συνεννοήσεις που είχε με τα δύο άτομα με τα ονόματα «Αλεξ» και «Γκαμάλ» στην Κωνσταντινούπολη αλλά και στις συναντήσεις, δύο φορές, με τον πρώτο από αυτούς στο Ντουμπάι, όταν πλέον ήταν σε εξέλιξη το σχέδιο μεταφοράς της ηρωίνης. Στη συνέχεια επικαλείται περαιτέρω διερεύνηση του email που διέθετε από έναν από τους δράστες και μνημονεύει ότι πρόκειται για τον Φαρντίν Ριγκαμπάντι, έναν 38χρονο Βρετανό τουρκικής καταγωγής, που έχει εστιατόρια στο Λονδίνο αλλά και στην πόλη Ράστατ της Γερμανίας.

ΑΠΕΙΛΕΣ
Ο Ευθύμιος Γιαννουσάκης κατέθεσε πρόσφατα αίτηση αναστολής εκτέλεσης της ποινής του προς το Πενταμελές Εφετείο Πειραιά με επίκληση τη μυστική κατάθεσή του για τους καθοδηγητές και χρηματοδότες του φορτίου της ηρωίνης. Πάντως ενδεικτικό του παρασκηνίου της υπόθεσης είναι ότι ο ίδιος μάρτυρας σε άλλο σημείο της μη δημοσιοποιημένης κατάθεσής του λέει ότι «κατά το χρονικό διάστημα που ήμουν τρόφιμος των φυλακών Κορυδαλλού έρχονταν σε τακτά χρονικά διαστήματα διάφοροι τρόφιμοι τουρκικής εθνικότητας και μου έδειχναν φωτογραφίες του γιου μου να μπαίνει στο σχολείο του. Οι φωτογραφίες που μου έδειχναν ήταν διαφορετικές κάθε φορά». Επιπλέον, ζήτησε αστυνομική προστασία για την οικογένειά του στη Φιλοθέη και αναχώρηση για χώρα του εξωτερικού όταν εκτίσει την ποινή του.

Το άλλο πρόσωπο
Ο «Γκαμάλ» και οι αλλεπάλληλες δολοφονίες

Από την περαιτέρω έρευνα των αξιωματικών του Λιμενικού και την πρόσφατη κατάθεση στελέχους της Ασφάλειας Λιμεναρχείου Πειραιά προέκυψε ότι ο «Γκαμάλ» είναι στενός συγγενής – πιθανόν να μην είναι αδέλφια, όπως ανέφερε ο προστατευόμενος μάρτυρας – του «Αλεξ»-Ριγκαμπάντι. Πρόκειται για τον 42χρονο ιρανικής καταγωγής Τούρκο Νάτσι Σερίφι Ζιντάστι που είχε συλληφθεί τον Σεπτέμβριο του 2007 για διακίνηση 75 κιλών ηρωίνης.

Ο Ζιντάστι ή «Γκαμάλ» είχε δώσει μυστική κατάθεση με το κωδικό όνομα «Ζυγός» τον Οκτώβριο του 2010 για το σκάνδαλο «Εργκένεκον», για τη σχέση στρατιωτικών, αστυνομικών, μελών της τουρκικής μαφίας, παρακρατικών και «Γκρίζων Λύκων» με τις δολοφονίες αντικαθεστωτικών, Κούρδων και άλλες παράνομες δραστηριότητες. Στις 26 Σεπτεμβρίου 2014 (περίπου τρεις μήνες μετά την αποκάλυψη του μεγάλου φορτίου ναρκωτικών στην Ελευσίνα) δολοφονήθηκαν εν ψυχρώ από δύο δράστες η 19χρονη κόρη του Αρζού Σεντί και ο 23χρονος οδηγός του. Σύμφωνα με αναφορές του Ζιντάστι αλλά και στοιχεία που απέστειλαν τώρα οι τουρκικές Αρχές, η διπλή δολοφονία σχετίζεται με τη μεταφορά ναρκωτικών με το «Noor 1» αλλά και με τον εντοπισμό του φορτίου.
Ακολούθησαν και άλλες ανταποδοτικές δολοφονίες στην Κωνσταντινούπολη αλλά και στην Ολλανδία, όπου φέρεται να βρισκόταν άλλο κεντρικό πρόσωπο στη μεταφορά ηρωίνης, η οποία θα κατέληγε στις Κάτω Χώρες. Πλέον οι δικαστικές αρχές έχουν πλήρη εικόνα της υπόθεσης, ύστερα και από έγγραφα άλλων ευρωπαϊκών χωρών από παρακολουθήσεις υπόπτων, για όλο το «δίκτυο» εμπόρων ναρκωτικών που κρύβεται πίσω από το «Noor 1».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Κοινωνία
Σίβυλλα
Helios Kiosk