Γλιστρίδα έφαγες;

Στις γλάστρες μου ξεπετάχτηκε άφθονη γλιστρίδα. Η παρουσία της οφείλεται, προφανώς, στους «φτερωτούς περιβολάρηδες» που είχαν φτιάξει τις φωλιές τους στο δίπλωμα της τέντας.

Στις γλάστρες μου ξεπετάχτηκε άφθονη γλιστρίδα. Η παρουσία της οφείλεται, προφανώς, στους «φτερωτούς περιβολάρηδες» που είχαν φτιάξει τις φωλιές τους στο δίπλωμα της τέντας. Ποτίζοντάς την αναρωτήθηκα γιατί το φυτό αυτό πέρασε στη γλώσσα μας ως συνώνυμο της φλυαρίας με την ερώτηση «Γλιστρίδα έφαγες;», που απευθύνεται κάθε φορά σε όσους μιλούν ακατάπαυστα. Θυμήθηκα και τη γιαγιά μου, που πρόσθετε γλιστρίδα στις σαλάτες και στο τζατζίκι της. Τη ζεμάτιζε κι έφτιαχνε τουρσί, προσθέτοντας ελάχιστο ξίδι και ελαιόλαδο. Κρατούσε πάντα λίγη, έτσι ζεστή όπως τη σούρωνε, την ανακάτευε με ψίχουλα ψωμιού, τα σοτάριζε όλα μαζί στο τηγάνι, έσπαγε και δυο-τρία αβγά από πάνω κι έφτιαχνε μια ομελέτα που άρεσε σε όλους. Σας την προτείνω είτε με ροφό στην κατσαρόλα είτε σε δροσερή σαλάτα.
Ροφός με γλιστρίδα στην κατσαρόλα
Υλικά για 4-6 άτομα
  • 1 κιλό ροφό, κομμένο σε φέτες (ή κάποιο άλλο μεγάλο ψάρι)
  • 200 ml εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο
  • 250 ml λευκό ξηρό κρασί
  • 1 κιλό πολύ μικρά κολοκυθάκια (με τους ανθούς τους, ει δυνατόν)
  • 2 ματσάκια γλιστρίδα
  • 1 ντομάτα, κομμένη σε φέτες
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι, κομμένο σε φέτες
  • 1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
  • αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • ½ κ. καφέ κύμινο, σε σκόνη

Εκτέλεση
Σε μια φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα βάζετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε ελαφρώς το ψάρι, ώσπου να ροδίσει από όλες τις πλευρές του. Το περιχύνετε με το κρασί, προσθέτετε και μισό φλιτζάνι ζεστό νερό, σκεπάζετε το σκεύος και το αφήνετε να σιγομαγειρευτεί για περίπου 10 λεπτά. Στη συνέχεια τοποθετείτε προσεκτικά γύρω του τα κολοκυθάκια, τη γλιστρίδα, την ντομάτα, το κρεμμύδι, το σκόρδο, προσθέτετε λίγο ακόμη ζεστό νερό, αλατοπιπερώνετε, ρίχνετε και το κύμινο και ανακινείτε την κατσαρόλα ώστε να απλωθούν ομοιόμορφα τα λαχανικά. Σιγοβράζετε για άλλα 10 λεπτά, ώσπου να σωθούν τα υγρά και το φαγητό να μείνει μόνο με το λάδι του. Το σερβίρετε χλιαρό, αλλά και κρύο.
Tip
Μπορείτε να συνοδεύσετε το φαγητό με νεαρές πατατούλες, βρασμένες στον ατμό.
Γλιστρίδα σαλάτα με κυβάκια λεμονιού
Υλικά για 4-6 άτομα
  • 2 αγγούρια, ξεφλουδισμένα, χωρίς τα σπόρια τους, κομμένα σε μικροσκοπικά κυβάκια
  • 3 μέτριες ντομάτες, κομμένες σε μικροσκοπικά κυβάκια
  • 1 μικρό κρεμμύδι ή 5 φρέσκα κρεμμυδάκια, πολύ ψιλοκομμένα
  • 1 ματσάκι γλιστρίδα (περίπου 1 φλιτζάνι του τσαγιού), ψιλοκομμένη
  • 1 φλιτζάνι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
  • ½ φλιτζάνι δυόσμο, ψιλοκομμένο
  • 1 μεγάλο λεμόνι
  • αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 3 κ. σούπας εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο
Εκτέλεση
Βάζετε όλα τα ψιλοκομμένα υλικά της σαλάτας στο ψυγείο για να είναι δροσερά. Ξεφλουδίζετε το λεμόνι και με ένα κοφτερό μαχαίρι αφαιρείτε όλο το λευκό τμήμα του. Το κόβετε στη μέση, στύβετε το μισό και βάζετε το άλλο μισό σε μια επιφάνεια κοπής, ακουμπισμένη σε ένα μπολ για να πέφτει ο χυμός του, και το κόβετε σε κυβάκια, αφαιρώντας ταυτόχρονα και τις εσωτερικές του μεμβράνες. Κρατάτε τα κυβάκια και προσθέτετε το ελαιόλαδο στο μπολ με τον χυμό του λεμονιού, αλατοπιπερώνετε και χτυπάτε το μείγμα σε λαδολέμονο. Ρίχνετε τα υπόλοιπα υλικά και τα κυβάκια του λεμονιού στο μπολ και ανακατεύετε καλά. Σερβίρετε τη σαλάτα πολύ δροσερή.
Tip
Στη γλιστρίδα ταιριάζει και το ξίδι. Μπορείτε να αντικαταστήσετε λίγο από τον χυμό του μισού λεμονιού με ½ κουταλάκι ξίδι.
* Δημοσιεύθηκε στο BHmagazino το Κυριακή 21 Αυγούστου 2016

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
BHMAgazino
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk