Αυτή την Κυριακή περίμενα φίλους για φαγητό. Οταν πια είχα αγοράσει όλα τα υλικά για να τους φτιάξω μουσακά, όπως τους είχα τάξει, ενημερώθηκα ότι ένας από τους καλεσμένους μου, που γιόρταζε κιόλας, δεν επιτρέπεται να καταναλώνει πλέον αλεύρι, λόγω δυσανεξίας. Αναγκάστηκα, λοιπόν, να αυτοσχεδιάσω και, παραποιώντας τη συνταγή της ιρλανδικής πίτας του βοσκού, αντικατέστησα την μπεσαμέλ με πουρέ πατάτας. Αλλαξα και τα υλικά του αρχικού ραγού με αρνάκι, οπότε, αντί για καρότα και αρακά, έβαλα τις μελιτζάνες του Αυγούστου, που παίρνουν τόσο γλυκιά γεύση όταν τις ανακατεύεις με σάλτσα καλοκαιρινής ντομάτας. Ούτε γάτα ούτε ζημιά, και τον μουσακά που υποσχέθηκα είχα φτιάξει και το χατίρι του εορτάζοντος δεν χάλασα.

Μουσακάς όχι και τόσο «ορθόδοξος»

Υλικά για 6 άτομα

  • 600 γρ. χονδροκομμένο κιμά από αρνίσιο μπούτι
  • 1,5 κ. καφέ ξερή ρίγανη
  • αλάτι και πιπέρι
  • 2-3 μελιτζάνες φλάσκες (περίπου 600 γρ.)
  • 2 κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
  • 1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
  • 125 ml εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο
  • 500 γρ. ντομάτες, ξεφλουδισμένες και τριμμένες στον τρίφτη
  • 10 φυλλαράκια βασιλικό, ψιλοκομμένα
  • ½ ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
  • 800 γρ. πατάτες (κατάλληλες για πουρέ)
  • 75 γρ. κρύο βούτυρο, σε κυβάκια
  • μοσχοκάρυδο, τριμμένο
  • 130-150 ml πολύ ζεστό γάλα
  • 75 γρ. τριμμένο κεφαλοτύρι ή παρμεζάνα

Εκτέλεση

Βάζετε τον κιμά σε αντικολλητικό τηγάνι και τον καβουρδίζετε, χωρίς κάποια λιπαρή ουσία. Φροντίζετε να διαλύετε με ξύλινη σπάτουλα τους σβόλους που σχηματίζονται ενώ στεγνώνει το κρέας. Αλατοπιπερώνετε, πασπαλίζετε με τη ρίγανη, απομακρύνετε το σκεύος από τη φωτιά και τον αφήνετε να κρυώσει, σκεπασμένο με ένα καπάκι. Πλένετε και κόβετε τις μελιτζάνες σε κυβάκια. Σοτάρετε σε μια κατσαρόλα το κρεμμύδι και το σκόρδο με 1-2 κουταλιές ελαιόλαδο, μέχρι να γίνουν διάφανα. Προσθέτετε τις μελιτζάνες και σοτάρετε για 5 λεπτά, ανακατεύοντάς τες συνεχώς για να μην κολλήσουν. Ρίχνετε τις ντομάτες και τα μυρωδικά, ανακατεύετε και αφήνετε να σιγομαγειρευτούν με το σκεύος μισοσκεπασμένο, για περίπου 20 λεπτά. Αν δείτε πως η σάλτσα παραμένει πολύ υδαρής, βγάζετε το καπάκι και την αφήνετε να βράσει λίγο ακόμη, σχεδόν μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά της. Προσθέτετε τον κιμά και ανακατεύετε καλά. Απομακρύνετε το σκεύος από τη φωτιά. Στο μεταξύ καθαρίζετε και βράζετε τις πατάτες σε άφθονο αλατισμένο νερό για περίπου 15-20 λεπτά, ανάλογα με την ποικιλία τους. Τις σουρώνετε και τις πολτοποιείτε με την ειδική πρέσα πατάτας, προσθέτοντας ταυτόχρονα, λίγο λίγο, το βούτυρο και το μοσχοκάρυδο. Μόλις ενσωματωθεί το βούτυρο, αρχίζετε να προσθέτετε το γάλα, πολύ ζεστό. Η ποσότητα εξαρτάται από το πώς προτιμάτε τον πουρέ σας. Δεν θα πρέπει να είναι ούτε πολύ στεγνός ούτε πολύ νερουλός. Προσθέτετε 50 γρ. τριμμένο τυρί και ανακατεύετε. Στρώνετε τη μισή ποσότητα του πουρέ στον πάτο ενός βουτυρωμένου σκεύους, απλώνετε πάνω της το μείγμα κιμά-λαχανικών και σκεπάζετε με τον υπόλοιπο πουρέ. Πασπαλίζετε με το υπόλοιπο τυρί και ψήνετε το φαγητό, σκεπασμένο με αλουμινόχαρτο, σε προθερμασμένο, στους 180°C, φούρνο, για 25 λεπτά. Το ξεσκεπάζετε και το γκρατινάρετε για άλλα 5 λεπτά. Σερβίρετε αμέσως.

TIP

Τα μυστικά της επιτυχίας του πουρέ: Αμυλώδεις, ζεστές πατάτες, ζεστό γάλα και κρύο βούτυρο. Καλό ανακάτεμα, ποτέ στο μπλέντερ, για να μη γίνει σαν λάστιχο. Και, προσοχή, όχι πολύ γάλα. Εναλλακτικά, 1-2 κουταλιές ή και περισσότερες πλήρους κρέμας γάλακτος μπορούν να δώσουν εκπληκτικό αποτέλεσμα.

* Δημοσιεύθηκε στο BHmagazino το Σάββατο 13 Αυγούστου 2016

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ